Beatos virtuvė
Filmo herojus užsiima grybų rinkimu, juos pardavinėja New Yorko restoranams

Kinas ir grybai. Kiekvienam savas grybas – filmo „Apie Meile ir grybus“ apžvalga

(3)

 

Grybams skyrėme visą laidą prieš mažiau nei menėsį, tuomet paminėjau, kad Kauno kino festivalio metu bus rodomas net ir vaidybinis filmas apie grybavimą. Mano bičiulė Gintarė, filmą yra mačiusi ir prisidėjusi, kad jis būtų parodytas Lietuvos kino mėgėjamas parašė trumpą recenziją.  Apie meilę ir grybus bus rodomas nuo  šios savaitės kino teatre Skalvija, taigi siūlau paskaityti apie lėtą gyvenimą ir grybavimą, nemanykite, kad grybai tik močiučių užsiėmimas…. Skaitykime Gintarės mintis apie filmą:

Kiekvienam savas grybas

Rugsėjis yra toks laikas, kai gyvenime būna skelbiama nepaprastoji padėtis. Šiam mėnesiui visada stengiuosi atsakingai pasiruošti. Susitaisau automobilį. Užsirašau pas dantistą. Nueinu į kiną. Aplankau močiutę. Žinau, kad jei nepadarysiu to iki rugsėjo, gal niekada jau to nepadarysiu. Rugsėjį reikia išgyventi.

Tada mojuodama gladiolėmis, saulėgrąžom ir gelstančiais klevo lapais atžygiuoja rugsėjo pirmoji. Sūnaus mokslo metų pradžia stebuklingu būdu visada sutampa su staiga padidėjusiu krūviu darbe, o ką kalbėti apie kamščius mieste… Prasideda karuselė, kurią manau daugelis pažįsta. Nespėji apsisukti – prabėga savaitė, kita, kartais atsigauni tik po Kalėdų. Va čia yra tas metas, kai išgyventi man padeda tokios istorijos kaip „Filme apie meilę ir grybus“.

Lucienas ir Regina – baskų kilmės amerikiečiai, talentingi baskų virtuvės žinovai ir grybų mylėtojai. Pora renka miškuose grybus, kuriuos vėliau parduoda prabangių Niujorko restoranų virtuvėms. Taip, žmonės tai daro ne tik Varėnoj, bet ir Niujorke!

Kai grybų sezonas pasibaigia, Lucienas ir Regina laikinai įsidarbina kepyklose ar restoranuose. Grybai – tikroji Lucieno aistra, o grybų rinkimas jiems leidžia likti laisviems nuo įprastinio darbo pančių. Tačiau laisvė kainuoja: pajamų mažai, nėra sveikatos draudimo, bet kada sausra arba liūtys gali sunaikinti grybų derlių. Šis nesaugumas pradeda slėgti Reginą, kuri palieka „grybų rojų“ ir įsidarbina madingame Niujorko restorane. Sezonui pasibaigus, ir Lucienas įsikinko į darbą kepykloje.

Kai jie abu įsisuka į savo darbus, pradeda visai nebesusitikti – vienas keliasi į darba, kitas grįžta iš jo. Regina grįžta iš darbo restorane vėlyvą naktį. Ji žadina Lucieną sakydama, kad jam jau laikas į kepyklą (kaip žinia, tam, kad septintą rytų duona ir bandelės garuotų parduotuvėse, tešlą reikia užmaišyti kažkada apie ketvirtą ryto…) Vyras pabunda, keliasi, vienas kitam jie pasako „labas rytas“ ir „iki“. Ir prasilenkia.

Vėliau santykiams eižėjant jie išbando ir daugiau kulinarinių darbų. Regina šeimos restorane Rhode Island‘e verčiama autentišką baskų maistą ruošti taip, kad jis patiktų prie greito maisto vienskonybės pripratusiems amerikiečių senjorams. Lucieną išskirtiniam vakarėliui vaišių pagaminti pasamdo išpaikusi turtuolė… Ką jie leis daryti su savo maistu? Ir ką – su savimi?

Tai filmas apie tai, kad gyvenimą įmanoma sulėtinti ir būti labiau laimingiems. „Slow food“ ir „slow living“, girdėjot? Norėti mažiau, bet tikriau.  Išsprūsti iš užkeiktos karuselės ir iškeliauti ieškoti savo grybo.

„Filmas apie grybus ir meilę“ nuo spalio 25 dienos rodomas Skalvijos kino centre Vilniuje.

P.S. ar žinojote, ką galima pasigaminti iš kukurdvelkio, liaudyje vadinamo visokiais šmaikščiais vardais? Šiame filme išgirsite ne vieną patarimą apie grybus ir pamatysite juos tokius gražius, kokių, garantuoju, neteko matyti:

Kukurdvelkis: supjaustyti ir kepti apibarsčius duona.

Kelmutis: nulupti stiebelius ir kepti kaltinėje keptuvëje.

Liūto karčiai: troškinto skonis kaip vėžiagyvių.

Pilkoji meškutė: skrudinti su sviestu ir svogūnais.

Dalinkis:
Komentarai (3)
Komentarai
  1. Loreta sako:

    Kiek girdėjau, tai pilkoji meškutė nelabai geras grybas ir su juo reikia būti itin atsargiems

  2. krekre sako:

    Labai gražu buvo viską čia skaityti…:) malonu, reiks ir filmą pažiūrėti aišku.

  3. andzelika. sako:

    ne ko ce i domėj aš turu betos kniga ir zinov ka li rašo .

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:
Naujausias receptas
Archyvas


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.