8241
Beatos virtuvė

Kaip Mantas pirmą kartą gyvenime pats uogienė išsivirė ir dovanų lietus

(16)

Šiandien aš jums paruošiau du gerus dalykus: 1. vos ne po pusmečio pertraukos gaminau ir filmavausi! (linksmą rezultatą tuoj išvysit); 2. išrinkau net 8 uogienių istorijų nugalėtojas (na niekaip negalėjau susilaikyti ir apsiriboti trim, kai tiek geros emocijos ir įkvėpimo jūs, moterys, pažėrėt). Taigi mano „Kepinių knyga“ ir „Dansukker“ cukrus uogienėms iškeliauja pas Ingridą, Daivą, Ievą, Neringą, Giedrę, Aureliją, Irmą, Justiną (sveikinimai! tuoj mes su jumis susisieksim).

O dabar sugrįžkime prie filmuko. Apie ką jis? Apie tai, kad gyvenimas yra nuostabus, jei gali sau leisti kiekvieną dieną patirti kažką naujo ir pats save nustebinti. Bent jau mane naujienos visada veža. Štai, pavyzdžiui, aš dar niekada nesu pati įsipylusi automobilio langų plovimo skysčio… Bet greitai tai ketinu padaryti. O štai mano žurnalistikos kursiokas Mantas niekada gyvenime nėra viręs uogienės. Kiek yra tokių mūsų, nepažįstamų su uogiene? Manau, ne vienas.

Beata ir Mantas

Aš va neseniai skaičiau, kad per pastaruosius metus Europoje uogienių virimo populiarumas šoktelėjejo kokius du šimtus procentų. Kodėl? Todėl kad uogienę virti ir smagu, ir gera. Ir dar labai tikra. Nes ir taip gyvename tik kompiuterio ekranuose (aš tai jau tikrai nemažai praleidžiu laiko su ekranais). Tad norint atgauti pusiausvyrą reikia padaryti ir ką nors už ekrano. Tuo labiau kad su šiuolaikinėm priemonėm uogienių virimas yra vienas juokas ir jei vis dar manote, jog uogienių virimas yra alinantis trijų dienų darbas – tai kuo greičiau meskite tai iš galvos!

Taigi aš pasiūliau Mantui pirmą kartą gyvenime išsivirti uogienę pačiam.  Mantas –  juokingiausias mano kursiokas, kuris, kaip ir aš, norėjo būti žurnalistu, o tapo visuomenės veikėju ir Sarkozy baro Vilniaus senamiestyje šeimininku. Pažiūrėkite, kas gavosi, kai vieną dieną nuėjau pas jį į barą su braškėm, nektarinais ir nešiojama virykle…

Jei pažiūrėję, susigundysite pirmą kartą prisiliesti prie didžiausio naminio stebuklo – uogienės, tai greit atsakau į kelis pagrindinius pirmokų virėjų klausimus:

Kokių puodų ir įrankių reikia uogienių virėjams?

Mantas buvo teisus – tikrai reikia puodo ir ugnies!. Virdama uogienes niekur papildomai vandens nepilu – jo pakanka tiek, kiek yra vaisiuose ir uogose. Tad uogienėms virti niekada nepamaišys storadugnis puodas, kuriame vaisiai ir uogos neprilips prie dugno, kol iš jų išsiskirs vanduo. Jei tokio neturite, ne bėda, tik verdamą uogienę reiks šiek tiek dažniau pamaišyti.

puodas

Geriausia ir paprasčiausia maišyti mediniu šaukštu, nes jis neįkaista, nebraižo puodo, o svarbiausia – nereaguoja su uogomis ir vaisiais, uogienei nesuteikia nemalonaus skonio (jei turite tik įprastą šaukštą, naudokite jį, tik nelaikykite verdančiame puode). Svarbu paragavus uogienės to paties šaukšto nekišti atgal į puodą: šaukštą nuplaukite arba paimkite kitą.

Kiek cukraus dėti?

Jei naudosite įprastą cukrų, 1 kilogramui uogų ar vaisių skirkite 1 kilogramą cukraus. Jei rinksitės specialų „Dansukker“ cukrų uogienėms, jo reikės perpus mažiau –1 kilogramui uogų ar vaisių pakaks 1/2 kilogramo cukraus, o jo saldumas neužgoš vaisių ir uogų skonio.

cukrus

Kiek laiko virti uogienę?

Kaip ir minėjo Mantas, mūsų močiutės uogienes virdavo iki 2 valandų, kad uogienė sutirštėtų, nerūgtų, nepelytų ir dangteliai nenusproginėtų nuo uogienių stiklainių. Šiais laikais su specialiu „Dansukker“ cukrumi uogienės išverda per 10-15 minučių, tad uogos ir vaisiai nepervirs, bus išsaugota natūrali jų spalva, aromatas ir, reikia tikėt, daugiau vitaminų.

Šiuolaikinis uogienių virimas atrodo aip: 1. Į puodą supilame vaisius ir uogas, 2. kai jie pradeda garuoti, supilame cukrų uogienėms, pamaišome; 3. leidžiame viskam ramiai paburbuliuoti (iki 15 minučių) 4. išjungiam kaitinimą, jei susidaro putos, jas nugriebiam, 10 min. palaukiam ir supilam į stiklainius.

Kaip paruošti stiklainius?

Aišku, svarbiausia, kad stiklainiai būtų švarūs, be jokių riebalų. Kai kas mėgsta kaitinti stiklainius orkaitėje, bet man pakanka juos išplauti su soda bei kempine ir perlieti karštu vandeniu. Senus dangtelius verdančiame vandenyje paverdu minutę kitą, o naujus tik perlieju karštu vandeniu. Beje, supylę uogienes palikite juos atvėsti ir jokiu būdu nepalikite apvertę aukštyn kojom!

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (16)
Komentarai
  1. Giedrė parašė:

    Kąąąąą Rimtaaaai???? Aš laimėjau??? Nu nerealu, vien jau dėl to, kad nesu uogienės megėja. Bet verdu. Sąžiningai ir kasmet. Oi, jau laukiu kada šiemet galėsiu tą cukrų išbandyti, nes šiaip jau esu gana koncervatyvi, kas liečia gaminimo būdus – net stiklainiukus daugelį metų naudoju tuos pačius:) Pati, be Beatos pagalbos tikrai nebūčiau to cukraus pasiryžusi išbandyti:) Ačiū labai! (galėčiau – pabučiuočiau:))

  2. Beata Nicholson parašė:

    jeeee Giedre, labai džiaugiuosi, kad taip pradžiugino dovanos! virtualiai pasibučiavom! 🙂

  3. Ingrida parašė:

    Pažiūrėjau tarp laimėtojų ir Ingridos vardas. Tarp rašiusiųjų istoriją dvi Ingridos… 🙂 Kaži kuriai čia laimė šypsojosi. O taip norėtųsi jog man 😀

  4. Ieva parašė:

    Aaaaciu!!!! Labai labai! Geros dienos!

  5. Aurelija parašė:

    Aš laimėjau? Wau kaip faina negaliu patikėti. Jėėėėėga, ačiū labai 🙂

  6. Neringa parašė:

    Sveiki Beata,

    Kodėl negalima apversti stiklainių? Esu ne kartą mačiusi taip darančias šeimininkes 🙂

    • Virginija parašė:

      Gal todėl, kai atvėsta ir sutirštėja, atvertus dugne lieka oro tarpai ir jei pelys, tai nuo dugno, o ne nuo viršaus.

  7. julka parašė:

    hmm viriau uogiene sendien ir apverciau stiklainius, nes atseit taip geriau, nerugsta greiciau,pradezinfekuoja dankteli..viriau kol izvire ir po uzvirimo 10min..

  8. dovile... parašė:

    Labas Beata, senai ir berašiau jau ka nors…..vienas klausimas,kur galima įsigyti ta fainą tašę,su kuria atkeliavai pas drauga į svečius?

  9. Sigita parašė:

    Labas Beata, viriau sia uogiene bet ji man laaabai saldi 1kg uogu/vaisiu ir 1/2kg tokio cukraus aisku naudojau ne dansukker ,bet ta kuris cia Anglijoj yra,ar galima naudoti maziau cukraus ar nesikeis konsistencuja uogienes?

  10. Giedre parašė:

    Beata,

    gavau siuntini su laimetu prizu:)!!!! Aciu is visos sirdies, kaip tik kepiniu knygos ir neturejau. Nu nerealu gauti tokias dovanas. Dar karta labai aciu, lekiu uzmigdyti vaiku, issivirsiu kavos ir pulsiu skaityti ir semtis ideju:)

  11. Renata parašė:

    Jetau neat geda prisipazinti.Vakar viriau pirma savo uogiene tai buvo is jusu receptu.Slyvos su avietemis.Dariau dvi didziausias klaidas…Aplaizius sauksta uzsimirsau ir juo vel maisiau uogine ir supylus uogiene i stiklainius palikau apvertus per nakti.Beabejo liko tarpai apacioj bet papurcius uogiene sukrito i dugna.O kas del kito atvejo?del sauksto?

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.