8241
Beatos virtuvė

Velykų kepiniai pasirodo eteryje

(2)

Velykų kepiniai yra šventas dalykas, tikrai ne kitaip.

Velykų pynė nepadarytų gėdos ant Velykų stalo nei vienoje Europos šalyje, o Bronės močiutės Velykų boba, tai kaip ir visi seni geri, metų patikrinti receptai – be konkurencijos. Mes su Deimante jį truputį pareguliavom, taigi prašom imkite ir bandykite. Bet dabar truputį apie kiekvieną iš pradžių.

Prie kepto pašteto norėjau padaryti klasikinį brioche, nes su ja tradiciškai yra poruojamas vištos kepenėlių paštetas, bet nenukrypime. Visoje Europoje Velykų pyragas ant stalo užima ypatingą vietą. Yra įvairiausių receptų ir variantų, ir Velykų boba yra panašus kepinys iš tų pačių dalykų. Tačiau į Velykų bobą dar dedama įvairiausių džiovintų vaisių, ji apliejama glajumi, taigi ji – saldus pyragas.

Ši mano Velykų pynė gavosi taip: aš pradžioje norėjau kepti brioche, bet paskui tiesiog pritrūkau laiko, nes brioche – tradicinis prancūziškas mielinės tešlos kepinys su begaliniu kiekiu sviesto. Ji yra pasakiškai skani, bet sviestas į ją yra įplakamas, kai jau tešla yra išminkyta. Taigi jei rankomis minkyti – o aš visada mėgstu rankomis – reikia daug laiko. Todėl aš kelią trumpinau ir sviesto kiekį mažinau, galiausiai padariau sviestu ir tryniais praturtintą mielinį pyragą.

Tiesa, minkiau ilgai ir su didele meile – tuo metu kaip tik žiūrėjau dokumentinį filmą apie Vincą Kudirką, tai minkyti buvo labai malonu, gal dėl to pyragas buvo labai pavykęs…

Nors šie du velykiniai perliukai reikalauja ir daugiau laiko, ir kantrybės šiek tiek, ir be meilės čia nė pro kur, bet tikrai išsikepti tokį pyragą yra nepaprastai malonu…

Aš siūlau jums gal jau net šiandien parepetuoti ir išsikepti, o per Velykas pakartoti.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (2)
Komentarai
  1. boba? parašė:

    sveika Beata.. reikalas tas, kad boba yra ne kekso formos…. o bačkutės, be skylės, bet aukšta… bent tokia ji yra senesnėse receptų knygose.. pvz., Žemaičių valgiuose (Uginčienės).. o pas Tave yra tiesiog velykinis keksas… primenantis sijoną.. bet tai ne ta senovinė boba.. nors jei moderniai žiūrint, ir keksas gali būti boba ar bobelė… svarbu, kad tik būtų interesas tiems seniesiems papročiams..

  2. Bronė parašė:

    Taip taip, tikra boba tikrai ne sijono formos. Na, nebent kepta puode galetume pavadinti „piestuko“ formos sijoneliu. Mano mociute ja kepa aukstame emaliuotame puode arba moliniame, karsciui atspariame inde, kuri net ir sudauzyti ant laimes galime, bobai iskepus. Beje, isduosiu paslapti. Seimoje ta Velyku boba vadiname ne taip….O tiesiog „babke“. Bet Brone vis tiek dziaugiasi, kad stai pagarbintas jos seimos receptas ir bala nemate tos sijono formos 🙂 Cia, kad pavasaris greiciau ateitu ir svelniu gusiu lengvai moterims sijonus kedentu.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.