8241
Beatos virtuvė

Nėra puikesnių pusryčių kaip granola

(17)

Granola – kaip jau esu pasisakius kažkada, yra tikras gėris, ypač dabar, kai jau galima gauti visokių, nebe kitoj pasaulio pusėj užaugintų uogų, tai tikrai nėra puikesnių pusryčių. Pora šaukštų granolos su natūraliu jogurtu ir šviežiom uogom (avietės, braškės, mėlynės) – tikrai galima šaukštą suvalgyti ir taškytis prie keptuvės ar puodų nereikia. Aš granolą dažniausiai iš akies gaminu, nesveriu ir nematuoju, bet dabar pamatavau ją iš naujo – mokslo tikslams ir manau, kad tikrai laikas perrašyti seniau publikuotos granolos receptą, juolab, kad kai kuriems, kaip supratau iš komentarų, nelabai išėjo taip, kaip turėjo išeiti. Viena iš priežasčių, manau, yra senojo recepto pateiktas mieravimas stiklinėmis. Bet kai pagalvoji, tai pas visų stiklinės juk skirtingos. Aš dar norėčiau pasisakyti apie receptų rašymo būdus gramais ar puodeliais. Tie, vadinamieji puodeliai, (amerikoniški cups) vis išlenda lietuviškuose receptų aprašymuose gerbiamam internete. Man tie puodeliai visai netinka ir nepatinka, nes matavimo šis vienetas atėjęs iš Amerikos, o čia, UK, visai menkai paplitęs, o Lietuvai – tai iš viso kažkoks svetimkūnis. Ir pasakysiu atvirai – mane, tiesą sakant, nervinantis. Mes nesame pratę prie šito keisto matavimo, todėl, jei kur nors kokį receptą pamatau puodeliais pamatuotą, tai susiraukiu iš karto, nes man paprasčiau suprasti viską senais gerais gramais. Kiti, aišku, skųsis, kad neturi svarstyklių ir t. t., bet aš pasakysiu griežtai: virtuvinės svarstyklės – ne karvę kainuoja, galima ir nusipirkti, ypač jei mėgstat kepti pyragus. Taigi dabar perdariau ir gramais užsirašiau. Kitas dalykas, tai granoloje riešutus ir sėklas reikia ir būtina naudoti tokius, kokius kiekvienas turi ir mėgsta. Aš, pvz., kai paskutinį kartą gaminau, neturėjau lazdynų ir turėjau tik mišinį sėklų, o ne sėklas atskirai, taigi bendrai susumavus, proporcijos būtų tokios: 500 g avižų plius 500 g priedų (riešutai, sėklos, sėlenos) bei medaus ir aliejaus sirupas. Viskas. Na, dar prieskoniai, pageidautina: cinamonas, gvazdikėliai ir vanilė, taigi ir visas mokslas. Bet tikrai labai skanu. Dar vienas papildymas – pabaigoje galima dar pasigardinti viską. Kai jau ji iškeps, įpjaustyti džiovintų vaisių, abrikosų, įmesti saują razinų.

O dabar prašau eit ir pasidaryt. Iš tokio kiekio išeina kilogramas ir du šimtai gramų, berods, ir užtenka ilgam ilgam…. Aš laikau tokiam stikliniam inde su sandariu dangčiu. Labai gerai ir dalinasi šita granola, taip pat puikiai veikia ne tik kaip pusryčių maistas, bet ir puiki užkandėlė bet kokiu paros metu…. Lesalas, žodžiu 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (17)
Komentarai
  1. […] spaudžia ir nėra jokių priedų, į išvirtą ant vandens košę įberti vieną kitą šaukštą granolos. Pastaroji pasaldina ir paįvairina […]

  2. Granola parašė:

    Kokia puiki ta granola!!! Nuo šiol tai bus mano pusryčiai nr1:)))

  3. zivilas parašė:

    Delsiau delsiau , bet pagaliau pasidariau ta „lesala“:d ir pasakysiu , nepasigailejau nei vienos sekundes- gavosi puikus karameles spalvos mišinukas.Nors galvojau laukt vasaros- kad ir uogos tiesiai iš miško , ir šeip toks nežiemiškas patiekalas, o dar pagalvojau jeigu ji ant valininių ledų užsibėrus..bet neištvėriau, per daug ilga ta žiema:) Tik aš dar suimprovizavau- idėjau paprastų, nesaldintų kukurūzų dribsnių(vis mėtėsi namuose, realizavau :)) saują, tai jie labai smagiai traška kramtant, mėgstu juos pabarstyt kur reikia ir kur nereikia:) Kaip kad Beata cinamona:D tai žodžiu prisidedu prie granolos gerbėjų:)

  4. zivilas parašė:

    Beje, Beata, ar granola turi būti šiek karti? dėl skrudintų sezamo sėklų? vis mastau ar čia per daug paskrudinau, ar nesinervuot ir džiaugtis tuo pikantišku kartumu..?tas kartumas man primena tokius batonėlius- sezminiai gardėsiai ar sezamu kazinakai vadinasi.sezamo sėklos su cukraus sirupu ,tai suvedziau ryšius , kad dėl jų kartu…

  5. Ieva parašė:

    padalinau viską į dvi skardas, pirmą truputuką padeginau, nors prižiūrėjau 🙁
    antra pavyko, tikrai labai skanu. dėjau džiovintų spanguolių ir bananų, labai smagiai bananai traška 🙂

  6. Ieva parašė:

    Susirgau granolamanija. Pusryčiams – granola, pietums – granola, po valgio vis saujelę sukremtu. Nu kaip skanu!! Atsispirti be galo sunku. 🙂

  7. Ingrida parašė:

    O kam granolai aliejus? Kaip tik gaminu, susimaišiau sausus produktus ir apsižiūrėjau, kad namuose tik šalto spaudimo linų sėmenų aliejus, bet jo apdoroti aukštoje temperatūroje negalima, jis oksiduojasi ir apkarsta, o apkartęs jau maisto gamybai tikrai netinka. bet visumoj šiaip nesuprantu kam granolai aliejus? 🙂 ačiū

    • Beata Nicholson parašė:

      geras klausimas, granola jei visai be riebalų būna gana sausa ir išdžiuvus, su riebalais aliejumi apskrudus ir karamelinė, aliejaus kiekį reguliuokite pagal save…iš tiesų pagal šį receptą granola išeina, tokia gana rimta, tikrai desertinė…bet jei aliejus ne prie širdies ir jei jo atrodo perdaug sumažinkite jo kiekį, bet nors šiek tiek vistiek palikite, nes kitaip bus musli, o ne granola…..

  8. Živkulis parašė:

    Beata, ar turi būti granola šiek tiek karti?

  9. ramune parašė:

    baisiai labai pamegau granola, tik as aliejaus dedu 100 ml vietoj 200. Viskas kuo puikiausiai isejo, ir vietoj medaus pilu „golden syrup“ nes tikro medaus saldumas i smegenis net kerta.

  10. Jūratė parašė:

    Pasigaminau šiandien. Laaaaabai skanu. 🙂

  11. Granolos "įpakavimas" parašė:

    Beata, norėčiau padovanoti granolos, gal galėtum patarti kaip įdomiai ją įpakuoti? 🙂

  12. […] Čia dalinuosi pamėgtų savos gamybos pusryčių – granola – receptu. Anksčiau dar esu skelbusi ir kitokį šio lesalo gamybos būdą. Kam nepatiks naujasis – patikrinkite šį. […]

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.