Beatos virtuvė
IMG_3078 Šešėlis

O vasara gražuole, duoki šaltsriubės

Kai taip karšta ir tokia puiki vasara, gaminti per daug žinoma nesinori. Kokį pomidorą, agurką nusiskini, fetos sūrio ir svogūno, apjungi su alyvuogių aliejum ir geriausi pietūs. Aš atostogauju, tai ir man norisi gaminti kažką tokio ‘easy’, labai lengvo. Kaip tik nuaidėjus Žagarės vyšnių festivalio garsam, sugalvojau prisiminti seną gerą ir labai tradicinę lietuvių šaltsriubę. Ir ne bet kokią, o vyšninę. Dar gal spėsit jų kur pasiskint ar nusipirkt, o gal ir jau užsišaldėt jų? Ji labai gaivi, galima ir vaikišką variantą virti arba ir labiau paaugusiems tinkantį. Bet kokiu atveju labai paprastas, atgaivinantis ir vasariškas receptas šaltsriubės. Orai lepina labai…

Daugiau...
8 Beata verda Draugu uogiene. Šešėlis

Lemtingi savaitgaliai tęsiasi: Žagarės vyšnių festivalis (5)

Žinote ką? Galiu pasakyti taip, kad norai visada pildosi, tik reikia atsiminti, kada tą norą užminei. Aš puikiai atsimenu kaip pavasarį mes su Brone sau sėdėjom ir planavom bei svajojom, kaip būtų smagu pasiduoti po Lietuvą. Na pakeliauti ir susitikti su žmonėmis iš visur. Ir ką sau manote, tikrai per pastaruosius tris menesius pavyko tikrai daug ir plačiai Lietuvos pamatyti. Ką jau reiškia vien tik du dideliausi ir esminiai Šiaurės Lietuvos festivaliai. Praėjusį savaitgalį buvau Naisiuos, o šį – Žagarėje. Į Žagarės vyšnių festivalį nuvažiuoti norėjau dar praėjusiais metais, bet kažkaip nepavyko, o šiais pavyko. Važiavau per visą Žemaitiją. Pirmą…

Daugiau...
gimtadienis vaiku Šešėlis

Vaikų gimtadieniams valio! (20)

Gimtadienis yra svarbiausias metų įvykis nuo tada kai pradedi juos skaičiuoti. Vaikams – tai jų svajonių išpildymo laikas, o tėvams…. Aišku, sakyčiau, džiaugsmas ir proga atsisukti atgal beigi pasakyti eilinį sykį daugkartinio vartojimo frazę: oi kaip bėga metai. Gimtadienis yra ne tik proga užpūsti spalvotas žvakutes ar susirinkti dovanų kalną, mamai – tai proga iškepti tortą, na ir neslėpkime truputį rūpesčio kupinas dalykas. Aš gimiau vasaros pabaigoje, todėl vaikystėje visada švęsdavau namuose. Susirinkdavo nemaža kompanija ir mano, ir tėvų draugų – gera proga susirinkti prieš mokyklą! Žinoma, būdavo tortas, žagarėliai, rimtesnių vaišių nelabai ir pamenu. Rodos, tada nieko daugiau ir nereikėjo,…

Daugiau...
photo 1-43 Šešėlis

Karoliai: kūrybingas mergvakaris, svetingi Naisiai, vizitas pas veterinarą ir atidarymas JD kavinės (4)

Taigi, atleiskite, kad taip išėjo, bet jie vistiek turėjo būti suverti – tiek tų dalykų įvyko apie kuriuos negaliu nepapasakoti.  Savaitgalis tikrai buvo kupinas ir smagumo, ir baisingo streso. Tiesą sakant aš, kuri viską dažnai transliuoja FB bangomis, buvau taip ne juokais išsigandusi, kad apie tai galiu kalbėti tik tada, kai jau viskas atrodo baigėsi. Na, apie viską iš pradžių ir dar labai trumpai apie terbas. Vakar buvo jos galų gale Bronelės į parduotuvę įkeltos. Pagrindinis klausimas yra kur jų įsigyti – tai sakau, įsigyti jų galima tik pas mus parduotuvėje kol kas, būtų gal ir gerai kur nors kitur…

Daugiau...
Pirkiniu krepsys Šešėlis

Kartais tu turi kautis dėl savo svajonių ir nepasiduoti (15)

Štai kokia skambi antraštė, bet tik taip ir galiu pradėti. Visų pirma jei turite kokią nors labai labai noriu idėją, tai reikia nepasiduoti ir siekti, nes jei išliekti atkaklus tai gauni. Galbūt ne viskas susiklosto taip kaip norėjai, bet pasiekimo ir malonumo jausmas garantuotas. Taigi dabar labai atvirai ir be jokių pagražinimų, apie tai koks buvo ilgas kelias iki ašutinės mano tašės, kurią aš dabar nešiojuosi visur ir visada. Ne tik aš… Pradžia: vis einam į parduotuvę ir turgų taip? Iš ten nešulius reikia parsinešti, taip? Kame? Plastikiniuose maišeliuose?? Oi ne…mane tie plastikniai maišeliai tiesiog slegia, nesakau, kad jų neturiu,…

Daugiau...
IMG_3098 Šešėlis

Tegyvuoja lietuvos miškai ir virtuvė

Mėlynės mėlynuoja miškuos, laukai raudonuoja nuo aguonų, lysvės žaliuoja nuo krapų, žirnių, morkų ir kitų gėrybių. Ooo vasara. Karolius neriu neriu ir sunersiu jau rytoj kaip nors, o šiandienai skelbiu lietuviškus šaltanosius, mėlynių herojus pirmu numeriu. Mėlynės jau įpusėjo, nors visvien dar kainuoja 10-14 litų už kilogramą, o ir nepajusim kaip jos baigsis. Sakė man viena pardavėja, kad visai nedaug tų mėlynių turėsim šią vasarą ir beveik jos jau baigiasi, tai skubėkim, valgykim šaukštais pirštais, kad tik atsivalgytume šito miško gėrio. Vienas mano mėgstamas vasariškas labai receptas yra šaltanosiai su mėlynėmis – tikras karalius vakarienės, vaikų mėgstamas taip pat, kaip…

Daugiau...
trupininis Šešėlis

Trupininis pyragas su uogiene

Uogienė buvo sutverta trupininiam pyragui, ar gi ne? Gero trupininio pyrago receptas visada pravers. Jei norisi dar daugiau skonio, ant viršaus užberkite migdolų skiedrelių. Aš šį pyragą ypač pamėgau su ką tik aprašyta vyšnių ir uogų uogiene.

Reikės:
  • 500 g tirštos uogienės
  • 400 g kvietinių miltų 

  • 50 g ruginių miltų

  • 200 g cukraus

  • 3 kiaušiniai

  • 150 g sviesto
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 citrinos žievelė

  • .....
IMG_3085 Šešėlis

Šalta vyšnių sriuba (1)

Tai tradicinė vengriška sriuba. Galima rasti asociacijų su mums iš vaikystės puikiai pažįstama saldžia sriuba iš džiovintų ir šviežių vaisių. Sriubai malonaus poskonio suteikia vynas, tačiau jei nerimaujate, kad visas alkoholis neišgaruos, o sriuba vaišinsite ir mažamečius, galite vyną pakeisti… Daugiau…

Reikės:
  • 600 g vyšnių
  • 100 g cukraus
  • 125 ml raudono vyno arba vyšnių ar r.vynuogių sulčių
  • 1 citrinos žievelė ir šlakelis citrinos sulčių
  • Žiupsnelis druskos
  • 230 g liesos grietinės
vysniu_20 Šešėlis

Vyšnių ir uogų uogienė (1)

Paslapčių kupina uogienė. Paragavę jos ne iš karto atspėtumėt, kas čia per prieskonis, nes žvaigždinio anyžio beveik nesijaučia, jis lyg pradingsta paryškindamas vyšnios ir vyšnios kauliuko skonį. Verta pamėginti.

Reikės:
  • 500 g vyšnių be kauliukų (šviežių arba šaldytų)
  • 500 g įvairių šaldytų arba šviežių uogų (tinka mėlynės, serbentai, avietės, spanguolės)
  • 500 g „Dansukker“ cukraus uogienėms
  • 2-3 žvaigždiniai anyžiai
  • .....
Vafliai ant pagaliuku Šešėlis

Gražieji vafliai ant pagaliuko

Šie vafliai iškepti elektrinėje vaflių keptuvėje – jie pakankamai tvirti, kad išlaikytų formą, bet kartu minkšti ir saldūs. Prikepę tokių vaflių galite leistis į didžiausias fantazijas ir puošti, puošti, puošti: karamele, šokoladu, džiovintomis uogomis.

Reikės:
  • - Vafliams:
  • 4 kiaušinių trynių
  • 2 kiaušinių
  • 100 g lydyto sviesto
  • 150 g rudojo cukraus
  • 100 ml kefyro
  • 220 g miltų
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • .....
IMG_3132 Šešėlis

Virtinukai su mėlynėmis (šaltanosiai) (8)

Daugeliui šie virtinukai yra pažįstami iš vaikystės, tačiau tikrai žinau žmonių, kurie jų nei matę, nei girdėję. Tradiciškai jie verdami būtent su mėlynių įdaru, tačiau niekas netrukdo mėlynes pakeisti vyšniomis, tik jas reikės šiek tiek pasmulkinti. Vis dėlto mėlynių sezonui… Daugiau…

Reikės:
  • Tešlai:
  • 380 g miltų
  • 1 kiaušinio
  • 130 ml vandens
  • Žiupsnelio druskos
  • Įdarui:
  • 350-400 g mėlynių
  • 1 kupino v.š. miltų
  • .....
IMG_2976 Šešėlis

Braškių ir rabarbarų limonadas (2)

Bijūnai, braškės ir rabarbarai – vasaros pradžios pranašai. O dabar jau jų sezono užbaigimui puikiai tiks šis ryškiai rožinis limonadas, ypač tokiomis karštomis dienomis kaip ši. Limonadui puikiai pasitarnaus užsilikusios ar savo prekinę išvaizdą praradusios braškės.

Reikės:
  • 250 g rabarbarų
  • 150 g braškių
  • 130 g cukraus
  • 1 l vandens
  • 1 citrinos žievelės ir šlakelio citrinos sulčių
  • Ledukų, braškių, mėtų patiekimui (pasirinktinai)


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.