Beatos virtuvė
Oskaras

Oskaras ir kitos aistros

(9)

Iki šiol gi niekuomet nesu buvusi jokioje Šiaurės/Skandinavijos šalyje. O še tau, boba, devintinės – šiuos metus pradėjau trumpom atostogom Islandijoje, o vėliau ir dviejų dienų vizitas Švedijos sostinėje Stokholme pasitaikė. Visai neketinau apie tai rašyti, bet šiandien buvau tiesiog išversta iš kojų jūsų aktyvumo spėliojant, kokio gi torto atvaizdą uždėjau FB.  Taigi, pirmadienį-antradienį Šiaurės vėjas nupūtė į Stokholmą, kur vykau dviejų tikslų vedina – į susitikimą dėl vieno įdomaus projekto,  kuriame buvau pakviesta dalyvauti. Negalvokite, tikrai niekas manęs nekviečia į jų tradicinių bandelių su cinamonu kepimo čempionatą. Reikalas truputį kitokio pobūdžio  ir mane sujaudinęs visom prasmėm iki gelmių. Iniciatorius – Švedijos ambasada. Projektas yra susijęs su  moterų padėtimi ir teisėmis pasaulyje, daugiau tikrai papasakosiu čia, šiame bloge, būtinai. O dabar – leiskite trumpai apie kelionės įspūdžius ir Oskarą, kuris sukėlė vos per keletą valandų tiek aistrų.

Stokholmas man labiau priminė Vilnių nei Londoną. Oras buvo fantastiškas, tikrai gražus žieminis, šalta ir giedra. Šalta taip, kad yra malonu ir reikia kepurės, ir tuo pačiu jauti, kaip su tavim draugauja žiema. Visi ten su kepurėm ir su striukėm, ir  kailiniais. Gyvenau viešbutyje, prieš kurį, kaip vėliau man paaiškino labai maloni nauja pažįstama, yra pastatytas paminklas, skirtas trims Baltijos šalims ir jų išsivadavimui. Malonus sutapimas. Aš išskirtinį dėmesį, savaime suprantama, skyriau cukrainėm, bulkinėm ir kitom maitinimo įstaigom. Aišku tiek, kiek pajėgiau. Ir iš tiesų, švedai nepakartojami šioje srityje – su tradicijom ir sau įprastais būdais. Aš jau senų senovėje ir netgi du kartus aprašiau cinamonines bandeles – nereikia slėpti, ir taip matosi, kad joms esu neabejinga. Kitos malonios detalės: prie vyno visada pasiūloma stiklinė vandens. Aš vandens gerbėja ir mėgėja, nuostabu, kad taip vos ne valstybiniu mastu rūpinamasi, kad žmonės perniek nedehidratuotų. Ir iš viso, visos kelionės metu jaučiausi kaip ponia… Švedijos ambasados Lietuvoje pirmasis  sekretorius Andreas ir prodiuserė Hedda mane nusivedė į, anot jų, tikrai labai tradicinės švediškos virtuvės vietą – Operos kavinę. Visas meniu būtinai švediškas, nors kai kurie patiekalai, pavyzdžiui Steak Tartar, yra visai ne švediškos kilmės, bet yra tapę neatskiriama jų virtuvės dalimi. Viskas ten tikrai labai ypatinga, daug lakuoto medžio, freskos, gana neaukštos lubos ir smulkūs baldai. Taip, kaip turbūt buvo prieš 20 ar 30 metų. Prie nedidelių staliukų ir medinių kėdžių visi kostiumuoti, o padavėjai su baltomis uniformomis. Mes visi valgėm silkę, tiksliau keptos silkės (bet ne sūdytos, o šviežios) filė, įdarytus lašiša, su glotnia bulvių koše, garstyčių majonezu  ir (- kaip gi be jo? -) krapo šakele. Ten aš, savaime suprantama, privalėjau paragauti ir Oskaro.

Klasikinis tortas, kuris sukurtas praėjusio šimtmečio pradžioje Švedijos Karaliaus Oskaro II pageidavimu, tiksliau, pavadintas jo vardu, nes jis labai jį mėgo… Kas ten supaisys, tortas Oskaras ir tiek. Atrodo itin simpatiškai, nesu tikra, ar įmanoma po tokių pietų jį įveikti vienai visą. Esmė paprasta: sviestas ir cukrus. Hm.. na gerai gerai, morengas ir sviestinis kremas. Išsamiau apie jį rašo Anne. Aš dar tik mėginsiu pagaminti savąjį Oskarą… Bet turiu pasakyti, kad jūsų spėjimai tiesiog sukėlė audrą. Kažkodėl dažniausiai buvo minimas štrudelis… Nors iš tiesų,  štrudelis į jį panašus tiek, kiek automobilis Škoda į šaldytuvą, bet kas mintyse, tas ir ant liežuvio… Ypač dabar, kai tokie šalčiai užgulė Lietuvą ir netgi savo pirštais užgriebė Švedijos galiuką, ir netgi čaižiai raižo Londoną (tiksliau, skiesti nereikia, kad Londone šalta – tik vėjas bjaurus ir jei, žmogau, pamiršai pirštines, kaip aš šiandien surinkinėdama vaikus, tai gailėkis)… Ir dar pabaigai: jei kada nors būsite Stokholme, privalote nueiti į Sturekatten, ten jautiesi kaip truputį netyčia šmurkštelėjus į triušio olą (kartu su  Alisa)… Ant mano spintelės popieriniame maišelyje dar yra skanėstų iš ten… Ir dar, žinau, kai kas jau dienas skaičiuoja, kai nebereikės važiuoti į Lenkiją atsigabenti švediško fenomeno – IKEA produkcijos. Galima viską bus įsigyti Vilniuje, bet man Stokholme atradimas buvo Bruka design – aš noriu tokių lėkščių, laistytuvų ir rankšluosčių. Iš tikrųjų – neslėpsiu – visos parduotuvės… Ir iš tiesų, bendras įspūdis (ir anot Andreas bei Heddos), kad švedai pamišę dėl gražių virtuvių, puodų, bliūdų ir, žinoma, kulinarinių knygų, kurios jų virtuvėse išdėliotos kaip parodoje…

O dabar – eikime išsikepti bandelių su cinamonu ir kardamonu, arba tik su cinamonu

Dalinkis:
Komentarai (9)
Komentarai
  1. IlonaD sako:

    Beata,
    Visų pirma noriu padėkoti už Jūsų receptus. Jie visada tokie puikūs, nes jau išbandyti. Dideliausias ačiūūūū.
    Kepkite greičiau tą Oskarą ir įdėkite receptą. Labai lauksiu, nes ten su ta anglų kalba nuorodoje aš truputį prasilenkusi :)

  2. Edita sako:

    Laukiu Beatos Oskaro :)
    nors paskaičius Anne receptą man jis atrodo beprotiška saldybė..

  3. oskaras sako:

    Beata, galėjai ir nekelti tos Oskaro nuotraukos – atrodo nuodėmingai skaniai! Bet ačiū, kad atskleidei iš ko jis pagamintas – nebe taip smarkiai jo noriu :) )) Nes LT juk -20 laipsnių šalčio, negi kiši nosį į lauką dėl kokio skanėsto? :) Gal geriau tikrai bandelių išsikepti… ;)

  4. Alma sako:

    Kaip saunu,kad ziemos vejai atpute Tave ir i Stockholma :)
    Taip,svedai tikrai pamise del virtuves . Dalis megsta senus indus ir medines trobeles,kita dalis gerus ir deja pakankamai brangius indus ir visa kita kas reikalinga virtuvei .Maisto gamybos laidos cia irgi labai populiarios .
    Oskaro neragavusi,bet Sturekatten tikrai super :)

  5. Kristina sako:

    Ir as Stockholme buvau pereitas metais, tik geguzes menesi, skridom su mama, jos gimtadienio proga :) Is tiesu ispudingas miestas, labai patiko, ypac kelione laivu i Baltijos salyna :) Oi kaip grazu ten :D Reiks pasiziuret to pyrago recepta, nes kita saviatgali turesiu sveciu, reiks gal pakept ka nors panasaus :D

  6. Indre sako:

    Beata, laukiu isbandyto tavo recepto. Toks torto pavadinimas, reiks iskept savajam Oskarui 1 metu proga.

  7. Egidija sako:

    Mano variantas – morenginis tortas su kavos kremu – fantastika!!!! bet negaminau gal 100 metu:))) reiktu vel kada pabandyti…

  8. Giedre sako:

    Švedų namų apyvokos daiktų parduotuvės išties nuostabios. Visuomet stengiuosi ten ką nors nusipirkti. Geriausia, kad jų parduodami daiktai, suvenyrai ne tik gražūs, bet labai išmanūs ir funkcionalūs.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:
Archyvas


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.