Spausdinti

Albertas sakė dėti tik druską, pipirus ir papriką, bet man tiek pasirodė mažoka, taigi papildžiau kalendra ir kuminu (labai gerai tinka prie ėrienos, o ciberžolės dėjau dėl spalvos). Dėl prieskonių tikrai neapsirikau, todėl verta jų paieškoti….

Man asmeniškai labiau patinka trumpi ir apvalesni ryžiai. Taigi parduotuvėje paėmiau kažkokius simple itališkus ryžius – apvalaini, storuliukai, skaidresni nei įprasti ryžiai.

Mėsos ėmiau avienos, nors Albertas sakė, kad tinka ir kiauliena, jautiena ar vištiena…. Kaip supratau, mėsa turi būti riebi, o ne kokia nors išgaišusi vištos krūtinėlė… Taigi, parduotuvėje apžiūrėjau visokius ėriuko gabalus ir mentė man pasirodė riebiausia… Paėmiau nemažą gabalą, bet kai apipjausčiau tą mėsą nuo kaulo, tai liko, matyt, kokie 600 g. Jei nėra avienos, manau, puikiai tiks kiaulienos sprandinė.

Manau tas uzbekas, kuris virė plovą metaliniam katiliuke laidoj, nenusuktų man galvos, plovo paragavęs… Nors ką čia žinai. Uzbeko nebuvo, kad įvertintų, tai aš pati savo plovą įvertinau teigiamai…

Porcijos
6 asm.

Ingredientai

apie 600 g ėrienos (avienos) ar kitokios mėsos
Aliejaus
Svogūnų 3 vidutinių
Morkų 7 vidutinių
Ryžių (400-500 g).

Prieskonių:

druskos, pipirų
saldžiosios paprikos
lauro lapų
ciberžolės, kalendros maltos
kumino
Česnako vienos arba dviejų galvų
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Mėsą supjausčiau nedideliais gabalėliais ir palikau su prieskoniais kokiam pusvalandžiui.

2

Tada gerai įkaitinau keptuvę ir sunkų metalinį puodą. Mėsą labai gerai apskrudinau. Tada suverčiau viską į puodą. Maždaug dešimt minučių šitas procesas tęsėsi.

3

Toliau į puodą dedam svogūnus, apkepam ir po maždaug 10 minučių dedam morkas. Morkas pjausčiau šiaudeliais-lazdelėm, o kai atsibodo taip vargti – kvadratėliais Puode aliejaus ir riebalų susidarė tikrai nemenkai. Nes ėriuko mėsa buvo, kaip ir minėjau, nelabai kūda, taigi, ir ji prisidėjo… Tada man pasirodė, kad trūksta prieskonių. Nors visko dėjau po gerą arbatinį šaukštelį, bet dar įdėjau po pusę šaukštelio visų prieskonių… Ir dar dėjau visą česnako galvą, perpjautą per pusę…

4

Kai morkos suminkštėja ir mėsos minkštumas jus tenkina, laikas dėti ryžius… Ryžius suverčiau į puodą su mėsa, pamaišiau, tada užpyliau verdančio vandens tiek, kad apsemtų ir būtų maždaug 2 cm daugiau vandens, negu ryžių/mėsos. Palaukiau, kol vėl užvirs vanduo. Leidau pavirti intensyviai atidengtam puodui keletą minučių, sumažinau ugnį iki visiško minimumo, uždėjau dangtį ir išėjau žiūrėti žinių.

5

Prie puodo grįžau po penkiolikos minučių. Išjungiau ugnį. LABAI NORĖJOSI pažiūrėt į vidų, bet Albertas sakė nežiūrėt ir leist puodui stovėt dar 45 minutes. Uždengiau puodą rankšluosčiu ir leidau stovėt 10 minučių…. Daugiau negalėjau kentėt…. Bet rezultatas manęs nenuvylė. Ryžiai buvo išvirę, bet nesulipę ir viskas TAIP GERAI kvepėjo, kad plovas tiesiog prašėsi ragaujamas….

Ingredientai
Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Sveiki.
    Kadangi pati nesenai susidūriau su kmyno ir Cumino reikaliuku, tai nutariau pasidalinti. Iš tiesų paslaptis paprasta jie daugelyje šalių yra suvienodinami, tačiau lietuviškasis kmynas vadinasi caraway ir turi stipresnes aromatines savybes, o cumin yra tarsi brolis dvynys su šiek tiek silpnesnem savybėm. Lyg ir nedidelis skirtumas, bet man tai atrasti buvo įdomu ir net naudinga. Sekmės ir gardžių patiekalų!

  2. Laaaabai skanus gavosi. Aš truputį įdėjau pomidorų padažo. Bet truputį, nes norėjosi. Ir paprasčiau – kiaulieną. Ką tik brangusis paragavo – parodė thumbs up ir pasakė: labai geras. Rytoj į darbą nešis pietų :))) Ačiū Beatai labai labai. Pastarasis mano pusmetis praleistas Beatos virtuvėje su meile! Skanaus gyvenimo!

  3. Nepatariu sudėjus ryžius juos iš karto sumaišyti su mėsa. Juos reikia suberti ant viršaus, tada atsargiai užpilti verndačiu vandeniu, bet pilti reiktų vienoje vietoje, ne per visą puodą laistyti. Ir virti apie 10 min. uždengus, ant silpnos ugnies. Taip žymiai skaniau 🙂

  4. Sveika Beata,
    Išbandžiau ir aš pagal tavo receptą šio plovo gaminimą….ir viskas kuo puikiausiai gavosi…tik aš dar truputį paeksperementavau, kartu su morkomis įdėjusi ir tarkuoto obuolio (panašiai kaip tavo pateiktame recepte – guliaše su kalakutiena). Plovo skonis gavosi kiek švelnesnis, bet šeimynai labai patiko, ypač vaikams, prašė dar ne kartą tokį skanumyną vėl padaryti 🙂
    Ačiū

  5. Gerb. Beata,
    Kai užtaikau, pasižiūru jūsų vedamas laidas. Man labai patinkas jūsų žaismingas ir šiltas maisto gaminimas 🙂 Žiūrėdamas atsipalaiduoju, kaip prie kepsninės ar Kazano 🙂
    Gerb. Beata, jei jau virėte plovą pirmą kartą – tai iš išvaizdos tikrai atrodo visai gerai :).
    Drįsčiau jums pasiūlyti keliatą rekomendacijų 🙂 Jei galima 🙂
    Uzbekiškos virimo taip vadinamame puode Kazan”e technikos pagrindas yra 1 .Gerai prakaitintas puodas 2. Augalinio aliejaus ( medvilnės, saulėgražų ar kitokio aliejaus) derinys su gyvuliniais riebalais ( Avienos riebalai Kurdiuk – kokių avių pas mus nėra, jautienos lajus, vištienos riebalai – iš vištienos nugarėlių, kurias naudoja mūsų moterys virti vištienos sriubai.) Dažniausiai pirmiausia gerai įkaitinamas kazanas, antra gerai iki dumelio įkaitinamas aliejus, poto jau prasideda ,žiūrint kokį verdi plovą, variacijos ar lajų pjaustai kubeliais ir išspirgini, ar pjaustai gabalais ir dedi poto į iškeptą ar išvirtą mėsą. ir t.t. plove svarbu neskubėti 🙂 kaip sakoma – Vastok dėlo tonkoje 🙂
    Nukrypau 🙂
    Kad plo­vas su būtų skal­ses­nis — tur­guje galima nusi­pirkti avienos taukų lajaus. Ant, mždaug ,1 kg mėsos reikia apie 400 gramų. Žinoma galima išvirti ir kaimišką plovą vien tik ant lajaus. tada be žalios arbatos sunku jį bus valgyti 🙂 Lajų supjaus­tyti gaba­lė­liais ir kazane ( jūsų puode) gerai įkai­tin­tame alie­juje juos suspir­ginti, poto spir­gus išgriebti ir tik poto mėsą sudėti.Mėsą apke­pinti gaba­lais po maž­daug 300 gramų, BE DRUSKOS ir be prieskonių, bus mėsa sul­tin­gesne. Kaip jau baig­site virti plovą , ją “iškasti” , supjaus­tyti ir vėl su ryžiais išmai­šyti arba ‚kaip šeimy­ninį variantą — į didelę lėkštę — uzbe­ki­joje vadi­nama LEGANĄ, pira­mi­dės forma sudė­jus plovą ant vir­šaus sudėti supjaus­tytą mėsą. Ryžiai matosi šiek tiek sulipę. Morkas pjaustoma tik šiaudeliais. Kubeliais pjaustomos morkos tik patiekale Šavle…. Morkas sudėjus ant apkeptos mėsos su svogūnais – jei plo­vas Samar­kando — tai geriau uždėti ant jų dubenį ir kokias 5 minu­tes pašu­tinti. Ant­ras būdas jei jau per­mai­šote, tai steng­tis poto vėl jas iškelti į viršų, o mėsa apa­čioje. ir Jų nešu­tinti . o tik kelias min , kad tik neiš­leistų sul­čių, o tik susi­vil­gytų alie­jumi ar kitais rie­ba­lais. Česnaką zir­vake ( sul­ti­nyje ) geriau šutinti neišlukš­tentą. Nepa­si­leis, o antra jo minkš­ti­mas duoda ryžiams lip­numo, o jo nerei­kia. Dar lipnumą duoda ir daroma klaida – dedami saldžios paprikos milteliai . Dar lipnūs ryžiai būna ,jei jie nėra gerai išplauti. Prieš gaminant plovą ryžius reikia gerai išplauti, kad išsiplautų visas glitumas, tada ryžiai bus birus. Taip pat juos reikia pamirkyti 80-85 laipsnių temperatūroje maždaug 20-30min. priklauso nuo ryžių, nusunkti ir gražiai sudėti į stipriai verdantį zirvaką. Prieskoniai dedami dalis į beveik išvirusį zirvaką, dalis ant sudėtų į zirvaką ryžių. Pabaigai ryžiai sukasami kalneliu – subadomi lazdele iki dugno – maždaug 10 skylučių, šiek tiek palaukiama, skylučių viršus atsargiai užlyginamas ir ryžių kalnelis gerai uždengiamas dubenėliu arba lekštutėmis ir uždengiamas rankšluoščių. arba , jei yra geras to puodo dangtis – tai tuo dangčiu. Nustatoma laaabai maža ugnis ir paliekama 20 min burti :)) 20 min NEKIŠTI NOSIES 🙂 Ryžiai šutinasi:)……. Pagrindiniai plovo prieskoniai – druska ,kumynas ir čili pipiras ir barbarisas ( raugekščių uogos). Dar kartais malta kalendra. Dar kitose plovo rūšyse naudojamas taip vadinamas kišmiš – tai razinų ar kitokių džiovintų vaisių mišinys.Dar kai kuriuose plovuose nudojami pomidorai, aiva – panaši į mūsų svarainius – jų giminės. ……. Beveik tokios konsisten­ci­jos ryžiai yra patie­kale vadi­na­mame Šavle. Irgi labai ska­nus patie­ka­las , tik rei­kia papil­do­mai pra­džioje dadėti supjaus­ty­tos sal­džios papri­kos ir kube­liais supjaus­ty­tas bul­ves. Tai ‚kad ger­bia­mieji ska­naus.
    aplan­ky­kite mane Face­book Darius Lilei­kis http://www.facebook.com/#!/darius.lileikis.5
    Kaip sakoma — uzbe­kas valgo plovą, o tur­tin­gas uzbe­kas valgo plovą kiek­vieną dieną

  6. Man labai patiko plovas su vištiena iš Beatos knygos. 🙂 Nenormaaaaaliai skanus 🙂

  7. Beata, Isviriau plova, kaip sakei. Ir turiu labai isranku uzbeka namuose 😀 sake labai daug visko privariau ir mesa keistai supjausciau (mat jie deda didelius gabalus) bet sake labai labai skanu ir prase isvirt kai draugus pasikvies. Sveikinimai mum abiem 😉

  8. Darant su aviena, labai skanu ideti tokiu dziovintu uogu rusiskai barbarisais vadinamu, jeigu galite gauti. Uzmusa ta kai kam bjauroka avienos kvapa ir labai aromatingas plovas gaunasi. Aviena apvolioju 4 grustu pipiru misiniu pries apkepant (sugrudu baltus, juodus, zalius ir raudonus). Siaip tai sita pipiru misini naudoju ir saslykams, ir sonkauliukams. Aciu us turmeriko ideja 🙂

  9. Darant su aviena, labai skanu ideti tokiu dziovintu uogu rusiskai barbarisais vadinamu, jeigu galite gauti. Uzmusa ta kai kam bjauroka avienos kvapa ir labai aromatingas plovas gaunasi. Aviena apvolioju 4 grustu pipiru misiniu pries apkepant (sugrudu baltus, juodus, zalius ir raudonus). Siaip tai sita pipiru misini naudoju ir saslykams, ir sonkauliukams. Aciu us turmeriko ideja 🙂

  10. Sveika,
    Vakar gimtadieniui gavau tris Jusu receptu knygas… Puiki dovana…
    Pirmas receptas kuri isbandziau buvo vistienos plovas.. neturejau ciberzoles ir kumino, dar abrikosu. Tai vietoj ju idejau dziovintu slyvu ir cukinijos siaudeliais supjausciusi ir kmynu. Visai skaniai gavosi.. Siulau pabandyti:)
    Aciu , kad esi:)

  11. Beata plovas tikrai labai skanus gavosi, as gaminau su kalukutienos kumpiu.Mano vaikai kurie nemegsta plovo kirto isijuose 🙂

  12. Kai sirgau ir gulėjau lovoje, liepiau savo vyrui pagaminti plovą pagal šį receptą. Net nepatikėjau, kad čia jis pagamino (jis niekada negamina maisto). Atrodė, kad jis iš kažkur atnešė mano mamos padarytą plovą… Ačiū tau, Beata!

  13. Miela Beata,
    Sekmadieniais žiūriu Jūsų laidą, kiekvienais metais perkame Jūsų kalendorių, o štai komentarą rašau pirmą kartą… tiesiog sumaniau pagaminti šeimai plovą ir pamaniau, kad gamindama pagal Jūsų receptą nenuvilsiu visų valgytojų ir savęs. Ačiu Jums.

  14. Miela Beata,
    Sekmadieniais žiūriu Jūsų laidą, kiekvienais metais perkame Jūsų kalendorių, o štai komentarą rašau pirmą kartą… tiesiog sumaniau pagaminti šeimai plovą ir pamaniau, kad gamindama pagal Jūsų receptą nenuvilsiu visų valgytojų ir savęs. Ačiu Jums.

  15. Miela Beata,
    Sekmadieniais žiūriu Jūsų laidą, kiekvienais metais perkame Jūsų kalendorių, o štai komentarą rašau pirmą kartą… tiesiog sumaniau pagaminti šeimai plovą ir pamaniau, kad gamindama pagal Jūsų receptą nenuvilsiu visų valgytojų ir savęs. Ačiu Jums.

  16. pgl si recepta gaminau pirma savo plova – gavosi labai skanus. dabar jau gaminsiu 3 karta. aciu Beatai!!!!

  17. Gaminau vakar pagal si recepta… labai skanu, o mergytes kiek suvalge, labai dziaugiuos. Tik cesnako as tiek daug nedejau, keleta skilteliu ir perpjoviau as jas pusiau, viskas čiki 🙂

  18. Beata,

    As niekada nesu bandziusi gaminti plovo bet labai noreciau pabandyti. Beda ta, kad as vegetare ir vegetarisko plovo nuotraukos atrodo visai kitaip. Nera to rusvo „padazo” kuriame ryziai apsivolioje. Ar ji galima isgauti tik su mesa? Ar turetumet kokiu patarimu kaip pasigaminti vegetarisko plovo su kiek galima autentisku skoniu (ir gal ne tiek daug riebalu)?

  19. Puikiai 🙂 Aišku, kaip ir kiekviena šeimininkė idėjau truputį savo interpretacijos – bet šiaip tikrai – SUPER 🙂

  20. Vat vieno dalyko nieks nepažymėjo – reikia „pabadyt” keliose puodo vietose beverdant,kad ‘išsiburbuliuotų” 🙂 Su pagaliuku,ar kotu…

  21. Vat vieno dalyko nieks nepažymėjo – reikia „pabadyt” keliose puodo vietose beverdant,kad ‘išsiburbuliuotų” 🙂 Su pagaliuku,ar kotu…

  22. Padariau plovą pagal beatos receptą , Laaaabai gerai gavosi , Tiktai aš padariau iš vakaro , ir nakčiai palikau po pagalve , Ryte dar buvo šiltas ir ryžiai birūs ir minkšti . Super . Ačiū Beatai . Sekmės 🙂

  23. Miela Beata, man labai tiko ir patiko, mano tevukas tarnavo kartu su Kaukazieciais dar tarybineje armijoje ,tais laikais… ismoko recepta is ju, ir man pasakojo daug apie tikra plova..gavosi .. man patiko
    Artūras

  24. Labas Beata,
    Turiu ir aš tavo knygą virtuvės knygų lentynėlėje 🙂 Apie plovą. Kiekvieno uzbeko namuose yra pats tikriausias ir teisingiausias plovas. Tai čia yra pats tikriausias Beatos plovas! Visi bendriniai plovo požymiai yra – kepimas, virimas, nemaišymas/brendimas, kuminas, be ketčupo. O plonybes Darius išsamiai aprašė. Skanaus!

  25. Nerealiai skanu! Laikiau 45min. tiesiog tobulai atrodo ir nuostabiai skanu!! Ačiū už puikų receptą!! :))

  26. Ačiū už receptą! Ir greitai, ir labai skaniai. Visa šeimyną valgė ir pakartot prašė! Svarbu neatidengti anksčiau laiko 🙂 Puikiai 10/10 balų!

  27. Sveiki Beata,
    Plovas gavosi fantastinis. Jūsų išsamūs paaiškinimai apie gaminimo procesą tikrai verti medalio!!! Gaminau būtent taip, kaip viskas aprašyta, na ir vualia, vyro įvertinimas 10 balų. 🙂 Ačiū, kad esate, nesustokite džiuginti super receptukais ir suprantamais aiškiais paaiškinimais 🙂

  28. Nerealus plovas! Gaminu jau n-tąjį kartą, vyrui labai patinka. Mėsa kartais pakeičiu vištiena, jei vyras paprašo. Nesunku ir skanu, dviems žmonėms tiek, kiek gaunasi pagal šį receptą, laisvai užtenka dviems dienoms sočiai pavalgyti 🙂

  29. As tai plovo namaisau. Patiekalo paruosimas uztrunka apie 2.5 val. Bet verta papluset. Beda ta, kad labai greitai dingsta. Nors ir 7 litru puoda naudoju, atitinkamai mesos, morku ir svogunu bei ryziu po 1 kg. Taciau 24 val plovas neisgyvena. Nors valgytoju tai galima sakyt du su puse. Beja turmerico parsiveziau is Uk kazkada visa svara uz centus uz nepilna GBP, bet kazkaip lelabai jis man limpa. Reikia atsargiai naudot, nes padauginus gauni nemalonu aitruma.

  30. As tai plovo namaisau. Patiekalo paruosimas uztrunka apie 2.5 val. Bet verta papluset. Beda ta, kad labai greitai dingsta. Nors ir 7 litru puoda naudoju, atitinkamai mesos, morku ir svogunu bei ryziu po 1 kg. Taciau 24 val plovas neisgyvena. Nors valgytoju tai galima sakyt du su puse. Beja turmerico parsiveziau is Uk kazkada visa svara uz centus uz nepilna GBP, bet kazkaip lelabai jis man limpa. Reikia atsargiai naudot, nes padauginus gauni nemalonu aitruma.

  31. Pastebėjimas. Gal galima vartoti lietuviškus pavadinimus: ciberžolė vietoj turmerikas…

  32. Laba Beata
    Sakykit kokią ėrienos dalį naudoti plovui, ir jei norėčiau keisti į kiaulieną, kokia turėtų būti jos dalis, ir kokie prieskoniai turėtų būti prie kiaulienos?Ačiū už atsakymą;)

  33. Kuminas , tai ne tas pats kmynas. Žmona atvežė kumino sėklų iš Indijos. tai absurdas lyginti tokius prieskonius, kaip lyginti burokėlį su obuoliu. Kumino sėklas reikia apkepti ir sutrinti grūstuvėje, va tada pasklinda kvapas ir dėti į plovą.

  34. as ir pries pora metu susiduriau su sia problema nes kelis kart nusipirkus ale knynu negalejau ju vartot nes skonis ir kvapas labai skyresi 😀

  35. Pirmą kartą gaminau plovą. Wow pirmiausiai tai kvapas sužavėjo nuo prieskonių dar tik įpusėjus.
    Baisiai jaudinausi.. ir palikau stovėti ilgiau nei maniau, kad ištversiu.
    Atidengiu puodą, paragauju.. Ryžiai šiek tiek kietoki. Maniau viskas, tiek stengiausi, antra pusė sėdi alkanas, laukia.. O aš pyst, virinto vandens įpyliau dar, ryžiai moment sugėrė jį ir per vos pora minučių… tobula!!
    Ačiū už nerealų receptą nuo kurio mūsų skrandžiai ne tik pilni bet ir baaaisiai laimingi!

  36. Gaminau su kiaulienos nugarinės ir sprandinės mix 🙂 Basmati ryžiai, aliejus, prieksoniai iš akies, bet būtinai įdėjau barbariso – ilgai nereikėjo virti, nes basmati išverda greičiau, česnaką dėjau tik į mėsytę, ją marinuodama, marinavau parą. Be galo pravertė patarimai – plovą ragavau su lietuviškais raugintais kopūstais – juk visada moteris savo virtuvėje impovizuoja 🙂 Visiems skanaus, Beata – ačiū 🙂

  37. Viskas gerai su tuo plovu, jo būna šimtai rūšių. Tik, gaminant maistą, reikia atitinkamos aprangos ir galvos apdangalo!

Rašyti komentarą