Beatos virtuvė
photo 3-47 Šešėlis

Iš ko susideda geros atostogos – arba atostoginiai karoliai (15)

Pailsėjus, bet nelabai ir buvau nuvargus, bet vistiek, ką jau slėpsi – atostogų laukiau ir apie jas svajojau. Jau prieš kokias dvi savaites pradėjau karštligiškai tikrinti orą. Nes žinote kaip su tuo oru, ‘it can make it or break it’. Čia kaip toje ruletėje. Bet valio, šį kartą bilietą ištraukiau palankų. Neatsimenu geresnio oro prie Baltijos, tikrai ne. Kiekvieną dieną buvo saulė. Tai iš ko susideda geros atostogos jums? Pagalvokite, aš rikiuoju iš ko jos man pasidaro: Saulė, jūra, smėlis Mano atostogose turi būti smėlio ir turiu aš gulėti ant žemės. Nieko negaliu padaryt. Ant gulto negaliu, turiu truputį ant…

Daugiau...
photo-10 Šešėlis

Keptas varškės sūris VALDO (3)

O sūrį lietuviškas varškini, tu taika. Tikrai, na tas mūsų sūris, aišku, mums kaip pagalvė, neatsiejama nuo gero, patogaus gyvenimo. Jis su medum, agurkais ir jūros druska, su juoda duona yra klasika. Bet leiskite papasakoti apie pastarųjų dienų nuolat kartojamą atradimą: keptas varškės sūris su prieskoniais, tinka bet kokioms salotoms pagardinti ir paįvairinti, ir šiaip kaip pietūs ar užkandis. Kaip daroma? Paprastai: sumaišot prieskonių mišinį su druska, labai gerai sūrį jame ištrinat, apvoliojat…Tada į keptuvę su trupučiu aliejaus, arba visai be jo, ir kepat, kad paruduotų ir visas tas gėris į vidų įsisiurbtų. Ištraukiat ir trenkiat ant lėkštės. Prašom prie…

Daugiau...
IMG_3078 Šešėlis

O vasara gražuole, duoki šaltsriubės

Kai taip karšta ir tokia puiki vasara, gaminti per daug žinoma nesinori. Kokį pomidorą, agurką nusiskini, fetos sūrio ir svogūno, apjungi su alyvuogių aliejum ir geriausi pietūs. Aš atostogauju, tai ir man norisi gaminti kažką tokio ‘easy’, labai lengvo. Kaip tik nuaidėjus Žagarės vyšnių festivalio garsam, sugalvojau prisiminti seną gerą ir labai tradicinę lietuvių šaltsriubę. Ir ne bet kokią, o vyšninę. Dar gal spėsit jų kur pasiskint ar nusipirkt, o gal ir jau užsišaldėt jų? Ji labai gaivi, galima ir vaikišką variantą virti arba ir labiau paaugusiems tinkantį. Bet kokiu atveju labai paprastas, atgaivinantis ir vasariškas receptas šaltsriubės. Orai lepina labai…

Daugiau...
8 Beata verda Draugu uogiene. Šešėlis

Lemtingi savaitgaliai tęsiasi: Žagarės vyšnių festivalis (6)

Žinote ką? Galiu pasakyti taip, kad norai visada pildosi, tik reikia atsiminti, kada tą norą užminei. Aš puikiai atsimenu kaip pavasarį mes su Brone sau sėdėjom ir planavom bei svajojom, kaip būtų smagu pasiduoti po Lietuvą. Na pakeliauti ir susitikti su žmonėmis iš visur. Ir ką sau manote, tikrai per pastaruosius tris menesius pavyko tikrai daug ir plačiai Lietuvos pamatyti. Ką jau reiškia vien tik du dideliausi ir esminiai Šiaurės Lietuvos festivaliai. Praėjusį savaitgalį buvau Naisiuos, o šį – Žagarėje. Į Žagarės vyšnių festivalį nuvažiuoti norėjau dar praėjusiais metais, bet kažkaip nepavyko, o šiais pavyko. Važiavau per visą Žemaitiją. Pirmą…

Daugiau...
gimtadienis vaiku Šešėlis

Vaikų gimtadieniams valio! (20)

Gimtadienis yra svarbiausias metų įvykis nuo tada kai pradedi juos skaičiuoti. Vaikams – tai jų svajonių išpildymo laikas, o tėvams…. Aišku, sakyčiau, džiaugsmas ir proga atsisukti atgal beigi pasakyti eilinį sykį daugkartinio vartojimo frazę: oi kaip bėga metai. Gimtadienis yra ne tik proga užpūsti spalvotas žvakutes ar susirinkti dovanų kalną, mamai – tai proga iškepti tortą, na ir neslėpkime truputį rūpesčio kupinas dalykas. Aš gimiau vasaros pabaigoje, todėl vaikystėje visada švęsdavau namuose. Susirinkdavo nemaža kompanija ir mano, ir tėvų draugų – gera proga susirinkti prieš mokyklą! Žinoma, būdavo tortas, žagarėliai, rimtesnių vaišių nelabai ir pamenu. Rodos, tada nieko daugiau ir nereikėjo,…

Daugiau...
photo 1-43 Šešėlis

Karoliai: kūrybingas mergvakaris, svetingi Naisiai, vizitas pas veterinarą ir atidarymas JD kavinės (5)

Taigi, atleiskite, kad taip išėjo, bet jie vistiek turėjo būti suverti – tiek tų dalykų įvyko apie kuriuos negaliu nepapasakoti.  Savaitgalis tikrai buvo kupinas ir smagumo, ir baisingo streso. Tiesą sakant aš, kuri viską dažnai transliuoja FB bangomis, buvau taip ne juokais išsigandusi, kad apie tai galiu kalbėti tik tada, kai jau viskas atrodo baigėsi. Na, apie viską iš pradžių ir dar labai trumpai apie terbas. Vakar buvo jos galų gale Bronelės į parduotuvę įkeltos. Pagrindinis klausimas yra kur jų įsigyti – tai sakau, įsigyti jų galima tik pas mus parduotuvėje kol kas, būtų gal ir gerai kur nors kitur…

Daugiau...
trupininis Šešėlis

Trupininis pyragas su uogiene (2)

Uogienė buvo sutverta trupininiam pyragui, ar gi ne? Gero trupininio pyrago receptas visada pravers. Jei norisi dar daugiau skonio, ant viršaus užberkite migdolų skiedrelių. Aš šį pyragą ypač pamėgau su ką tik aprašyta vyšnių ir uogų uogiene.

Reikės:
  • 400 g kvietinių miltų
  • 50 g ruginių miltų
  • 200 g cukraus „Panevėžio
  • plius“
  • 3 kiaušiniai
  • 150 g sviesto
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 citrinos žievelė
  • .....
IMG_3085 Šešėlis

Šalta vyšnių sriuba (2)

Tai tradicinė vengriška sriuba. Galima rasti asociacijų su mums iš vaikystės puikiai pažįstama saldžia sriuba iš džiovintų ir šviežių vaisių. Sriubai malonaus poskonio suteikia vynas, tačiau jei nerimaujate, kad visas alkoholis neišgaruos, o sriuba vaišinsite ir mažamečius, galite vyną pakeisti… Daugiau…

Reikės:
  • 600 g vyšnių
  • 100 g cukraus
  • 125 ml raudono vyno arba vyšnių ar r.vynuogių sulčių
  • 1 citrinos žievelė ir šlakelis citrinos sulčių
  • Žiupsnelis druskos
  • 230 g liesos grietinės
vysniu_20 Šešėlis

Vyšnių ir uogų uogienė (1)

Paslapčių kupina uogienė. Paragavę jos ne iš karto atspėtumėt, kas čia per prieskonis, nes žvaigždinio anyžio beveik nesijaučia, jis lyg pradingsta paryškindamas vyšnios ir vyšnios kauliuko skonį. Verta pamėginti.

Reikės:
  • 500 g vyšnių be kauliukų (šviežių arba šaldytų)
  • 500 g įvairių šaldytų arba šviežių uogų (tinka mėlynės, serbentai, avietės, spanguolės)
  • 500 g „Dansukker“ cukraus uogienėms
  • 2-3 žvaigždiniai anyžiai
  • .....
Vafliai ant pagaliuku Šešėlis

Gražieji vafliai ant pagaliuko

Šie vafliai iškepti elektrinėje vaflių keptuvėje – jie pakankamai tvirti, kad išlaikytų formą, bet kartu minkšti ir saldūs. Prikepę tokių vaflių galite leistis į didžiausias fantazijas ir puošti, puošti, puošti: karamele, šokoladu, džiovintomis uogomis.

Reikės:
  • - Vafliams:
  • 4 kiaušinių trynių
  • 2 kiaušinių
  • 100 g lydyto sviesto
  • 150 g rudojo cukraus
  • 100 ml kefyro
  • 220 g miltų
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • .....
IMG_3132 Šešėlis

Virtinukai su mėlynėmis (šaltanosiai) (9)

Daugeliui šie virtinukai yra pažįstami iš vaikystės, tačiau tikrai žinau žmonių, kurie jų nei matę, nei girdėję. Tradiciškai jie verdami būtent su mėlynių įdaru, tačiau niekas netrukdo mėlynes pakeisti vyšniomis, tik jas reikės šiek tiek pasmulkinti. Vis dėlto mėlynių sezonui… Daugiau…

Reikės:
  • Tešlai:
  • 380 g miltų
  • 1 kiaušinio
  • 130 ml vandens
  • Žiupsnelio druskos
  • Įdarui:
  • 350-400 g mėlynių
  • 1 kupino v.š. miltų
  • .....
IMG_2976 Šešėlis

Braškių ir rabarbarų limonadas (3)

Bijūnai, braškės ir rabarbarai – vasaros pradžios pranašai. O dabar jau jų sezono užbaigimui puikiai tiks šis ryškiai rožinis limonadas, ypač tokiomis karštomis dienomis kaip ši. Limonadui puikiai pasitarnaus užsilikusios ar savo prekinę išvaizdą praradusios braškės.

Reikės:
  • 250 g rabarbarų
  • 150 g braškių
  • 130 g cukraus
  • 1 l vandens
  • 1 citrinos žievelės ir šlakelio citrinos sulčių
  • Ledukų, braškių, mėtų patiekimui (pasirinktinai)


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.