8241
Beatos virtuvė

„Sužydėjusi Viltis“ ir Niujorko Skonio Maišas

(2)

Šį šeštadieni buvau pasipuošus su plunksta ant galvos. Pirmą kartą buvau Vilniaus Tarptautinio moterų klubo organizuojamam labdaros baliuje sužibėjusi  viltis. Blossom of Hope. Pasistengsiu trumpai ir aiškiai išdėstyti tai ką supratau šiame renginyje:

–       Moterys kurios dirba prie šio renginio dauguma yra užsienietės gyvenančios Lietuvoje;

–       Jau šeštą kartą organizuojamame renginyje visos surenkamos lėšos atitenka ligoninėms, tiksliau onkologiniems skyriams, už juos perkamos biopsinės adatos;

–       Trumpai apie tas adatas: apie jas man labai gerai papasakojo mano draugė Ieva, kurios mamai, sugalvojus tik šiaip sau pasitikrinti ant juoko, buvo rastas mazgelis, kurio net nebuvo rekomenduojama tikrinti. Taigi su būtent tokia paaukota adata buvo atliktas tyrimas ir rastas krūties vėžys. Visa laimė kad ankstyvos stadijos. Nereikia sakyti, kad ankstyva diagnostika – yra lemiamas veiksnys tolesniams gydymui;

–       Tų adatų valstybė nekompensuoja, todėl arba pacientė turi jas pirkti, arba tikėtis, kad gaus paaukotą.

Aš nesitikėjau tiek pinigų išleisti, bet išleidau, ir nesigailiu nei vieno lito, nes visi litai geram tikslui keliauja. Įsigijau savaitgalį Palangoje ir super nerealų gėrybių maišą iš Niujorko. Pati taip pat paaukojau savo knygų maišelius ir vieną jų nusipirko mano Jurgio mokytoja Yvone, nereali moteris.

Dabar apie tą gerybių maišelį iš Niujorko. Jį atsiuntė vienas geresnių šefų Amerikoje, ir dar be to jis lietuvių kilmės – Maiklas Laiškonis. Jis viešėjo žiemą Lietuvoje, ir buvo apie jį ne vienas straipsnis parašytas ir ‘Stilius’ padarė reportažą. Jis lietuviškai nekalba, bet yra lietuviškos kilmės, ir jam viskas čia įdomu. Jis buvo pastry chef restorane, kuris išsikovojo 3 žvaigždutes Michelino, o dabar dėsto Kulinarinjos institute Niujorke.

NYC goodie bag

Taigi jis sudėjo gerumynų maišelį ir atsiuntė iš Niujorko. Aš šito dalyko norėjau labiausiai, turėjau pasikauti su Anna, viena iš organizatorių, kuri taip pat akį buvo ant jo padėjus, bet aš išėjau laimėtoja…taigi išnagrinėkime kas ten yra…

Esu be protiškai laiminga. Ir dabar, kai darysiu desertus, užsidėsiu Michael Laiškonis chefo švarką, garantuotai iš karto viskas geriau eisis!

as su sefo svarku

Trys skirtingi ‘Mast Brothers šokoladai: Juodasis šokoladas (73%) su jūros druska iš Maino; juodasis šokoladas (73%) su Stumptown Coffee ir Limited Reserve juodasis šokoladas (74%) su juodaisais trumais. Mast Brothers (Rick ir Michael Mast) yra broliai iš Bruklino, kurie gamina rankų darbo šokoladą nuo kakavos pupelės iki šokolado plytelės, bendradarbiauja su tradiciniais maisto gamintojais (kava, druska, klevų sirupas). Šie broliai buvo ‘bean-to-bar’ judėjimo pionieriai ne tik Šiaurės Amerikoje, bet ir visame pasaulyje. Mast Brothers tikrai išskirtiniai su savo gražiomis pakuotėmis, ekscentriški ir vejami aistros kokybei.  Ranka tiesėsi paragauti visų šokoladų ir ką gi – su kava šokaladas yra maloniai rūgštus (vaisinis), o va su trumais tai OGO kaip jie jaučiasi!!! Bet labai malonus gomuriui ir su Maino jūros druska – irgi jaučiasi uogos.

Mast Brothers chocolate

‘LIDDABIT SWEETS’ karamelės su alumi ir pretzeliais. ‘Liddabit Sweets’ yra maža saldainių gamyklėlė Brukline, kuri specializuojasi rankų darbo saldainių, karamelių ir visokių kitokių saldainių gamyboje. O šitos karamelės tirpsta burnoje: alus įmaišytas į sviestinę masę kartu su miežių salyklu ir traškiais sūdytų pretzelių gabaliukais. Apsivalgymas. Nerealiai skanuuuuuu.

Jacques Torres’ klasikinis karštas šokoladas, iš tikro juoduojo šokolado (ir ne su jokiais kakavos milteliais). Rimtas dalykas ir dežutė išvaizdi.

Alus iš “Brooklyn Brewery” – Brooklyn Lager (5.2%) gintaro spalvos, salyklinio ir gėlinių apynių aromato atgaivinantis alus. Šis alus yra daryklos populiariausias ir geriausiai parduodamas alus. Alus daromas pamerkiant šviežius apynius ir vėliau brandinamas šaltuoju būdu.

Brooklyn Lager

Tokia įdomi ‘Espresso Coffee Soda’, labai retro etikete (Manhattan Special since 1895). Toks gazuotas gėrimas iš šviežiai skrudintų kavos pupelių. Labai amerikoniškas ir saldus. Labai labai saldus.

Espresso Coffee Soda

Kava ‘Olso Coffee Roasters, Brooklyn  – Golden Tree, 10 Year Blend – Sinonimas geriausiai kavai New York’e. Kompanija įsikūrė prieš 10 metų ir ši kava kaip tik jų patirtis viename ‘blend’e’.  Ragavom su nauju “Bodum” ‘French press’, kurio labai labai reikėjo mūsų susirinkimams. Plojam rankomis.

Knyga ‘Secret Ingredients: The New Yorker book of food and drink’ (redaguota pagal David Remnick). Čia tokia smagi maisto ir gėrimų kolekcija, trumpos istorijos, kaip antai, Vudžio Alleno dieta pagal Dostojevskį arba geriausių New York’o riestainių apžvalga.

secret ingredients knyga

Knyga ‘New York vertical’ pagal Horst Hamann. Labai graži fotografijų ir sentencijų, citatų knyga apie New York’ą. Yra ir miesto planas su žymiausiais pastatais, rajonais – tai kitą kartą kai važiuosiu, būsiu apsiskaičius ir maksimizuosiu savo laiką. Keletas man patikusių citatų:

 “New York is a different country. Maybe it ought to have a separate government” – Henry Ford, American inventor

“There is something in the New York air that makes sleep useless” – Simone de Beauvoir, French novelist

“I mean that I was in love with the city, the way you love the first person who ever touches you” – Joan Didion, American writer

Keramikinis puodelis graikiško stiliaus su užrašu: “We are happy to serve you” – kavai ar arbatai gerti.

Užrašų knygutė  raudonu viršeliu su juodomis raidėmis “From a kitchen: a journey inside culinary obsession”. Maloni, didelio format ir su gražiomis iliustracijomis. Ir pačio Michael Laiškonio bei kitų šefų kooperacija.

Ir galiausiai  “I love NYC” krepšelis. Draugaus su mano rožine ‘Beatos virtuvės’ terbele, apie kurią greitai parašysiu daugiau.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (2)
Komentarai
  1. Dovile parašė:

    Labai graziai atrodote abu su vyru nuotraukoje. Beata, toks stilius tau tinka.
    Esu tavo gerbeja. Tu pati, tavo knygos, straipsniai- man didziule atgaiva ir ideju saltinis. Prie kavos ar arbatos puodelio nereikia nei saldainio, nei pyragelio man, bet laisvesne minute griebiu kompiuteri ir atsiverciu tavo tinklalapi. Taip pat gyvenu uzsienyje, Vokietijoje. Jau laukiu kada gausiu dovanu naujaja „Mamu knyga“ (su tavo autografu, zinoma:-)) Tuo visada pasirupina, man brangiausias zmogus, mano mama. Ji seka kada ir kur tu atvaziuoji i Panevezi ir keliauja i susitikimus. Aciu tau, Beata.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.