Velykos, kaip ir kitos didelės, gražios ir svarbios šventės daugeliui šeimininkių prasideda nuo ko? Nuo ko gi kito, jei ne nuo stalo ir patiekalų planavimo. Tai aš tikiu, kad jau daugelį dalykų esate sumąstę, ką ant stalo dėsite ir kuo namiškius džiuginsite. Bendras stalas gali būti ir nedidelis – keli geltoni žiedai, Velykų žolė ir nauja staltiesė, o svarbiausia – šviesi ir giedra nuotaika, va tie esminiai šios pavasario šventės – Kristaus prisikėlimo dalykai, jei leisite taip pavadinti.
Bet nemeluokime sau, visada geriau turėti kokius kelis pasiūlymus ir iš jų rinktis, nei kartoti ir kartoti, ir kartoti tą pati meniu. Velykų stalo neįsivaizduoju be kepinių: Velykų pynės, Velykų kekso ar šventinių sausainių su spalvotu citrininiu glaistu.
Visi šie patiekalai laiko ir daugelio burnų patikrinti, garantuos gerą nuotaiką ir valgytojų ovacijas. Betgi norisi ir kažko labai naujo, tiesa? Įsivaizduokite, kad vaikai ant velykinio stalo randa tikrą Kiškio pyragą arba želė kiaušinių (receptai yra mano naujajame žurnale)! O dar labai siūlau Hot cross buns – tradicines angliškas velykines bandeles su prieskoniais ir džiovintais vaisiais (kaip jas pasidaryti, rasite mano žurnale). Jos minkštos, purios ir jas reiktų išsikepti iš vakaro, nes kaip ir visi mieliniai kepiniai, skaniausios kitą dieną.
Aišku, ne tik saldėsiais ir kepiniais Velykas švenčantis žmogus turi būti gyvas. Norisi ir karšto patiekalo. Rimtai šią sritį atstovaus Velykinis kiaulienos vyniotinis su figomis ir obuoliais. Kiauliena puikiausiai maloniai tinka su vaisiais. Džiovintos figos pamirkomos obuolių sultyse tampa nuostabiausio įmanomo aromato ir gardumo. Žodžiu, verta ragauti ir vaišinti.
O jei žuvies norėtųsi, siūlau pasigaminti įspūdingą ir skanų žuvies sluoksniuotinį. Čia tas vienas patiekalas, užimsiantis stalo karaliaus vietą ir visus pamaitinsiantis. Naujajame žurnalo numeryje ir jo, ir kitų šventiniam ar paprastam stalui tinkamų patiekalų receptų rasite.
Velykų be kiaušinių – nebūna. Tai drąsiai užkandžiui ragaukite įdarytų kiaušinių – Mimoza. Greitas ir gražus patiekalas.
Dar labai tiks ant bet kurios mėgiamos duonos šventinis vištienos kepenėlių paštetas su spanguolėmis ir romu. Valgosi ir tepasi skaniausiai ne tiesiai iš šaldytuvo, o šiek tiek pastovėjęs kambario temperatūroje…
O jei ir vėl naujovių norisi ar nuotaika gurmaniškesnė – paieškokite mano žurnale veršelių kepenėlių ir karamelizuotų svogūnų pašteto recepto. Veršelių kepenėlės man yra tikras delikatesas, o jų paštetas – išskirtinai saldus ir švelnus. Jei nerasite pirkti veršelių kepenėlių, galite tą patį receptą pritaikyti ir vištų kepenėlėms.
Ir dar, ir dar, negaliu nutylėti, kad žurnale plačiai ir išsamiai aptarėme visus majonezus ir manau, kad Velykos, kai yra daugiau laisvų dienų yra tas laikas, kai galima pamėginti pasigaminti naminio majonezo! Kaip ir kas, žinote jau, kur rasite…Žurnale, aišku…Tai va, o jei dabar ieškote visokio kokio įkvėpimo Velykoms, noriu priminti prieš metus parašytą įrašą, kuriame tikrai daug Velykinio įkvėpimo ir receptų...
Labai džiaugiuosi pavykusiu kiaušinių dažymu natūraliais dažais. Nė nemaniau, kad raudonas kopūstas suteiks tokią gražią mėlyną spalvą 🙂 Uhu… fantastika 🙂 Svogūnų lukštai tai seniai žinomas reikalas, žalioji arbata taip pat nuspalvino savo lapelių margumu, na o ciberžolė tikra geltonoji saulė. Labai puikios natūralios spalvos 🙂 Ačiū Beata 🙂 Gerų švenčių 🙂
Aš žurnalą jau perskaičiau. Ačiū už majonezų pristatymą ir įdomius receptus.Ypač suintrigavo šparagai ir saulėgrąžų daigai – jau ragavom, pasėjom ir užaugo. Skanu, tikrai. Ačiū dar kartą ir sėkmės.
Beata! Gyvenu uzsienyje ir neturiu galimybes isigyti tavo zurnalu, gal vertetu apsvarstyti internetinio zurnalo prekyba? 🙂 kaip butu puiku
nesupratau??? mieliniai gaminiai skaniausi tiesiai is orkaites karstuciai ir minkstuciai, per nakti pastoveje mieliniai gaminiai jau apdziuna ir issauseje. Aisku prie arbatos valgoma, bet nera ko lyginti su ka tik istrauktais is krosnies. dargi sveikumo atzvilgiu nelabai tos mieles gerai mums…
Hmmmm… hot cross buns nuotraukoje atrodo nekaip, lyg neiškepę pakankamai. Ir gal čia skonio reikalas bet visiems mano kepinių valgytojams mieliniai kepiniai skaniausi šviežiai iškepti…
Bet visa kita atrodo nuostabiai. O nuo vyniotinio nuotraukos net seilės bėga
Nieko nesupratau ir aš apie Hot cross buns 🙁
Kepu juos, bet visada tik tą dieną kai valgome, bet ne iš vakaro.
O ir šiaip jau mieliniai pyragai, bandelės ir visi kiti mieliniai kepiniai skaniausi tai švieži 🙂 o ne vakarykščiai.
nezinau, gal cia tik man pastaruoju metu atrodo, kad receptai tai tas pats per ta pati… ieskau naujoviu, idomiu receptu, o randu tik nuorodas i senus receptus…
Linksmų, nuotaikingų, saulėtų ir nuostabiai jaukių bei skanių šv. Velykų!☺
Na man žurnalas jau „dirba“ 🙂 gira užtaisyta, palikta parai pastovėti 🙂 Velykų bobai produktai taip pat rikiuojami 🙂 natūralūs dažai kiaušiniams irgi ruošiami 🙂 dar galvoju apie netikrą zuikį su smidrais ir abrikosais, bei šaltieną su liežuviu. Pokuosimės visas šias gerybes ir vešimės į Aukštaitiją, pas anytą, močiutę, mamą 🙂 Turėsiu pasistengti, kad nebūtų išbrokyti ir patiktų mano gaminti dalykai. Štai tokios mintys ir darbai Didžiojo penktadienio ir pasninko dieną 🙂