Klausk ir bus atsakyta. Argi ne taip? Aš tikrai nemažai sulaukiu klausimų, pavyzdžiui: „ruošiuosi krikštynoms, kokius užkandžius paruošti?“ arba „Dalyvauju konkurse, ką padaryti lietuviško ir su medumi ir gėlėmis?“, arba „Kokią keptuvę pirkti?“. Ne į visus klausimus man paprasta ir lengva atsakyti. Kiek spėju, atsakau feisbuke ar asmeniškai, bet man visada idomu, kas jums yra įdomu. Ir remiuosi dviem požiūriais: gyveni – vadinasi, mokaisi ir mokydamas kitus, geriausiai išmoksti pats. Be jokio čia apsimetinėjimo taip sakau. Taip jau yra, kad aš gaminu televizijoje ir rašau blogą, ir knygas ne dėl to, kad aš būtinai viską mokėčiau. Nėra vienos priežasties ir vieno atsakymo… Kaip grybai auga ne tik dėl to, kad palyja. Tai čia buvo trumpas intro į varškės apkepo receptą, ir trumpas paskatinimas klausti. Visi klausimai yra registruojami ir jie man kaip kokia vėtrungė rodo – iš kurios pusės vėjas pučia, taip ir planuoji dienos darbus ar bures keli. Taip ačiū, kad rašote ir klausiate, ir atleiskite, jei ne į visus klausimus galiu atsakyti. Bet visada galite man parašyti: a) feisbuke, profilyje Beatos virtuvė; b) parašyti man elektroninį laišką beatai@beatosvirtuve.lt

Beatos virtuve - Beata Nicholson

Tai tiek, o dabar eikiva toliau, link laiško, kurį gavau prieš keletą savaičių:

Rašau Jums, nes reikia patarimo. Pradėjau studijuoti ir apsigyvenau bendrabutyje. Maisto pasigaminu pati, nevalgau nei mamos kotletų, nei „bomžpakių“. Na tik kartais, kai jau labai tinginys apima, tada pasilepinu makaronais. 🙂 Viskas būtų gerai, tačiau kartais norisi kažko skanaus ir sveiko, pavyzdžiui, – varškės apkepo (ypatingai dievinu bananinį, keptą pagal Jūsų receptą. Ir skanu, ir sveika). Didžiausia bėda ta, kad mano bendrabutyje NĖRA ORKAITĖS.

Tad turiu tokį klausimą, o gal net prašymą: ar įmanoma kaip nors įdomiai išsikepti varškės apkepą keptuvėje? O gal galima ir kokį pyragą ar šiaip kažką saldaus? Būčiau labai laiminga, jei atsirastų kažkoks magiškas būdas išsikepti apkepą keptuvėje. Iš anksto dėkoju už sugaištą laiką! URTE LIU”

Visų pirma, tai tikrai nėra sugaištas laikas! Jokiu būdu. Tai labai geras laikas, nes manau, kad ne visi gyvename su orkaitėmis, kad ir pati Urtė. Gyvena bendrabutyje. Žinome, kaip ten su orkaitėmis. Orkaitės – aktualija, jau kedenta prieš porą metų mano laidoje. Tuomet ši tema taip pat kilo iš poreikio ir laiškų „Kaip gyventi be orkaitės?“. Puikiausiai, sakyčiau. Štai, jau siūliau ir dabar galiu pasiūlyti be orkaitės pasigaminti gabalą sprandinės su indiškais prieskoniais ir aromatingais basmati prieskoniais, moliūgų ir bulvių blynų ir net saldų ryžių pudingą.

Beatos virtuve - ryziu pudingas

Tai jei jau tiek visko galima be orkaitės pagaminti, tai kodėl nepabandžius varškės apkepą iškepti keptuvėje??? Žinoma, kad galima, žinoma, kad reikia. Čia Ieva – mano virtuvės pavaduotoja – man iš karto padėjo, ir štai, prašau, rezultatai! Iš esmės, viską galima iškepti keptuvėje, na, beveik viską…

Beatos virtuve - varskes apkepas keptuveje

Kas yra varškės apkepas? Teisingai, tai – kepta varškė. Tiksliau, sutvirtėjusi, kiaušinių sutelkta ir cukraus pasaldinta kepta varškė. Ji mums primena pyragą ir vaikystę. Kepant orkaitėje, karštis yra iš visų pusių, todėl apkepas iškepa tolygiai. Keptuvėje kepimas kitoks, nes kaitinimas vyksta iš apačios. Todėl labai labai svarbu lėta ir tolygi ugnis, ir keptuvė storu dugnu. Čia reikės kantrybės. Ir dangčio. Kitas dalykas, kai kepame orkaitėje – tai dalis drėgmės iš kepinio išgaruoja, gi kepant dangčiu uždengtoje keptuvėje, – drėgmė lieka. Todėl mes turėsime ją kelis kartus išleisti, bet, žinoma, tai darydami ir karštį išleisime… Vis dėlo, tikrai viskas įmanoma, svarbu kepti lėtai ir po truputį. Dar galima pasinaudoti ispanų triuku kepant tortiliją. Tarkime, jau ji beveik iškepė, bet dar ne iki galo… Jau tvirtas apkepas, tik dar norėtųsi, kad būtų viršūnė gražiai apkepusi. Tada darome taip: ant keptuvės uždedame didelę lėkštę ir apverčiame, kad apkepas iškristų ant lėkštės, ir tada gražiai grąžiname atgal į keptuvę. Va štai taip! Pamėginkite! Receptuose surašiau, kaip ir ką daryti, kad varškės apkepas keptuvėje pasisektų.

Beatos virtuve - varskes apkepas keptuveje

Ir dar norėjau pasakyti, kad nuo šiol savo bloge (ir feisbuke) turėsiu naują rubriką – „Pageidavimų koncertas”. Tai ta rubrika, mielieji, yra jūsų rankose. Jūs rašykite, ko jūs norite išmokti, kokių bėdų neišspręstų, kulinarinių turite, o aš bandysiu padėti, atsakyti, patarti.

Komentarai

Rašyti komentarą