Sveiki mielieji. Rytoj laidoje kalbėsime apie supakuotus pietus, apie tai rytoj daugiau parašysiu. O dabar galbūt per savaitgalį turėjote laiko pagalvoti, ką kviesite į savo Kviečiu į svečius šventę. Per ilgai nekalbant apie tą patį aš tik noriu pasakyt, kad tikrai susibūrimas  gali būti pats mažiausias, bet kokia iniciatyva yra sveikintina ir laukiama. Galite tiesiog puodą sriubos, arba pyragus tris į darbą ir prie kavos…..Aš praėjusiais metais keturis kartus rinkau pinigus ir artėjantį sekmadienį ruošiu pusryčius….ir šiais metais, visi kurie prisidės gaus dovanų ir mano naują knygą, šitą dovaną galime dovanoti, nes turime remėją Vilkyškių pieninę, ta progą gavau nemažai gardaus sūrio dovanų.  Šį savaitgalį štai tokį gardų ir elegantišką užkandį gaminau: cikorijų laiveliai su kriaušėm ir truputi čili pipiro, ir mėlynuoju pelėsiniu sūriu.

Niekada nepamiršiu vieno labai įspūdingo sūrių specialisto, kuris gyvena ir kvėpuoja sūriu, o jo entuziazmas sūriui yra beribis ir neišmatuojamas. Taigi kažkada išklausiau jo paskaitą apie sūrio įvairovę. Pasak minėto specialisto, kuo sūris stipriau kvepia, tuo jis yra geresnis, idomesnis ir įvairiapusiškesnis.

Mes dar nesame labai pamėgę pelėsinių sūrių, ypač tų stipriųjų. Kai kurie mėlynieji sūriai yra tokio užtaiso, kad net mažutį gabalėlį ant stalo padėjus visi dešimt iš sėdinčiųjų prie stalo pajustų. „Memel blue” yra iš taip vadinamojo mėlynojo pelėsio sūrio šeimos, bet jis yra labai lietuviškai subtilus. Toks elegantiškas ir tvarkingas, ne koks nors ekstravagantiškas prancūziškas ar garsiakalbis itališkas, tačiau turi visas puikiąsias mėlyniesiems būdingas skonio savybes. Tas jo skonis toks gilus, idomus ir nepaprastai gerai tinkantis prie saldesnių dalykų…

Klasikinė mėlynojo pelėsinio sūrio draugė yra kriaušė. Ji tvirta, bet saldi, tad puikiai kontrastuoja su mėlynojo sūrio minkštumu ir sūrumu. Šis receptas dar truputėlį spardosi aštriu pipiru, bet tik tam, kad šiek tiek pašiauštų užkandžio skonį. Aštrumą visada gi galima pareguliuoti pagal svečių stiprybę ar pomėgius. Tad jei norisi aštriau palikite pipiro sėklytes, jei norite švelniau – jas išimkite. Ir aišku čili pipiras pipirui nelygus. Vienas itin kandžiojasi, kiti yra visai švelnūs, tad čia jau patys nuspręskite, kiek užtaiso norėsite. O „Memel Blue“ šalia nuramins įsisiautėjusį pipirą. Receptas štai čia.

 

Rašyti komentarą