Štai čia pagrindiniai dalykai, kuriuos reikia žinoti, jei norite turėti gražių, vašku margintų velykinių kiaušinių. Surašiau pagrindinę informaciją, kurią papasakojo tautodailininkė ir etnokultūros specialistė Laisvė.

Šiek tiek istorijos

Marginimas vašku yra tradicinis lietuviškas paprotys. Pirmą kartą čia užfiksuotas apie XIII amžiuje, iki krikščionybės atėjimo tai tikrai. Laisvė netgi papasakojo skaičiusi, kad Trakuose rasti mažos mergaitės palaikai, o šalia jos buvo margintas kiaušinis. Kiaušinius dekoruoti buvo pradėta akmens amžiuje, tada simboliai turėjo maginę reikšmę.

Laisvė apie 17 metų tyrinėja kiaušinių marginimo papročius, 20 metų dirbo lietuvių liaudies centre, ir tai buvo ne tik jos pasirinkta kuravimo sritis, bet ir hobis… labai didelis. Ji apvažiavo daug kaimų, sutiko daug žmonių ir patvirtino, kad ši iki šiol besitęsianti tradicija yra gyva, kad žmonės iš tiesų perduoda žinojimą iš kartos į kartą. Žinoma, ne visi atsimena anksčiau naudotus ženklus. Laisvė mums parodė keletą senų raštų, kurių vienas Suvalkijoje vadinamas Žalčio raštu, kiti Kylančios ir Besileidžiančios saulės. Faktas, kad visa tai susiję su saule, su gyvybe, su tuo kas žmonėm svarbu – kad nebūtų sausros, kad viskas būtų gerai. Kadangi tai ėjo iš kartos į kartą, ilgainiui žmonės ėmė sakyti, kad daro taip, nes tai tiesiog gražu… Senieji motyvai Laisvės mėgstami ir naudojami, ji žino apie šimtą raštų. Kaip sako Laisvė, kiekvienas mūsų yra interpretatorius ir kūrėjas, tad nauji raštai gimsta nuolat.

Tautodailininkė ir etnokultūros specialistė Laisvė apie kiaušinių marginimą_Beatos virtuvė

Balti kiaušiniai išnyko

Pastebėjote, ar ne? Reikėtų giliau patirti šitą reikalą, bet faktas – baltų kiaušinių rasti nepavyko niekur… visi rudi, ala kaimiški. Mano bobutės vištos dėjo kiaušinius vienos baltus, kitos rudus. Ir kiaušinių spalva visai nereiškia, kad kiaušinis yra padėtas laimingos kaimiškos vištos, gali višta ir mažučiame narvelyje sėdėti, bet rudą kiaušinį padėti… Bet galbūt dabar apie tai neišsiplėskime, nes neliks vietos pakalbėti apie kiaušinių marginimo stebuklą. Jei marginsite vašku, balti yra tai, ko reikia. Todėl ponia Laisvė, gyvenanti sodyboje už Vilniaus, vištas augina pati, todėl visada turi puikių, jokiais štampais nesuteptų gražuolių – baltų kiaušinių, ant kurių išeina gražiausi raštai.

Kiaušinį reikia tinkamai paruošti

Geriausiai spalva ima jau senesnius kiaušinius, tad net jei ir turite prabangą tiesiai iš vištos guolio į namus kiaušinį parsiridenti, paimkite geriau dažymui prieš savaitę ar porą padėtus kiaušinius. Ir labai svarbu juos tinkamai paruošti, nuriebalinti, nes visi kiaušiniai, nesvarbu, ar jie parduotuvėje pirkti, ar iš močiutės kaimo atvežti, ar jūsų balkone auginama višta padėjo (jei tokią turite), turi riebalų sluoksnį, kurį reikia nuimti. Tai yra, pradžioje juos reikia pamerkti į drungną vandenį, tada nušveisti kempinėle su soda. Nuriebalinti kiaušiniai labai gerai pasidengia vašku ir dažai juos gerai „ima“.

Štampai – labai sunku juos nuimti, anot Laisvės, niekas jų nenuima. Laisvė minėjo ACE arba švaros miltelius, bet, žodžiu, gal geriau ir nebandykite, o ieškokite kaimiškų kiaušinių arba susitaikykite, kad štampas švies pro dažus.

Dažai

Svarbu naudoti tuos, kurie kanda kiaušinį žemoje temperatūroje, tai yra, nereikia jo virti. Marginamas jau išvirtas kiaušinis, tada merkiamas į dažus, tada nuimamas vaškas. Laisvė perka dažus Kalvarijų turguje arba naudoja atsiųstus dukters iš Amerikos.

Vaškas

Kiaušinis yra dengiamas natūraliu bičių vašku, kuris turi būti įkaitintas, kad truputį rūktų ir kvepėtų. Vaškas kaista šaukšte, kuris pritvirtintas ant medinės lentelės ir sulenktas taip, kad kaistų nuo apačioje degančios žvakutės. „Kiekvienas vyras gali taip padaryt.”  Anksčiau ir ant elektrinės plytelės kaitindavo, ir ant lygintuvo… ha ha ha, bet šitas metodas pats geriausias… Marginama su smeigtuko nuo marškinių galvyte, kuri įbedama į karštą vašką.

Tautodailininkė ir etnokultūros specialistė Laisvė apie kiaušinių marginimą_Beatos virtuvė

 

Kaip tai daroma

Pradžioje Laisvė rekomenduoja kiaušinį padalinti su pieštuku į lygias dalis, kaip gaublį… Per pusiaują ir dienovidinį  reikia nubrėžti linijas, kad gautųsi keturios lygios dalys – taip daugiau šansu, kad naujokai nenugrybaus… Ir patogiai atsisėdus, kad viena ranka būtų įsirėmusi, marginti, vienu ypu brėžti ir viskas, o jei kreivai gavosi, netaisyti… Padaryti raštą ir merkti į dažus. Čia pats paprasčiausias būdas. Aišku, galima daryti raštus keletu spalvų ir t.t. Žodžiu, fantazijai ribų nėra…

 Tautodailininkė ir etnokultūros specialistė Laisvė apie kiaušinių marginimą_Beatos virtuvė

Tai kaip man sekėsi??? Aš norėjau taip praleisti visą vakarą. Pasirodo, kad marginimas vašku pastarąjį dešimtmetį išgyvena tikrą atgimimą… Ir nenuostabu kodėl – tai yra magiška… Kaip sako Laisvė, tai yra vidinis žmogaus išsikrovimas. Ir pati dalininkė iki Velykų vos spėja važinėti į visokius susitikimus ir mokymus, kur dalinasi savo sukaupta per dvidešimt metų patirtimi…

Tautodailininkė ir etnokultūros specialistė Laisvė apie kiaušinių marginimą_Beatos virtuvė

Kaip Laisvė verda kiaušinius? Laisvė sako, kad jos šeima griežtai atsisako valgyti kietai virtus kiaušinius ir tokius tiesiog meta į sieną… ha ha ha, tai kaip ji juos verda??? Labai paprastai: į puodą deda ne daugiau nei dešimt, sudeda juos į drungną vandenį ir kaitina, kai tik užverda, iš karto kiaušinius išima, viskas… Aišku, kaip kiaušinis išvirs dar priklauso nuo lukšto storio, bet minučių neskaičiuoja.

Apie minutes ir kiaušinių virimą, pakalbėsime rytoj… O dabar pabaikime apie kiaušinių marginimą… Pamėginkite, aš mėginsiu kažką meistrauti šį penktadienį ir marginsiu kiaušinius, kaip man išeis… Svarbiausia pamėginti, ir patikėkite, tikrai nėra taip sudėtinga, kaip atrodo… Gal pirmus penkis metus nesigaus tokie gražūs, bet po dešimtmečio ar penkiolikos žiūrėkite, jau galėsite į parodą neštis… O jei rimtai, tai kitais metais norėčiau pasikviesti Laisvę ir padaryti visą margučių vakaronę…

Tautodailininkė ir etnokultūros specialistė Laisvė apie kiaušinių marginimą_Beatos virtuvė

Ir pabaigai… kai kiaušinį išimsite iš dažų, o ten juos laikyti reikia neilgai, tikrai ne valandą –  mes laikėme keletą minučių – vašką reikia nuimti lygiai taip pat, kaip uždėjote – su ugnimi… Pakaitinkite prie liepsnelės ir nuvalykite. Taip išmyluotas kiekvienas kiaušinis yra aukso vertės.

 Tautodailininkė ir etnokultūros specialistė Laisvė apie kiaušinių marginimą_Beatos

O kaip jūs marginate kiaušinius?

Komentarai
  1. taigi su vasku , o kaip gi kitaip, tai didziausia ir geriausia velyku laukimo dalis. Tiap margino mociute, mano mama , as , mano dukros , net ir vyra ismokinom…

  2. Tai kaip ten yra 🙂
    Numargini su vašku ir tada dedi į puodą, o kada dažai?
    Gal galite paršyti eiliškumą, nes dabar pasimečiau :DDD

  3. kazkada mokykloje mokemes kaip margint vasku, nera sudetinga, bet reikia tam turet kantrybes. Uztat marguciai atrodo pasakiskai!

  4. Sveiki labai gražūs margučiai ir aš taip pabandysiu 🙂 O kai nuimti vaska reikia tj reikia deti prei ugnies kad atliptu? 🙂

  5. taip, aš taip darau.. kiekvienais metais.. man gaunasi visai neblogai, bent man patinka.. raštai stambesni, nes aš be adatėlės darau, o su pačiu degtuko krašteliu, gal ir dantų krapštuku esu dariusi.. vaškas tiesiog iš kaitinamos žvakelės, be šaukšto, tiesiog kyšteli ir tepi tuoj tuoj, kuo greičiau… nes užstingsta ant degtuko tas lašelis.. // geras patarimas nuplauti su soda, nes raštas išeis ryškesnis, taip nedariau, bet šiemet nuplausiu.. o dažai visai paprasti, pigūs… irgi jokio stebuklo.. ir padalinti linijomis, bent horizontaliai ir vertikaliai irgi geras patarimas.. lygiau gautųsi.. irgi šiemet taip pasidarysiu.. ..

  6. bandysiu su gifiūru stipriai aprišti ir į dažus, dar galima su 100 denų raštuota pėdkelne, raštas taip pat pasilieka ant lukšto ;D

  7. tokia tehnika isdazyti kiausiniai tikras meno kurinys,mane taip marginti ismoke mociute,ir kiekvienais metais taip dazau,buna labai grazus:).Tik gaila,kad problema gauti baltu kiausiniu,nes ant balto luksto graziau rastas isryskeja:).Linksmu svenciu ir graziu marguciu!

  8. Labai smagu taip kiaušinius marginti. Išduokit paslaptį, kaip reikia padaryti, kad vaško raštai būtų skirtingų spalvų?

  9. Sveiki 🙂 siemet ir as noreciau tai pabandyti 🙂 Tik iskilo klausimas is kur gauti ta biciu vaska??? Gyvenu ne Lietuvoje tai uzsienyje pakolkas nesu tikra kad rasiu. Galbut tinka paprastas vaskas???
    Ir dar jeigu juos ismarginsiu ir tik po to virsiu svogunu nukstuose ar vaskas nenukris karstam vandenyje?

  10. Marginu vasku ir kiausiniu lukstais. Vasku pamokino uosviene. Kiausini pries tai nuplaunu (pries verdant) su indu plovikliu, kad neliktu jokiu neasikiu demiu. Isvirus dazau toki vos vos silta. Vaskas paruostas, kai eina vos vos dumelis (atidarykit orlaides 🙂 ), antraip jis nelabai lips prie kiausinio. Po to dedu i dazus – kad spalva gautusi intensyvesne, dedu 2 pakelius ir kiek acto pilu. o tie visi pagaliuko lygumai ateina su praktika. Sekmes. Beje, dazant su lukstais: juos pries tai pamirkau vandeny, spalva intensyvesne gaunasi, man labai grazu, kai dedi tik viena platu luksta is vienos kiausinio puses, tada i kojine ir i juodus dazus. Gaunasi nuostabus luksto anstpausas, o kitoj pusej juodukas 🙂 Sekmes visiems marginant 🙂

  11. Kol gyvenau Lietuvoje,nesureiksmindavau kiausiniu marginimo.gal todel,aplink visi juos margina?Anglai kiausiniu nemargina :(,gal todel jau keleri metai,kai marginu kiausinius vasku.tai be galo ydomu!!! As marginu nevirtus kiausinius,o poto verdu lukstuose,bet butinai pabandysiu ir naujaji varianta.tokiu budu gausiu daugiau spalvu;)
    Linksmu Sv. Velyku visiems!!!

  12. O mes marginam su laku, kuri pardavineja mociutes turguje 🙂 Taip darom jau nuo neatmenamu laiku! Kiausiniai gaunasi spalvoti ir labai labai grazus! Didziausias minusas lako kvapas, bet jeigu kas nors ji megsta tai toks kiausiniu marginimas bus vienas malonumas 🙂
    Praeitais metais su draugu, visus kiausinius nudazem ryskia geltona spalva ir ant ju pripiesem ivairiu sypseneliu, kas visiems padare ispudi ir ryte galejo kiausini pasirintki pagal nuotaika 🙂
    Ir dar dazom su zolelem, svogunu lukstais. Bet kadangi siais metais ziema uzsibuvo, tai idomu kokiu zoleliu pavyks kam nors rasti 😀
    Smagaus dazymo! Ir su artejancia svente!

  13. Sveikos merginos, aš pirma kiaušinius nudažau, o tada aštriu maketinio peiliuko galiuku išdrožinėju ornamentus. Išmokau to iš pusseserių, o jos iš kur – neįsivaizduoju. Pamenu kaip prieš Velykas jos tyloje kiaušinius „skaptuodavo” su adatom, o man vis nepavykdavo, įdauždavau. Kiek paaugus pabandžiau ir tai tapo mano tradicija kasmetine – šeima laukia tik tokių. O tai darbas kruopštus ir reikalaujantis susikaupimo.

    Būtinai išbandysiu su vašku, gal jau atėjo laikas keisti mano tradiciją į senesnę ir gilesnę.

  14. As nuo vaikystes su mama ir mociutemis margindavau kiausinius su vasku. Visada laukdavau to laikotarpio – teisingai kazkas paminejo – tai tarsi savotiska meditacija, buvimas paciai su savimi 🙂 Vienais metais bandziau ivairiu splavu rastus daryti – bet man tai pasirode pernelyg daug laiko atimantis darbas, kai tu kiausiniu reikia is tiesu nemazai nudazyti, tad daugiau kaip ir nesiryzau.. be to nelabai megstame nenaturalius dazus naudoti, tad musu megstamiausi – vasku dazyti kiausiniai sumerkti i svogunu lukstus – rastas labai ryskus gaunasi – ir kiausiniai graziai margi.

    O del virimo, tai neseniai suzinojau nauja kiausiniu virimo buda, pagal kuri kiausinis issaugo visas maistingasias savo savybes ir buna skanesni, nei verdant iprastu mums budu – praduri bukajame gale skylute su adata, ir dedi kiausinius i ka tik uzvirusi ir isjungta puoda su verdanciu vandeniu, ir palieki kietam kiausiniui 12 minuciu, minkstesniam – 8 minutems.

  15. o, sakykit, kokius dazus naudojat, kad spalvos butu sodrios. Kiek esu pirkusi prekybos centruose, niekada man nepavyko isgauti sodrios spalvos

  16. Beata, tikrai netiesa, kad negalima nuvalyti kiaušinio antspaudo, aš jį nuvalau melamino kempinėle, jas perku Deimenoj arba kitose specializuotose švaros prekėmis prekiaujančiomis įmonėse, jos yra kaip trintukai, palyginus greit susidėvi, bet nuvalo beveik viską. Tik nežinau kodėl jų nesimato šios įmonės puslapyje, bet yra ir kitų panašių, pvz
    http://www.drugstore.com/mr-clean-magic-eraser/qxp146253

    O aš taip pat dažau vašku.

  17. man idomu kaip pasidaryti ta iranki, kuriuo marginama. Marskiniu adateliu neturiu, sauksteli paprasiau vyras islankstys (tikriausiai :))

  18. Labai džiaugiuosi, kad radau šį straipsnelį:) Iki šiol kiaušinių marginimas vašku buvo mistika, o dabar pasirodo tai visai įmanoma. Manau reikės pabandyti, net laukiu…:) Ačiū Beata Jums už pamokėles ir išsamų aprašymą. Linksmų Švenčių visiems!

  19. As radau baltu kiausiniu. Paprasciausiai – parduotuveje 😉 O vasko kur gauti, irgi noreciau pasiteirauti.

  20. Aš norėjau pasidalinti, su visais, kiaušinio štampuko panaikinimo būdu: gana lengvai nusišveičia su papraščiausios kepinės, indams plauti, šiurščiąja puse, nereikia jokių chemijų naudoti. Na, žinoma, jis liks, bet tikrai gerokai šviesesnis nei iš karto pirkto kiaušinio:)

  21. man tai mistika , kaip isgaut spalvotus kiausinius su spalvotasi rastais…o vaska as ri tiesiai is zvakes imu, ten gi buna prisilydę…biciu vaskas tikrai turetu but ukininku turgeliuose. antr. ketv visada atvaziuoja diena prie operos ir baleto teatro vilniuje…ir kituose rejonuose tikrai , net prie akropolio gi kada tai buna..

  22. O Bronė vakar įsigijo mažą vaško kubelį savo kiaušininiams eksperimentams. Jaukioje bitininkų parduotuvėje, Vilniuje, Kauno g. O šiandien dar ir baltų kiaušinių pavyko rasti. Nors ir su gėdingu skaičiumi 3 ženklinimo spaude, bet meno ir kūrybos vardan ir belaisvės vištos pateisinamos. Beje, dieną praskaidrino ir prie kiaušinių skyriaus užkalbinęs italas – gi reikėjo ir jam padėti kiaušinius išsirinkti. O tas „bella signora” visai Bornę „damušė” 🙂 Kaip pavasaris iš dangaus staiga nukritęs būtų.

  23. Sveikos,
    Nejaugi niekas kiausiniu nemargina zolelemis? Man toki patys graziausi. Be to ir naturaliausi.
    Prie kiausinio prilipdau zoleles lapeli (zoleliu ivairove priklauso nuo motinos gamtos, o siais metais nuo maximos lentynos), tampriai vynuoju i kojine ir tada verdu lukstuose.
    Kaip smagu buna pavasario ryta vaistineti po zolynus ir rinkti ivairiausius lapelius.

  24. Ir aš taip marginu kokius 10 kiaušinių, nes didesniam kiekiui vis laiko nepakanka. O didžiausias kiekis kiaušinių būna marginamas su žolynais ir svogūnų lukštais įvyniotais į skuduriukus ir išvirtais dažuose, paskui dar karštus aptepu aliejum ir vualia, margaspalviai blizgantys gražuoliai pasiruošę Velykoms. Šiltų ir jaukių švenčių, ir labai stiprių margučių 😉

  25. nuostabu, as dazau paprasciau, bet kai pasinaudosiu visais patarimais, tai galesiu ir miegot neit, iskart i prisikelima:) Mociute sakydavo, kad pusryciams reikia karstu raudonu kiausiniu, tai as juos vaikystej ir virdavau. bet vaskuoti, nuostabu…

  26. BEATA LABAI TAU DEKOJU,O ZINAI UZ KA? OGI UZ SI STRAIPSNI APIE KIAUSINIU MARGINIMA VASKU.GALU GALE PAMACIAU IR PASISEMIAU PATARYMU APIE TAI. AISKU DABAR NE VELYKOS PASAKYSI,BET MOKYTIS NIEKADA NEPERVELU,AR NE?
    DAR KARTA ACIU!

Rašyti komentarą