Žinote, kaip būna, kai Kalėdos jau persirita link finišo, visi laimingi, patenkinti kaip apsimiegoję glostomi katinai, truputį pavargę nuo poilsio ir kažkelintos porto taurės su stiltonu, reikia kažkaip pralaužti ledus… Aš juos laužiau planuodama naujus metus ir  visokius užsiėmimus. Visų pirma, tai supratau, kad man labiau už viską patinka nuvykti į kokius nors cookery course. Tiesa, kartais man ten būna nuobodu, nes aš viską pagaminau jau penkis kartus, bet, tiesą sakant, visada ir įdomu, nes aš visada visada atrandu kažką naujo. Nors visi esame labai panašūs, bet kiekvienas galime kažko išmokti iš kito, todėl man pusdienio ar dienos kulinariniai kursai yra atgaiva, aš jų pasiilgau. Nes ir man patinka ne tik nuolat kalbėti ir pasakoti, kaip daryti vieną ar kitą, man reikia įkvėpimo ir naujo vėjo, todėl labai mėgstu paklausyti ir sutikti naujų žmonių… Taigi, išsityrinėjau pasiūlą su Google pagalba ir vos spėjau kortelės numerius suvedinėti tą Kalėdų antrą dieną, praėjusiais metais… Vienas iš laimikių  buvo Vidurio Rytų vegetariškos virtuvės dienos kursai Bath. Ne, ne vonioj, bet Bath mieste, kuris yra vienas gražiausių romėniškų pirčių ir palikimo, mineralinių šaltinių ir Georgian, Jurgiškos architektūros pavyzdys…

Vaizdas pro Bath mokyklos langą
Vaizdas pro Bath mokyklos langą

Į vakarus nutolęs nuo Londono, labai palankiu – pusantros valandos traukiniu – atstumu. Aplankyti Bath ketinau gerus dešimt metų, pats laikas. Tiesa, užbėgant įvykiams už akių, Bath, matau, apie dvidešimt minučių, kol nueinu iki pirmosios išskirtinai vegetariško maisto kulinarijos mokyklos UK ir vėliau atgal. Bet vaizdas ir jausmas toks, koks pasitaiko tik keletą dienų per metus, o kartais nei vienos čia, Anglijoje… Nes visur geri penki ir daugiau centimetrų sniego, gatvės ištuštėjusios, o man sniegas yra ramybė ir grožis, kurio matau per mažai…Todėl viskas pasakiška.

Rachel - mokyklos įkūrėja
Rachel – mokyklos įkūrėja

Vegetarian Cookery School įkurta ir valdoma Rachel, kuriai priklauso ir vegetariškas restoranas, puikiai vertinamas ir seniai veikiantis… Vegetarų publika, kuri šiandien sutraukta į šį miestą, yra beveik pusiau pasiskirsčiusi, tikri vegetarai nuo vaikystės ar paauglystės, indų kilmės jauna pora, ir keliaujanti australė Larisa… Keliaujanti – nes ji dabar yra kelionėje aplink pasaulį… Jos vyras Keith – anglas, jie praėjusias metais pardavė savo verslą ir išvyko po pasaulį pakeliauti, abiems per keturiasdešimt… Anglijoje kažkada gyveno, dabar čia paviešės ilgiau. Larisa yra vegetarė nuo septyniolikos, jos vyras tikrai ne, nes parodo mėsainio, kurį valgė Australijoje, portretą – mėsainis dydžio kaip mano kompiuteris… Kitas ne vegetaras, kaip ir aš, yra Cameron, bet jis yra jautrus gliutenui ir jo vengia nuo  vaikystės.  Šiaip įprastai mokinių apie penkiolika, bet šiandien mes tik penkiese… Dar du neatvyko – ir oras, ir sausis…

photo 3

Kodėl vegetarai? Kam vegetarai?

Rachel ir Jo, mūsų šios dienos mokytojos, pažįstamos, kaip sako, šimtą metų, bet vegetarės jos yra gerus dvidešimt metų ir dar daugiau. Nežinau, ar dėl to, ar dėl kitko, jos visiškai ramios, visiškai atsipalaidavusios, kalba tyliai, ramiai… Iš tiesų, Rachel pradėjo savo karjerą kaip kepėja. Dirbo Londone, vėliau atidarė kepyklą ir restoraną Bath. Bet aš visai nenoriu į jokį restoraną, nes maistas, kurį gaminam, toks šviežias ir kupinas skonio, tai aš net nepagalvoju, kad čia ko nors trūksta…

Tabuleh salotos
Tabuleh salotos

O gaminam štai ką: tabuleh su džiovintais barbarisais, taip pat labneh, kuris jau paruoštas, tai ten ir gaminti nieko nereikia, tik sūrmaišį turėti ir pakabinti per naktį, kad vanduo iš jogurto išvarvėtų, tada mano labai mėgstamą riešutinį-pipirinį užtepą mahamarra, ir kepam lavašą su pačių sumaišytu zattar prieskonių mišiniu. Po užkandžių dar gaminam pyragėlius su saldžių bulvių, fetos, žolelių ir pinijų (kedro riešutų) įdaru (įdaras fantastiškas, juokaujam, kad reikėjo jo pasiruošti ir tik jo atskirai) ir tahini padažu bei kvapiojo moliūgo, lęšių ir pankolio salotas su granatų padažu, desertui – manų kruopų pyragas su rožių vandens ir šafrano sirupu. Štai taip.

Moliūgo ir lęšių salotos su granatų padažu
Moliūgo ir lęšių salotos su granatų padažu

Žinote, aš savo virtuvėj visada esu įpratusi dirbti greitai ir visada turiu daug darbų, o čia –viskas kaip iš sulėtinto filmo. Man patinka, aš apie nieką negalvoju, galiu tiesiog klausyti, kalbėtis, bendrauti su naujais žmonėmis ir stebėti, kaip kiti gamina.

Lavašas
Lavašas

Anot Rachel, kai jie atidarė savo kulinarijos mokyklą, jų visoje šalyje buvo vos keletas, dabar – šimtai. Man atrodo, kad ir Lietuvoje tai naujas ir smagus dalykas, bet aš į tai žiūriu labiau kaip į klubą ir laisvalaikio praleidimą, nei kaip į oficialų mokslą. Taigi, taip jas ir traktuoju – juk kiekvienas susitikimas kažką duoda… Ir kai taip svajingai praleidžiu dieną, kupiną turtingų skonių, pažinčių ir malonios veiklos, galvoju, kad reikia: a) apsilankyt nors vienuose kursuose Lietuvoje; b) galbūt ir man pačiai padaryti kokią virimo demonstraciją / pasibuvimą, pagaminimą kartu su jumis??? Tiesiog šiaip, dėl smagumo… Seniai apie tai galvoju, bet vis nedrįstu… Bet šiais metais tikrai padarysiu, ar būtų norinčių???

O šiaip, tikrai rekomenduočiau aplankyti Bath ir užsukti į Rachel restoraną bei Vegetariško maisto mokyklą. Daržovės visada yra labai gerai.

 

Komentarai
  1. Manau, kad norinčių eiti į „Beatos kulinarinius kursus” būtų apsčiai. O jei dar vyktų ne tik Vilniuje.. Pati mielai eičiau 🙂 Ačiū už skanų įrašą ir gražų, skoningą naują blogą. Visada smagu praleisti čia minutėlę kitą, atsipūsti, susikaupti naujiems darbams.

  2. Labai man patiko sis irasas, gal ir su mumis kada sitais patiekalais placiau pasidalinsi, Beata? Darzoves yra labai gerai, bet reikia ideju, kad uzkietiejusiems mesedziams irgi patiktu:) As vis nenuleidziu ranku ir savo seimynos pietu ir vakarienes racione mazinu mesos kieki:) Ne visada iseina, bet su tavo pagalba Beata, pasisemus ikvepimo, polekio ir ideju viskas lengviau. Jau daug kartu tave gyriau, bet nepaimaisys ir dar karteli. Tavo puslapis ir tu pati esate be galo saunus! Kursuose tikrai sudalyvauciau ir manau, kad ne vienas sudalyvautu:) Tik vienas patarimas, kuri tu pati davei ” maziau yra daugiau”, t.y. tegul geriau buna maziau zmoniu kursuose, tuomet bus viskas asmeniskiau. Nes kursai, kur begale zmoniu nebetenka kazhko tokio, ka gauni mazoje grupeleje.

    Sekmes! Ir tegul neissenka tavo idejos ir energija!

  3. Bet manau, kad ne viena karta turesi organizuot, nes norinciu bus laaabai daug, o ypac jei pas tave virtuveje tai isvis ir10 kartu neuzteks turbut….arba tikrai keliuose miestuose turesi organizuot….

  4. Beatos kursai manau tikrai butu papuliarūs ir į juos susirinktų tikrai daug norinčių, tik būtų vienas prašynas, jei tokie kursai būtų vedami, tikrai neapsiriboti vien Vilniumi. Idealiausiai jei jei būtų rengiami ir mažesniuose miestuose, nes gerbėjų tikrai visur yra 🙂

  5. Ir as pritariu, kad kursai, nors ir trumpi, tikrai turetu dideli pasisekima, nes paprastai tariant, siuo metu Beata ir jos visi „maisto reikaliukai” yra ant bangos (akivaizdu ir itiketina): maista merginos mokosi ruosti is laidu,knygu,prijuostes ir tt graibstomos, populiarumo virsune ir dar yra „tusciu lentyneliu”, kuriose galetu sugulti pvz. kursai, degustacijos, maisto linijos gamyba ar indu linija. Is laisku matyti, jog merginos mielai lankytu tokius kursus ir kituose miestuose, aisku mazi miesteliai liktu nuskriausti, bet ziurekim realistiskai, visko neuzsesi. Beata, nuosirdziai linkiu pasisekimo!

  6. tikrai taip visko neužsėsi….ir nereikia, bet aš tikrai jau seniai galvoju padaryti kokį nors gaminimo vakarą su skaitytojom šio blogo pvz, tikrai pabandysiu pavasariop įgyvendinti šią mintį…Ačiū už palaikymą

  7. Gyvenu Olandijoje, mielai prisijungčiau Briuselyje, bet…Beatai, turbūt reiktų klonuotis, kad visur suspėtu 😀 ! Tikrai ideja yra laaaaabai gera ir Beata, nereikia kuklintis ir klausti: „ar būtų norinčių?” 😀 . Ir taip aišku, kad visi norintys netilptų..! Pritariu Ievai, kad mažoje grupelėje kursai vyktų daug smagiau ir jaukiau. Sėkmės Beata, organizuojant šia super gera ideją!

  8. senai dairausi į kokią nors kulinarinę studiją ir tiesa sakant dažnai pagalvodavau, jei miela Beata organizuotų eičiau negalvodama:) Todėl pirmyn, generuok idėją:))

  9. Mielai ir as sudalyvauciau. Ir dar drauge atsivesciau 😉
    Arba pakvietima i toki miela pasibuvima kaip dovana kazkam iteikt butu galima 😉

  10. As uzsienyje dirbu tokioj maisto mokykloj,kur zmones atvaziuoja pas virtuves sefa,paklauso trumpa paskaitele apie maista,o paskui padedami sefo gamina,pasakui ragauja ir diskutuoja apie visa tai. Vienos dienos kursai manau ir lietuvoj zmones butu tam neabejingi,pirmyn..:)

Rašyti komentarą