8241
Beatos virtuvė

Obuolių pyragai

(5)

Man ir vėl atsirado kažkokia tai kūrybinė krizė, nes iš esmės blogas yra apleistas. Minčių daug – rašinėlių nulis. Dvi savaitės Lietuvoje mane kaip reikiant išcentrifugavo. Sulaukiu daug visokių e-mailų, klausimų blynų, pyragų ar vaikiškų košių klausimais. Deja, nespėju atsakyti visiems, tai galvoju, gal reikia padaryti kokį nors klausimų-atsakymų vakarą? Tiesa, tokie vakarai artėja, nes kitą kartą, kai atvažiuosiu į Lietuvą (o tai bus visai greitai – po dviejų su trupučiu savaičių), tai pasileisiu pirmą kartą į turnė po knygynus. Tada gal ir galima bus atsakyti į visus rūpimus klausimus ir pasiteiravimus ar šiaip pabendrauti, nes man taip pat labai įdomu susitikti ir pasiklausyti, kaip kas gyvena, ką augina, ką kepa, ką mezga.  Jau grafikas sudėliotas ir pasileisiu per Lietuvą pristatyti naują kalendorių – čia bus lapkričio pabaigoje, o tiksliai pasakysiu, kai jau bus juodu ant balto užrašyta…

Jurgis iškepė Jurgis ir valgo

Tuo tarpu dabar ruošiuosi už kelių savaičių vyksiančiam Lietuvių komercijos rūmų organizuojamam labdaringam pokyliui Londone. Šiais metais bus paremtas neįgaliais vaikais besirūpinantis fondas Algojimas. Man šiais metais, kaip ir kasmet, teks garbė būti vakaro vedėja. Tiesa, ne visai viena viską vesiu. Labai apsidžiaugiau, kai vakar sužinojau, kad su manim ant pakylos bus ir Brian Holmes. Londonietė, kaip visada, aprašo detaliau visus numatomus to vakaro džiaugsmus.

O dabar – apie obuolių pyragus. Šiais metais sulaukiau dviejų pasiūlymų prisidėti ir padėti viešinti aktualų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, smurto prieš moteris šeimoje klausimą. Prie vieno negalėjau prisidėti vien dėl laiko stokos, bet ir nereikia norėti ant visų kėdžių sėdėti, o kitą iniciatyvą noriu paviešinti ir atkreipti jūsų dėmesį.   Moterų informacijos centras organizuoja obuolių pyrago konkursą, kuris vyks iki lapkričio 20 dienos. Receptai bus skelbiami tinklaraštyje. Taigi va – štai ten galėsite pasirankioti visokių receptų ir pačios dalyvauti, taip pat ir sužinoti daugiau, kaip padėti draugei, giminaitei ar sau, jei susiduriate su smurtu šeimoje… Receptus galite siųsti obuoliu.skanestai@gmail.com.

O mes su Jurgiu irgi dalyvaujame. Ir šiandien ta proga, kad darželis prasidėjo truputį vėliau, nei įprastai, iš ryto pašeimininkavome virtuvėje ir iškepėm tokį greitą ir saldų obuolių pyragą. Obuolių pyragų aktualijos šiame puslapyje yra aptartos ne kartą ir, manau, jūsų orkaitės taip pat yra supažindintos su jų kepimo subtilybėmis. Būdų biskvitinio  pyrago pagrindui yra keletas: galima tiesiog vengti riebalų ir daryti pagal seną, gerą lietuvišką paprotį – stiklinė miltų, stiklinė cukraus, stiklinė grietinės, trys kiaušiniai… Arba skolintis angliško Viktorijos sumuštinio metodiką ir gaminti tikrai prabangų, minkštą pyragą iš iki baltumo išsukto sviesto su cukrumi ir po truputį įplakamais kiaušiniais. Šis būdas man patinka, bet ne visada gi atsimenu, kad sviestą reikia išimti laiku, kad suminkštėtų, nes visokie jo minkštinimo būdai orkaitėje ar mikrobangėje baigiasi fiasko. Tiksliau – pakitusiu sviesto būviu (lydytu sviestu, paprastai). Taigi, šis receptas – tikrai ne revoliucinis, o elementarus. Sviestas išlydytas, šalia – kefyras, trys kiaušiniai, dosniai rudojo cukraus (vėl gi čia asmeninis pasirinkimas, iš tiesų, galima jo dėti šiek tiek mažiau) ir šį kartą naudojau speltos miltus, bet puikiausiai tinka ir miltai vulgaris, tai yra, kvietiniai balti miltai. Jų aš dėjau nedaug, todėl pyragas – gana minkštas ir beveik ribinis. Gali pasirodyti lyg neiškepęs, bet būtent tų miltų saikingas naudojimas ir garantuoja tokį super minkštą ir visiems tinkantį variantą. Skirtingai nei kai kurie kiti obuolių pyragai, man rodos, šis tikrąjį savo veidą pademonstruoja jau atvėsęs, kai dar ne visai greito kepimo metu orkaitėje suminkštėję obuoliai beveik visiškai išnyksta. Vėl gi – rekomendacija būtų rūgštesniems obuoliams, nes tie valgomieji – saldūs, truputį droviai atrodo, o rūgštūs – puikiausiai akomponuoja pyrago minkštumui ir saldumui. Už obuolius, pyragus ir laimingas moteris! – sako mano pyragas…

O dabar – apie konkursą organizatorių žodžiais:

„Organizuodamos ši receptų konkursą tikimės, jog pirmiausia pačios moterys taps solidarios ir pareikš tokiu simboliniu būdu nepritarimą smurtui šeimoje. Ši tema dar yra tabu, apie ją tylima, bijoma kalbėti. Taip pat daugelis moterų nežino, kur kreiptis pagalbos ir didžioji dalis jų galbūt niekada nėra girdėjusios apie Moterų  informacijos centrą.  Tinklaraštyje  bus talpinami ne tik konkursui pateikti receptai, bet ir informacija apie patį moterų informacijos centrą, kokios pagalbos moterys, patiriančios smurtą, gali susilaukti,  centro organizuojamos akcijos „16 dienų be smurto prieš moteris“ (lapkričio 25-gruodžio 10 d.) renginiai, skatinantys tiek visuomenę atkreipti dėmesį į šią problemą, tiek pačias moteris paskatinti nesitaikstyti su smurtu šeimoje.  Manome, jog tai leis geriau pasiekti mūsų pagrindinę auditoriją. Kiekvienos moters atsiųstas receptas galbūt kitą moterį, patiriančią smurtą šeimoje, nukreips į reikalingą jai informaciją, paskatins nekentėti, prabilti ir išdrįsti ieškoti pagalbos“.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (5)
Komentarai
  1. Ausra parašė:

    kokia sveikintina ideja!! tik statistika apie smurta patiriancias moteris turbut neatskleidzia tikrosios tiesos – daugeliu atveju apie tai, kas vyksta namuose, niekas nezino; buna ir dar blogiau: daznai moterys, patiriancios smurta, net nesupranta, kad gali buti kitaip; visuomene taip sudeliota, kad rankos kelimas pries moteri ar vaika atrodo norma; todel kuo daugiau apie tai viesai kalbesim, tuo visiems bus geriau; labai labai reikalingas centras!

    • Išties, Aušra, su Jumis visiškai sutinkame. Todėl Moterų informacijos centras ne tik stengiasi prisidėti tvarkant teisinę bazę, kuri padėtų apginti skriaudžiamas moteris, bet ir stengiasi viešinti šią problemą, suteikti moterims visą reikalingą pagalbą kritiniais gyvenimo momentais. Ir suteikti nemokamą teisinę pagalbą, ir paguosti, ir apgyvendinti. Kuo daugiau moterų solidariai pasisakys prieš smurtą šeimoje, išdrįs kalbėti, kreiptis pagalbos, paskatins kitas pažįstamas moteris susikurti jaukius namus, tuo skriaudžiamoms moterims bus drąsiau pradėti naują gyvenimą. Labai reikia to solidarumo.

      Moterų Informacijos Centras
      Olandų g. 19 – 2 LT- 01100
      Vilnius, Lietuva
      Tel: 2629 003
      Fax: 2629 050
      Elektoninis paštas: mic@lygus.lt

  2. meile c. parašė:

    Jei pyragai galetu padeti… Kalbekime, pacios kalbinkime visus,nesvarbu virtuveje, smelyne ar kieme. Smurtas-baisu, tylus smurtas-dar baisiau. Norisi garsiai saukti, kai tai mato, girdi ir nuo smurto kencia vaikai. Jau trys metai bendraujame su moterimi (musu berniukai ejo kartu i darzeli, o dabar mokosi vienoje klaseje), kuri yra smurto auko. Visus siuos metus „smelyno kiemo mamos“ gyde jos zaidas, diegeme pasitikejoma savimi. Ir stai-ji nusprende grizti pas museika! Mums truksta zodziu,o labiausiai gaila vaiku.

  3. chrizentema parašė:

    o man neskanu, nors tu ka :-xx

  4. Dona Flor parašė:

    Kažkodėl niekas nekalba apie kitokią smurto rūšį – psichologinį smurtą. Manau, beveik visos moterys su juo susiduria. Be abejo, fizinis smurtas yra baisu, tačiau ne mažiau klaikus yra psichologinis smurtas, patiriamas kasdien, kiekvieną valandą…

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.