8241
Beatos virtuvė

Vis dar vestuvės ir vestuvinis tortas

(20)

Šiandien diena prasidėjo maloniai: nuo putojančio vyno paskaitos. Negalvokit, kad jau esu nepataisoma girtuoklė –  dalį vistiek išspjoviau. Ir nors dabar jau Kate ir Will‘as nebe pirmuose puslapiuose (ten, kaip matėte, barzdotas dėdė ir visokio plauko prezidentai), bet vestuvių tema vis dar aptarinėjama persirengimo kambariuose, virtuvėse ir paskaitose.

Anglai vyną pradėjo gaminti, ne taip seniai, bet gamina sėkmingai. Ypač jiems gerai sekasi putojantis vynas. Kurio, kaip žinia, tikrai negalima vadinti „šampanu“ (champagne), o tik „putojančiu vynu“ ar kaip tiktai nori (nes kitaip talibanas iš Šampanės atskubės ir šaukimą į teismą pakvies). Jei rimtai, labai puikus yra skyrius apie burbulus yra p.Veličkos knygoje.

O anglišku putojančiu jau ne pirmą kartą tenka pasidžiaugti,  o šiandien ragautas tai beveik galutinai užtvirtino, kad tai tikrai neprastas ir nepaprastas gėrimas yra. Putojančiam gaminti nereikia nei per daug saulės, nei per daug nieko, todėl ir tinka Albiono krantai šitam vynui išgauti…

Bet grįškime prie vestuvių. Mūsų nuostabusis dėstytojas Richard Bampfield priporino daug visokių įdomybių apie putojantį ir šampaną. Vienas iš ragautų buvo angliškas, tikrai malonus, toks švelnus ir įdomaus, kaip jie sako – išsiskiriančio skonio, putojantis vynas Ridgeview Bloomsbury, kuris, dėmesio, dėmesio (!!!) buvo pilstomas ir praėjusio  penktadienio šventėje…

O dar apie vestuvių aidus ir aidelius kalbant, pastebėjau komentarą, kur klausiama dėl to princo mėgstamo pyrago. Iš tiesų, kai jau ištrimitavo, kad Princui pagal spec. užsakymą McVitie’s sausainių gamykla darys šokoladinį pyragą, kurį jis mėgsta nuo vaikystės, man iš karto užaugo įtarimas, ar tik nebus tas pyragas beveik mūsų lietuviško tinginio giminaitis…

Kita aplinkybė: atostogavom mes gi čia tokioj fermoj (reportažas apie ūkininkų laimę ir rūkytą vištą bus kitą savaitę), ten aš tokioj parduotuvėj, kur viską gali imti ir tik turi užsirašyti, ką paėmei ir viešnagės gale susimokėti, mano godūs pirštai išsitiesė prie tokio pyragėlio. Ten būvo jų visas padėklas: vienas Rocky Road vadinasi (visokiais riešutais ir zefyrais padailintas tinginio variantas), o kitas vadinosi pergalingai – Mars Square. Aš apžiūrėjau iš arčiau ir griebiau  tą Mars produktą, su šokoladiniu viršum. Oi, gardus man jis pasirodė.

Grįžus namo, dar tos vestuvės išpuolė ir buvo išgarsintas tas Princo vaikystės sausainių tortas, galvoju – o ko aš čia nemoku? Gi padarysiu pati! Taigi, ėmiau ir padariau. Rezultatai kaip ir priklauso: verti Princo, Princesės ir tinginės Karalienės, kuri tikrus pyragus kepti tingi, ir tik saldainius ištirpinti ir sausainius sutrupinti temoka.

Aš gaminau tikrai ne kuklią porciją, kuri kaip mat akyse dingo (tiksliau, svečių pilvuose),  bet apdairiai viena juostelė liko, tai nufotografavau, ir štai, prašom, ir jūs pasidarysite…

Tiesa, keblumas: sausainiai yra angliški, tokie gana specifiniai, itin trapūs Digestives, bet niekas netrukdo panaudoti paprastų keturkampių lietuviškų iš „Selgos“ ir „Gaidelis“ serijos. Kitas svarbus ingridientas yra „Mars“ šokoladinis batonėlis, nes dėl tos karamelės viskas ypatingai išeina. Net neabejoju, kad galima iškultyvuoti receptą ir apsieti ir be „Mars“, bet kol kas tik šitas marsietiškas variantas.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (20)
Komentarai
  1. Jurasikas parašė:

    Digestives Lietuvoje Rimi prekybos centruose galima rasti, tik kaina link 5 Lt…Aš darydama tinginį dedu perpus „Gaidelio“ ir avižinių sausainių. Labai visiems tinka 🙂

  2. Jurgita Daukantiene parašė:

    …iskultyvuoti recepta… :DDDD Bandysim kultyvuoti 🙂 Labai idomu!

  3. Kristina parašė:

    Hmmmmm skanumelis 🙂 Mane kaip tik nenumaldomai traukia prie saldumynu, nors tu ka 🙂 reiks gal sestadieni pasigamint, aciu uz receptuka 🙂

  4. Egle parašė:

    Radau Digestives sausainiukų Kaune Samsono parduotuvėje, kaina 3,99 LTL. O įdomu labai nukentėtų kokybė galutinio rezultato Mars batonėlius pakeitus pvz lietuviškais Manijos atitikmenimis? Nieks nebandėt?

  5. Lina parašė:

    Perskaičiau ir prisminiau tokį posakį „į vyro širdį – per skrandį“. Ir kažkodėl iš karto pagalvojau apie Viljamą 🙂

  6. vėja parašė:

    O jei vietoje Marso lietuvišką Maniją panaudotume, gal jo didenybė labai nenukentėtų?

  7. Vis dar vestuvės ir vestuvinis tortas parašė:

    ooo, tai cia kazkas panasaus, kaip mano tinginys, kuri gaminu jau kokiu 15 metu, tik as dedu ne Mars batonelius, o Snikersus, ten ne tik karamele, bet ir riesutukai, visi labai labai giria, sako, koks ypatingas tinginys :)))

  8. :) parašė:

    Vakar pasiskaiciau sita irasa ir nusprendziau nieko nelaukus imti ir pasidaryti ta lietuvisko tinginio broli. Pasidariau, naudojau viska pagal recepta, palaikiau per nakti saldytuve ir siandien sakiau pulsiu pries iseidama i darba ragauti. Bet pulti nepavyko, nes gavos mano desertas kietas kaip akmuo… Nesupratau bajerio, net peilio galiukas nulinko, kol man pavyko to tinginio brolio gabaliuka isgramdyti is lekstes. Idomu, ka dariau ne taip? Gal tuos Marsus perkaitinau tirpdydama, nes jie sutirstejo baisiai ir iskart labai sunkiai su sausainiai makalavosi? O gal saldytuve laikyti nereikejo??? Nu bet nera to blogo, kas neiseitu i gera, nes akivaizdziai to deserto uzteks labaaaaaaaaai ilgam :)))

    • Beata Nicholson parašė:

      na ir mano jis nebuvo labai minkštas, teisybė, kad perkaitinimas sukaramelizavo viską, aš šaldytuvę nelaikiau ir labai stiprus buvo. siūlau palaikyti kambario temperatūroje ir tikėtis kad truputi atšilęs nebus akmeninis….nenusilaužkite dantų….

    • Egle parašė:

      Aš irgi palikau per naktį šaldytuve ir dar ne plėvelėj, o puode supresavus, tai šiandien irgi vos peilio nenulaužiau. Reiks bandyt pašildyt, kad išimti jį lauk 🙂

  9. vireja parašė:

    Vakar gi ir as dariau si skanumyna,isejo tooooks skanus!!! Pora valandu palaikiau saldytuve o paskiui laikiau jau kambario temperaturoje,viskas puiku ir lengvai pjaustesi!!

  10. Daisiuke parašė:

    pasidaviau ir as azartui ibandyti karaliaus verta pyraga.. 🙂 nugi skanu, bet jau po gero gabalelio apsalo sirdis 🙂

  11. Ula Marčėnaitė parašė:

    Labas,aš esu Ula marčėnaitė man dvylika matų. Aš LABAI mėgstu gaminti tuoj pereisiu į šeštą klasę ,o kai baigsiu mokyklą svajoju įstoti į kokią nors kulinarijos mokyklą ,tada aišku baigti aukštuosius mokslus ,o po to keliauti po pasauli ir ieškoti įvairiausių pasaulio virtuvės paslapčių.O kai užaugsiu norėčiau būti tokia pati gera virėja kaip mano mama Nomeda ir jūs!!!!!!

    • Beata Nicholson parašė:

      Ula, labas, parašei patį skaniausią komentarą, skaitau ir šypsausi, net neabejoju, kad būsi pati geriausia virėja ir po kokių 12 metų turėsi puikų restoraną į kurį su didžiausių malonumų užsuksiu, arba ne tu keliausi po pasaulį ir rašysi mums apie savo keliones ir visas skanybes kurias sutiksi savo kelyje, ir paskui išleisi labai skanią ir įdomią kelioninę kulinarinę knygą, net neabejoju, kad tavo svajonės išsipildys….Geriausi linkėjimai !!!!!Ačiū

  12. Laiškas Beatai parašė:

    Miela Beata, pirmą kartą su Jumis „susipažinau“ prieš metus, kai šešiasdešimtmečio proga, kaip ir dera senai tetulei, dukterėčios padovanojo Jūsų knygą. Man patiko, kad receptai tokie aiškūs, ir, kad kalba Jūsų tokia lengva ir turtinga. Jau vien dėl to smagu ir lengva skaityti. Dabar netyčia patekau į šitą „blogą“, nors jis toks pat geras kaip ir knyga. Ir čia randu Jūsų gyvą, spalvingą ir lengvą žodį. Ąčiū už receptus ir už suteiktą malonumą gėrėtis gražia lietuvių kalba. Linkiu Jums sekmės visuose darbuose, sveikatos jūsų vaikučiams. Su šventom Kalėdom. Rūta.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.