8241
Beatos virtuvė

Aistė ir Renata iš „Stimulus“: ar ir ką valgyti vakarais

(22)

Aš jūsų komentarus po vakarykščiu straipsniu skaitysiu ir skaitysiu, tikrai. Kiek daug gerų patarimų ir įkvėpimų. Jei tema gera, tai ir laikykimės jos, jau seniai norėjau apie tai plačiau pakalbėti, nes gi visas vargina „melejonai“ klausimų, kada valgyti, kada nevalgyti, kiek kartų kramtyti, kokiu kampu pakreipti šakutę, prieš miegą, po miego, ryte, vakare, sportuoti pavalgius, išalkus, ar po valgio iš karto pulti prie pieno kokteilio, ar kepsnio, po šešių valgyti ar  nevalgyti, ir taip toliau, ir panašiai. Ką aš čia, geriau pasikalbėkime su moterimis, kurios žino, ką daro (įkūrė treniruočių studiją „Stimulus“- Aistė)  ir netgi studijuoja dietologiją ir maitinimąsi (Renata).  Taigi ilgai lauktas ir ruoštas interviu aktualiausiais klausimais su nuostabiom Stimulus merginom, su kuriom, kaip atsimenate, labai puikiai pasimankštinom, kai jos buvo atvykusios į Londoną. Čia skaitykite, ką mūsų dvi draugės iš harmoningų treniruočių studijos sako apie valgymą vakarais ir norą sulieknėti. Jos abi po du vaikus auginančios, saldumynams neabejingos, bet vis tiek lieknos it gazelės Aistė ir Renata.

Aistė yra kalanetikos pradininkė Lietuvoje, Renata – trenerė ir dietistė.

Valgyti ar nevalgyti vakarais?

Aistė: Šiaip vakare valgyti nedera ir ne tik dėl figūros. Aš vadovaujuos Rytų filosofija, ajurvedinės mitybos patarimais, jie yra grįsti gamtos dėsniais. Saulė kyla ryte, aktyviausia dieną, o vakarop viskas rimsta. Taip ir žmogus turėtų gyventi – keltis anksti, kuomet Saulės energija aktyviausia, didžiąją maisto dalį suvartoti pirmoje dienos pusėje, o vakaro link – tiek protui, tiek skrandžiui suteikti poilsį. Pagal ajurvedą, Mėnulio ugnies energija padeda maistingų medžiagų ir mūsų organizmo audinių sintezei, o Saulė, atvirkščiai, padeda eikvoti turimą energiją. Tad jei valgysim vakare, tai panašės į karštligišką norą priversti vėjo malūną suktis be vėjo… Paprasčiausiai, tai nelogiška…

Renata: Jei sieki sulieknėti, reikia truputį labiau pasistengti ir riboti maistą vakarais. Tačiau yra tokių produktų, kurie nėra dideli lieknėjimo baubai, ir juos rekomenduočiau valgyti vakarais: liesa varškė, natūralus jogurtas, kefyras, daržovės (tik ne krakmolingosios, kaip bulvės ir pan.), liesa mėsa ir žuvis, salotos. Šie produktai turi mažai angliavandenių, kurių perteklius ir virsta riebalais. Tačiau, jeigu jau 22 val., valgyti nederėtų, nes organizmas ruošiasi nakčiai, valymo procesui, sparčiai aktyvėja kepenų veikla, o skrandžio – sulėtėja. Organizme prasideda didieji įsisavinimo ir valymosi procesai, todėl jei prisivalgote per vėlai, šie procesai sutrinka. Va dėl ko ima kankinti nemiga arba neramus miegas, ryte jaučiatės pavargusios, užkietėja viduriai, bloga nuotaika, ir, žinoma, papildomi kilogramai…

Taigi, 60  proc. maisto turime suvalgyt pirmoje dienos pusėje, o likusį (lengvai virškinamą) likus trims valandom iki miego.

Yra moterų, kurios sako valgančios viską iš eilės, bet yra lieknos kaip smilgos. Na taip, tai priklauso nuo medžiagų apykaitos spartumo, bet visgi tokių moterų yra labai mažai, o kitos tiesiog koketuoja taip kalbėdamos. Beje, su amžiumi medžiagų apykaita lėtėja, o blogi mitybos įpročiai ją daro dar vangesnę.

Moterys bijo mankštintis vėlai vakare, kad vėliau jų neištiktų vilko apetitas? Kodėl kalanetika, priešingai, labai tinka mankštai vakare?

Aistė:

Kalanetika vakare puiki tuo, kad atpalaiduoja. Kūną, protą, emocijas. Ramūs tempimo pratimai pašalina dienos eigoje susikaupusias įtampas, stresą, nuovargį. Sustabdo minčių srautą. Nuramina irzulį, skubėjimą. Kvėpavimo pratimai užpildo kūną kitokios kokybės energija, nei maistas – o tai, kas nuostabiausia, sumažina apetitą! Galime džiaugtis ramiu miegu be noro užsukti naktipiečių.. 🙂

Renata:

Labai intensyvi treniruotė, kaip aerobika, iš tikrųjų gali sužadinti apetitą, nes intensyvios treniruotės metu sumažėja gliukozės kiekis kraujyje (o labai intensyvios – glikogeno kiekis raumenyse), todėl natūralu – norisi valgyti, nes organizmas turi gauti medžiagų atstatymui: gliukozės ir baltymų.

Ar po mankštos rekomenduojama ko nors užvalgyti? Ar negalima jokiu būdu?

Aistė:

Jei siekiama sulieknėti, po mankštos nerekomenduojama valgyti bent valandą. Tuo metu kūnas atstato nuvargintas ląsteles, suaktyvėja kraujotaka ir medžiagų apykaita. Jei „neprimaitinsime“ organizmo iškart po mankštos, šiam atstatymo darbui jis sėkmingai degins kurą iš atsargų.

Renata:

Jeigu yra tikslas sulieknėti, po treniruotės geriau nevalgyti valandą. Pritariu kiekvienam Aistės žodžiui.

Bet jeigu antsvoris jūsų nevargina, po treniruotės galima suvalgyti obuolį ar bananą, nieko blogo nenutiks.

Valandą iškart po treniruotės sparčiai vyksta medžiagų apykaitos procesai, o suvalgytas  maistas ( tik šiukštu, ne karbonadai ir pan.) padės atstatyti suvartojamų medžiagų atsargas.  Nuotaika ir savijauta iškart pagerės, nuovargio nebus.

Kada reikia pavalgyti iki mankštos? O gal geriau mankštintis tuščiu pilvu, gal geriau kalorijos dega ir riebalai tirpsta?

Aistė:

Pavalgyti reikėtų likus bent jau valandai iki treniruotės. Jei skrandis pilnas, organizmas negali dirbti efektyvaus fizinio darbo – juk dabar jis yra gavęs užduotį virškinti. Visa energija „suteka“ ten. „Tuščiu pilvu“ taip pat neprotinga keliauti į mankštos salę – po kelių gilių įkvėpimų ar didesnės ištvermės reikalaujančių pratimų galima lengvai „nusiridenti“ nuo kilimėlio… Visur svarbiausia saikas!

Renata:

Labai priklauso, ką valgėte iki treniruotės. Jei tai lengvai virškinamas maistas, tai 1 – 2 val. iki mankštos. Bet jeigu sukirtote rimtą porciją karbonado su bulvių koše ir majonezu užtaisytų salotų, tada prireiks ir trijų valandų pertraukos, kad galėtumėte sportuoti.

Ryžiai, makaronai ir košės idealiai tiks, šie produktai ilgai skrandyje neužsibūna, jei nėra pagardinti riebiais padažais!

O ką manote apie tokią nuomonę, kad norint sulieknėti negalima valgyti po 18 val.?

Aistė:

Manau, kad norint sulieknėti, reikia pažiūrėt plačiau nei formulė „maistas=storumas“. Žmogus sudarytas ne vien tik iš „kaulų ir mėsos“”, a, dar „riebalų“?! Čia ir mokslo knygų vartyti nereikia, kad suvoktum, kad valgymo įpročiai yra glaudžiai susiję su emocijomis ir gyvenimo būdu. Juk neretai, besijausdamos vienišos, ar atvirkščiai, linksmoj kompanijoj, net nepastebime, kaip ranka burnon deda tai vieną, tai kitą gardų kąsnelį.

Gyvenime be galo svarbi savistaba – suprasti, kas tavyje dedasi (kokios mintys, kokia aplinka tave supa, kokias žinias turi) ir kaip tai veikia tavo elgesį bei tuos pačius valgymo įpročius. Nebūtina pulti viską keisti – imtis, pvz., vegetariškos ar kt. mitybos. Užtenka tik šį tą pakeisti, pamėginti, pastebėti save, o po to grįžti prie ankstesnio įpročio. Žmogus labai greitai atsirenka, supranta, kas yra gerai, kas teikia sveikatos, o kas apsunkina. Ir tai nenutinka per vieną dieną. Įpročių taip greit nepakeisi. Būtinas nuoseklumas, nuolatinis savęs tyrinėjimas. Tai labai malonus procesas!

Kokie produktai visai netinka valgyti vakarais?

Renata:

Visi produktai turintys greitai pasisavinamų angliavandenių, pvz.: saldumynai, konditerijos gaminiai, blynai… Netgi saldžių vaisių nepatarčiau, tokių, kaip vynuogės, melionai…

Jei ketinate lieknėti, vakarais pamirškite ir šiuos angliavandenius: košės, makaronai, duona, ryžiai. Juos palikite rytui! Pavalgius šio maisto gausime energijos visai dienai, gera nuotaika garantuota. Net atlikta tyrimų, kad valgant sudėtinius angliavandenius rytais jie mažina depresiją ir užkerta kelią nuovargiui.

Vakarais nevalgykite ir riebių maisto produktų, ypač gyvulinės kilmės, jie apkrauna virškinimą, lėtina medžiagų apykaitą.

Bet! Nepamirškime, kad vien draudimai ir „ne, negalima“ prie gero neprives, todėl, kartais, su saiku, mažomis porcijomis ir svarbiausia su gera kompanija – galima ir pasmaližiauti. Nes viskas, ką darom su bloga nuotaika, atsisuka prieš mus pačias – sukelia stresą, šis neigiamai veikia skydliaukę, o šioji sulėtina medžiagų apykaitą, atsiranda sveikatos problemų, o tuo pačiu ir antsvorio. O tai jau blogiau nei pica vakare. 🙂

O štai čia idėja sveikai vakarienei –  puikios pankolių, mangų ir avokado salotos.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (22)
Komentarai
  1. […] Čia skaitykite, ką mūsų dvi draugės iš harmoningų treniruočių studijos sako. Jos abi po du vaikus auginančios, saldumynams neabejingos, bet vis tiek lieknos it gazelės Aistė ir Renata. […]

  2. Lina parašė:

    Geras straipsnis, tik lieciant mityba po treniruotes radau labai priesinga straipsni ir visiskai susipainiojau, tai visgi valgyti ar nevalgyti iskart po treniruotes…? Stai cia jeigu ydomu paskaitykite http://treneris.net/mityba/41-sveika-mityba/91–mityba-pries-ir-po-fitneso-treniruotes.html

  3. Indre parašė:

    liux straipsnis! Su viskuo sutinku!

  4. Ieva parašė:

    Tikrai neblogas straipsniukas, galintis praverst planuojant mitybą ir ugdant naujus įpročius. Tik man iškilo vienas klausimas: kaip manot, jei pusvalandžio mankštą su įvairiais pratimais darau ryte, apie 7 val. (prieš mokyklą), galima po jos iškart suvalgyt košės, daržovių ar geriau papusryčiaut mokykloj, bet tada su 2 valandų pertrauka? Ar netruks energijos? Prieš mankštą laiko valgyti neturiu. 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      manau kad prieš mokyklą papusryčiauti BŪTINA>>>>PRIVALOMA Ieva bet šitą jūsų klausimą būtinai perduosiu Stimulus merginom, kad atsakytų išsamiai

      • Stimulus merginos parašė:

        Iš pradžių pakrapštėmė pakaušį – Ieva yra mokinukė ar tamsta mokytoja? 🙂 Mokinukėms tikrai valgyti reikia, nes josios gi augantis organizmas! O kaip Beata pažadėjo, išsamiai atsakome pasitelkusios savo archyvą, štai, citata:

        „Pasimankštinus galima nebijoti atsigerti saldaus gėrimo, suvalgyti šviežių (bananų, kivių) ar džiovintų vaisių (razinų, abrikosų) arba keleto ryžių paplotėlių ar baltos duonos riekelių su džemu, nes toks maistas padeda atstatyti treniruotės metu organizme išeikvotas angliavandenių atsargas. Jis tikrai „neina į kūną“ ir organizme nevirsta riebalais, jei per dieną su maistu nesuvalgome daugiau kilokalorijų nei sudeginame. Tačiau jei per dieną su maistu suvartojame didesnį kilokalorijų kiekį, viršijantį energijos sąnaudas, angliavandenių perteklius maiste riebalais organizme virsta.“ Detalus pasakojimas tamstoms mokytojoms čia 🙂 – http://www.stimulus.lt/2010/06/26/noriu-suliekneti-kaip-vis-gi-maitintis/

  5. Laura parašė:

    Labai fainas interviu 🙂 Mergaitės puikios nuotaikos, net per raides iš internetinio lango per monitoriaus ekraną sugėriau puikią dozę geros nuotaikos 😉
    Ačiū už visokeriopą informaciją 🙂
    Ir Tau, Beata, ačiū už rūpestį savo pasekėjų sveikata bei gera savijauta 😉

  6. Elena parašė:

    Ačiū ačiū…Labai viskas kaip ant delno dėl valgymo po sportų…. 🙂

  7. Agota parašė:

    To Lina

    Jusu str atrodo daugiau orientuotas fitneso ir kulturizmo treniruotems, o Stimulus treneres, kaip supratau labiau kalba apie bendrus mitybos iprocius (ne drastiskus), kurie tinka labiau moteris tausojancioms manstoms, kaip kalanetika. 🙂

    • Stimulus merginos parašė:

      Tikra tiesa, Agota! Ir apie tuos bendrus įpročius ir apie tausojimą. Ramiosios mankštos pretenduoja būti tiesiog kasdienos dalimi, it dantų valymas. Net vadinti to sportu privengiame. Mankšta yra taikliausias įvardinimas pilateso, kalanetikos, jogos ir įvairių šių mankštų derinių. Beata gyrėsi tąkart Londone, kad josios Tomas tvarkingai praktikuoja pilatesą. Ir kelia Beatai juodą pavydą, he he :)) Ar baltą? 🙂

  8. […] kulinarės Beatos Nicholson svetainėje atsakome į “karščiausius” moterų klausimus. Skaitom! […]

  9. […] proga, STIMULUS trenerės Aistė Gustė ir Renata Malinauskienė svečiuojasi žaviosios Beatos Nicholson kulinarinėje svetainėje ir atsako į karščiausius moterų […]

  10. […] proga STIMULUS trenerės Aistė Gustė ir Renata Malinauskienė svečiuojasi žaviosios Beatos Nicholson kulinarinėje svetainėje ir atsako į karščiausius moterų […]

  11. Inga parašė:

    Man visi patarimai man patinka ir tikrai yra vertingi. Tik kyla viena problema. Vyras dirba visa diena, pareina namo 6 vakaro ir tada bendra vakariene. Kaip tai organizuoti, jei vakare as pradesiu valgyti tik salotos lapa? Tada gaunasi, kad kiekvienas valgo atskirai: as pagamintus pietus pietu laiku, o vyras – vakare. Ir nelieka jokio seimyninio bendrumo.

    • Agota parašė:

      Inga, zinokite mano namuose ta pa ti problema, mano vyra sisvis grizta tik 7, o vakarieniauti kartu tikrai norisi, nes tai vienintelis normalus pasibuvimas ir pavalgymas per diena visai seimai kartu. Tokiu atveju as taip darau – paruosiu mesytes, kuri tinka ir vyrui, ir vaikui ir man, dideli dubeni salotu. Sau deduosi tik ta gabaliuka mesytes (ar zuvies) ir daug darzoviu, o vyrui ir vaikui dar idedu ir bulviu koses ar kokio kito garnyro. Juk is principo visi valgome ta pati, tik as savo patiekala siek tiek pasikoreaguoju pagal poreikius ir gaminti nieko atskirai nereikia. 🙂 O visus rimtus ir imantrius patieklaus jau paliekame savaitgaliam. 🙂

  12. […] ateis??? Ha ha ha, na tikiuosi, kad tikrai ne dėl to… ha ha ha. Jau esame aptarę šiame  interviu, kad reikia save mylėti, bet nepamiršti pasportuoti, tik švelniai… Aš per visus […]

  13. nerijus parašė:

    dekui…

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Beatos-Virtuve-Banner-Misiniai-300x250-3B-NEW.gif
26103
https://www.beatosvirtuve.lt/wp-content/uploads/2016/02/Koldunai-300x250px.gif
26104
Naujausias receptas
Archyvas


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.