8241
Beatos virtuvė

Visų grūdo dalių miltai: 9 patarimai kaip pakviesti juos į kiekvieną receptą

(3)

Būkime atviri – ne viskas, kas sveika, yra skanu, bet visų grūdo dalių miltams ši taisyklė negalioja kepiniai su tokiais miltais ne tik sveiki, bet ir labai skanūs. Visų grūdo dalių miltų patiekalai yra sodresnio, gilesnio skonio ir dar pilni maistingųjų medžiagų. Antra gera žinia – visų grūdo dalių miltus nėra sudėtinga pakviesti į savo kasdienę virtuvę ir jais pakeisti taip dažnai peikiamus baltus miltus. Tiesa, reikia žinoti keletą patiekalų su šiais miltais gaminimo ypatybių, tad pasidalysiu keliais patarimais.

  1. Visų grūdo dalių miltuose lieka visos maltos grūdo dalys, juose yra žmogaus organizmui ypač vertingų sėlenų. Sėlenos sugeria daugiau drėgmės, todėl visų grūdo dalių miltus į tešlą berkite ne visus iš kartus, o įmaišykite pamažu. Tuomet geriau pajusite, kaip jie brinksta ir kuria tešlos tekstūrą. Paprastai visų grūdo dalių miltų dėl jų savybės sugerti drėgmę reikia kiek mažiau, nei receptuose nurodyta įprastų kvietinių.
  2. Visų grūdo dalių miltai sunkesni už įprastinius baltus miltus, nes sumalamas visas grūdas, todėl gamindami kepinius su jais nepamirškite įberti šiek tiek daugiau kepimo miltelių ar sodos, nei nurodyta recepte su baltais kvietiniais miltais.
  3. Jokių būdu nesijokite! „Malsena“ net įsigijo specialias akmenines girnas, kad tik tas visas grūdas malamas prarastų kuo mažiau maistinių medžiagų. Malant stengiamasi nenusijoti vertingiausių grūdo dalių – sėlenų ir gemalų. Jei sijosite namie, visas gėris pranyks – sėlenos liks ant sietelio…
  4. „Malsenos“ speltų (speltos – senovinė kviečių veislė) visų grūdo dalių miltai puikiai tinka visiems kepiniams, net biskvitams, ir atskuba į pagalbą grikių, rugių ir avižų miltams, nes juose mažiau glitimo. Tiesa, speltų glitimas yra visai kitoks nei kitų kviečių, nuo speltų glitimo kyla daug mažiau alerginių reakcijų – tai rodo įvairių tyrimų rezultatai.
  5. Visų grūdo dalių grikių miltai neturi glitimo, todėl jei dedate jų į tešlą, berkite ir visų grūdo dalių kvietinių ar speltų miltų.
  6. Visų grūdo dalių avižiniai miltai „Malsena“ taip pat turi mažiau glitimo, todėl pyragai bus biresni nei iškepti su kvietiniais, bet skonis išliks nuostabus!
  7. Visų grūdo dalių ruginiai miltai „Malsena“ duonos gaminiams, sausainiams kepti puikiai tinka ir vieni, tik įmaišykite daugiau kepimo miltelių ir skysčio – vandens, pieno ar kefyro. Į kitų kepinių – blynų, vaflių, pyragų – tešlą ruginių miltų įberkite dėl skonio, trečdalį miltų pakeiskite ruginiais.
  8. Jei kepate krekerius ar trapios tešlos pyragus, galite naudoti ir vien speltų miltus, o jei norisi puresnių biskvitinių pyragų, pravartu maišyti su kvietiniais miltais santykiu 4/5 speltų miltų ir 1/5 kvietinių miltų.
  9. Svarbiausias patarimas – prie visų grūdo dalių miltų pratinkitės pamažu, iš pradžių į mėgstamus kepinius įmaišykite jų po šaukštą, kitą kartą jau 2 šaukštus ir taip kiekį didinkite iki pageidaujamos normos.

Print Friendly
Komentarai
  1. Alma parašė:

    Ačiū už puikų straipsnį, dabar nebijosiu ir kitų miltų pamėginti.

  2. Grazina parašė:

    Sveiki,O sakykit Beata kokie jusu megstamiausi,labiausiai naudojami ir jau daug kartu isbandyti?aciu

Palikite komentarą: Beata Nicholson

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.