Beatos virtuvė
plikyti_pyragaiciai

Plikyti pyragaičiai

(39)
Atrodo, greitai reikės pakeisti blogo pavadinimą į UAB Nostalgija ir Co, nes rašinėliai vien tik apie vaikystės maistelius: kepta višta jau buvo, dabar eilė plikytiems pyragaičiams… pakelkite rankas, kas nemėgsta plikytų pyragaičių? aišku, ne kas dieną, bet du kartus metuose, ar ypatingomis progomis. Man proga pasitaikė praėjusį sekmadienį, draugės sūnaus, arba dukters draugo (nežinau, kas čia didesnis kieno draugas) gimtadienis. keletą dieną praėjusią savaitę mokiausi visokių virtuvinių gudrybių, ir išmokau ne tik rankom daryt puff pastry, bet ir tinkamai išvirti choux arba plikytą tešlą. Šiaip visa nesudėtinga iš pirmo žvilgsnio, bet vistiek labai kankinausi prie orkaitės – ar pakils? ar iškeps? ar nesubliukš po to? tai va, svarbiausias dalykas – nedarinėti orkaitės, kai pyragėliai kepa. kitas žingnis yra kremas. atsimenu, jų būdavo net su sviestiniu kremu… fe fe fe, kaip neskanu… skaniausia yra su plikytu kremu be abejo, dar aišku, galima juos prikimšti plakta grietinėle, bet vistiek, mano nuomone, yra truputį per riebu… arba ledais, bet čia jau vargo vakarienė… geriausias variantas yra plikytas kremas (creme patiserie), truputį suminkštintas ir atskiestas su saldinta plakta grietinėle. Išsiviriau kremą, bet grietinėlės pridėjau per daug, taigi, kremas, kuris turėjo keliauti į pyragaičius, pasidarė pernelyg skystas (nes norėjau truputį apgauti ir plakiau riebią grietinėlę per puse su liesa grietinėle, o liesa grietinėlė neišsiplaka), tai tada gelbėjausi šitaip: dėjau šaukštą krakmolo į viską ir vėl kėliau ant ugnies, krakmolas išvirė ir kremą sutirštino, tai dabar apie viską iš pradžių:
Pyragaičiai:
150g miltų
4 kiaušiniai (gali užtekti ir trijų)
120g sviesto
truputis druskos ir cukraus
250ml
įjungiam orkaitę 200C. į vidutinio dydžio puodelį įpilam vandenį ir posmukiais gabalais supjaustytą sviestą, žiupsnelį druskos ir cukraus ir kaitinam ant ugnies, kad sviestas ištirptų. bet ugnis turi būti vidutinė, nes jei didelė ugnis, viskas labai greitai užvirs, pradės garuoti, o jus nespėsit sudėt miltų, vandens daug išgaruos, tada tešla bus kieta ir t.t .t.t. žodžiu, laukiat, kol sviestas išsilydys ir pradės burbuliuot, per tą laiką pasiruošiat miltus, juos porą kartų persijojat (jei yra noro ir sietelis). Kai tik vanduo su sviestu, užverda vienu ypu, metat į puodą miltus ir intensyviai maišot viską, pradžioj keletą sekundžių bus baisu, kad sušoks viskas į gabalus, bet tuoj pat, jei toliau intensyviai maišysit, viskas gražiai išsivynios. Maišyti su mediniu šaukštu arba mentele, maišot tešlą, puodas ant ugnies, tikslas – kad viskas lengvai atšoktų nuo puodo sienelių ir susimaišytų į vientisą tešlos kamuolį, o miltai „iškeptų“ – nusiplikytų. šitas reikalas dvi maždaug minutes vyksta.
dabar į tešlą reikia pridėti kiaušinių. tešlą perdėkite į kitą indą. dabar galima ir su mikseriu, ir su ranka darbuotis.. po vieną reikia dėti kiaušinius. Vieną įmušat ir išsukat gerai tešloj jį, taip palaipsniui sudedat visus. Gali būti, kad jau po trijų kiaušinių tešla bus blizganti ir beveik dribs nuo šaukšto. Man reikėjo visų keturių kiaušinių. kai jau visi kiaušiniai sudėti ir tešla tinkamos konsistencijos: turi dribti, bet ne tekėti nuo šaukšto. su šaukštu dedat tešlos burbulus į skardą, turėtų išeiti mažiausiai penkiolika ir dedat į orkaitę. orkaitės nedarinėjat ir kenčiat mažiausiai 25 minutes, nes jei darinėsit orkaitę, vanduo išgaruos ir pyragaičiai nepakils. šiaip, manieji kepė apie 40 minučių, nes svarbu, kad jie gerai iškeptų ir paruduotų, ir visas juose esantis vanduo išgaruotų ir juos iškeltu, nes kitaip vanduo susikaups viduje ir jie, kai atauš, pasidarys šlapi viduje. taigi, kai išimsit iš orkaitės, galit kiekvienam pyragaityje padaryti skylutę dugne, kad iš ten išeitų garai… paskui per tą skylutę, kai pyragaičiai atauš, prikimšit kremo.
Plikytas kremas:
4 tryniai
1 šaukštas miltų
2 šaukštai cukraus
250 ml pieno
vanilės lazdelė (jei turite)
dubenyje su mikseriu iki baltumo išplakite trynius su cukrumi, kai išsiplaks, sudėkite miltus ir gerai išmaišykite. Vanilės lazdelę perpjaukite per pusę ir peilio galu nubraukite ten esančias juodas sėklytes ir sukrėskite jas į pieną. (su vanile kremas yra labai labai skanu ir gražu nes seklytės vanilės tokiais taškučiais išsibarsto po kremą, bet jei neturit tikros vanilės, tai galima truputį vanilinio cukraus)
pieną užvirti. kai pienas užvirs, jį plona srovele užpilti ant išplaktų su cukrumi trynių. pilti nedidele srovele intensyviai maišant, kad nepasidarytų kiaušinienė…
tada viską supilti atgal į puodelį, kur virė pienas, ir ant vidutinės ugnies kaitinti nuolat maišant, kol viskas užvirs ir sutirštės. kai užvirs kremas, leisti paburbuliuoti iki minutės ir nukelti nuo ugnies, leisti jam ataušti.
kaip jau pradžioje minėjau, plikytą kremą skanu atskiesti plakta grietinėle. apie 150 ml riebios greitinėlės išplakite su šaukštu cukraus pudros ir ją įmaišykite į ataušusį plikytą kremą….
ant plikyto kremo susidarys tokia plevelė, kai jis atauš, bet čia nieko tokio – nenuodinga… išsimaišys ji.
dabar paskutinis beveik žingsnis – prikimšti pyragaičius kremu. geriausiai tai padaryti konditeriniu švirkštu, jei neturit, tai galima tai padaryti su maišeliu.. arba iš viso nebūtina, galima pyragaičius tiesiog perpjauti ir į vidų įdėti kremą šaukštu.
pabaigai ir dramai sukurti, dar reikėtų pyragaičius apšlakstyti lydytu šokoladu. truputį šokolado ištirpinti su trupučiu sviesto.
Print Friendly
Dalinkis:
Komentarai (39)
Komentarai
  1. Anonymous sako:

    Ar tik as nematau ko gi i tesla reikia deti 250 ml?? Itariu kad vandens, bet neparasyta :)

  2. Bandžiau sako:

    Ačiū, viskas išėjo, buvo skanu. Tik aš dar į kremą dėjau šiek tiek želatinos, kad nepatištų grietinėlė.

  3. Inga sako:

    Ka tik ismeginau si recepta. Rezultatas – gardu! Pyragaicius kepiau apie 30 min. Tik i krema grietineles nedejau ir deja, neturejau vaniles lazdeles, tad dejau sauksta vanilino cukraus. Bet kuriuo atveju, gavosi puikiai. Kita kart butinai darysiu su grietinele, nes norisi, kad kremo pyragaiciu viduje butu gausu. Aciu, Beata! Tai pirmi, bet tikrai ne paskutiniai mano plikytukai :D

  4. Ramune sako:

    Bet pyrageliai tai nerealus isejo ir taip greit viskas pasigamino.Visada bijodavau pradeti,nes atrode,kad kazkas is fantastikos skyrelio tas teslos plikymas,bet kai perskaiciau kelis kartus aprasa,visai isidrasinau ir pabandziau.Dekui uz recepta! :)

  5. Kriste sako:

    Turiu klausimėlį… O jei, vietoje riebios plaktos grietinėlės, i Creme Patissiere, įmaišyt likusių 4 kiaušinių baltymų plakinį ?
    Na aišku, kiaušinių baltymų plakinį su cukrumi, turiu omenyje :-)

    • aš pati taip niekada nesu darius, visų pirma, baltymas ilgainiui pasileis, jei nebus užfiksuotas ir pritrombuotas cukraus, nežinau ar tikrai čia bus taip jau be galo skanu, aš vistik esu už tikrus dalykus, bet po mažiau jei dėl kalorijų ir riebumo pergyvenate….bet iš tiesų pabandyktie, bet bėda gali būti tokia, kad kai baltymus išplaksite kietai, ir ypač su cukrum, jų konsistencija bus per kieta kad susimaišytų su creme pat ir tada bus taip kad baltymai liks šuorais arba tiek reikės makaluoti, kad visas oras išbėgs iš jų…Šiaip mintis gera, pabandykite ir praneškite kaip pavyks“:))

    • Amateur sako:

      Norejau tik pasidalinti savo kukliomis ziniomis- creme patissiere GALI buti praskiestas kiausinio baltymais(man skaniausia-italisku morengu),creme patissiere praskiestas kiausinio baltymais ar plakta grietinele vadinasi chiboust cream .

  6. ok sako:

    gerai pavyko

  7. Rasa sako:

    Ačiū Beata už gerus receptus ir didžiulį norą gaminti. Mėgstu pasižiūrėti receptus, nes mano hobi ir darbas su tuo susijęs, esu konditerė- technologė ir noriu pastabėlę parašyti, nes turiu patirties ir žinau, kad plakti baltymai, sumaišius juos su plakta grietinėle, pradeda tirpti ir išsileidžia, sureaguoja taip su riebalais, kremo masė ištirps kaip pernykštis sniegas. Labai skanu plikytus pyragaičius pripildyti plaktos grietinėlės ir liesos varškės kremu.

  8. [...] nebūtina, galima pyragaičius tiesiog perpjauti ir į vidų įdėti kremą šaukštu. Receptas iš Beatos virtuvės, kurios tinklaraštis beveik toks pat fainas kaip mano, tik ji žinomesnė, nes ją rodė per [...]

  9. Monika sako:

    neiskilo pyrageliai, bet plikytas kremas tai nuostabiai skanus gavos :)

  10. plikyti neiškilučiai sako:

    nezinau kodėl, bet ir man visai neiškilo – blyneliai gavosi…o ir tešla šiek tiek skystoka man regis gavosi, kadangi tiesiog išsiliejo kai su šaukštuku uždėjau ant skardos…

  11. Vaiva sako:

    tik tada kai iskepiau ir perziurejau siuos komentarus – pamaciau kad per ziopluma idejau visus kiausinius, ne tik tryni :) bet pavyko puikiai.. ir man prireike net 5 kiausiniu,, gal todel kad miltai kiek kitokie nei Lietuvoje..(naudojau Grano tenero tipo OO miltus)

  12. Violeta sako:

    Man iskilo,bet virsus gavosi kietas ir nelabai panasus i plikytus pyragelius…. pirmas blynas truputeli prisvilo :)

  13. TOBULAS sako:

    tiesiog tobulas receptas! As TAAAAIP seniai norejau issikepti plikytu pyragaiciu, bet kazkodel ( dabar jau visai nebeaisku, KODEL ) bijojau, Gavosi SUPER!!! Sikart ipurskiau paprastos grietineles + citrina + cukraus pudra, bet kitakart reikes isbandyti plikyto kremo recepteli.

    Mano drauge pamacius nuotraukas FB parase komentara va toki: “ Niu tu pavarai mamka:) ten pas tave butu lengva meskiuku pavirst:) „. Va va… reik greiciau vykdyti man pazada sau ir pradet daryt atsispaudimus ar bent KA NORS :)

  14. dovile sako:

    as ka tik kepiau,tesla tikrai gavosi gerai,bet gavos kieti.ar gali but delto,kad as padariau labai mazus,jie gavos tiesiog mniatiuriniai

  15. Ieva sako:

    Labai noriu padaryti juos draugei gimtadienio proga, taigi man įdomu ar kremas per naktį neištižtų? ;oo

  16. Simona sako:

    Man atrodo, 40 min kepti per ilgai. Perkepe gavosi, minkstumo neliko. Kitakart kepsiu trumpau. Bet siaip tai puiku. Plikytus pyragaicius kepiau ir apskritai plikyta tesla dariau pirma karta gyvenime. Ne taip sudetinga, kaip maniau. Aciu.

    • Dėl minkštumo tai dalykas yra toks: Jie norite minkštų, jie tada nelaikys kremo, ir eklerai bus suglebe ir minkšti…Bet ttikrai nesudėtinga ir paprasta, labai džiaugiuos kad pavyko…

  17. Daiva sako:

    Pyragėliai iškilo labai gerai, tik plutelė traški, nežinau ar ji tokia ir turi būti, ar yra koks nors triukas, kad ji suminkštėtų. Bet skanūs labai labai labai.

    O su kremu tai patyliu. Mano galva tikrai kaip kiaušinis per velykas. Pamiršau miltų įdėti, aaaaaa. Kad maišau kad maišau, ir gavosi tikrai skysta kiaušinienė, kai išvirė. Išmečiau viską, ir užpildžiau tokiu tirštu pudingu. Kitą kartą bandysiu vėl kremą pasigaminti, tik jau su miltais:DD O db gaila tik kiaušinių, bet per kvailą galvą.

    Ačiū už receptą Beata!!! :) nem nem

  18. Sandra sako:

    Fantastiskai receptas, viskas gavos I puikiai ir kremas labai gerai gavosi. Nous tabu ir aciuuuuu uz toki Gera recepta.

  19. Greta sako:

    Ačiū Beata, už nuostabų receptą. Viskas išėjo puikiai. Man dar tik 14, o pyragaičius padariau pati. Svečiams taip patiko, kad viską iškart suvalgė.

  20. Jurgita sako:

    Sveiki. Man, gaila, jie visai nepavyko.. O čia taip skaniai atrodo…

  21. Larisa sako:

    nezinau,ka ne taip darau,bet jie man iskyla ne taip,kiek turetu,ir isimti is orkaites subliuksta.Dazniausiai dar neparudave,o jau svyla apacia.Gal mano orkaite per stipriai kepa?Gal reikia ijungti funkcija virsus apacia?viska isbandziau,ir karstus isimti,ir vos praverus dureles atvesinti,sukrenta ir viskas.
    Beata padekit prasau savo patarimais!!!!!!!!

  22. Marius sako:

    Dažnai kepu plikytus pyragėlius, nes tai vienas iš paprasčiausių ir skaniausių desertų. Iškepti jie ir turi būti kieti, o kandant būtinai turi traškėt! Nes tai yra prancūziški les profiteroles, iš kurių gaminamas tradicinis prancūziškas vestuvių desertas croque-en-bouche (pažodinis vertimas – traška burnoje). Nes jei man jie iškepa minkšti (jei vandens padauginu) arba suminkštėja nuo kremo, tai aš skaitau, kad pyragėliai nepavyko. Pats kepimas pas mane trunka trim etapais: 10-12 minučių kepu 230 laipsnių karštyje – taip pyragėliai nuo didelio karščio greitai iškyla, po to 10-12 minučių sumažintoje iki 170 laipsnių temperatūroje, o dar 10 minučių išjungtoje orkaitėje (bet jokiu būdu nepraverti!). Taip pyragėliai gaunasi gražiai apvalučiai, traškūs ir gražios rusvos spalvos. Beje, kad auštant plikytam kremui ant jo nesusidarytų plėvelė, reikia kremą uždenti maistine plėvele taip, kad ji liestųsi su kremo paviršiumi.

  23. Neringa sako:

    Jau du kartus bandžiau daryti pagal šį receptą, galutinis skonis visai neblogas, tik vis su ta pačia problema susiduriu, jog pyragėliu vidus niekaip normaliai neiškepa. Gal patartumėt, ką daryt jog iškeptų?

  24. Ignė sako:

    mano plikyti pyragaičiai neišsipūtė, o susitraukė :) kažin ką ne taip dariau :)

  25. Gintarė sako:

    Dėti visus kiaušinius ar tik trynius?

  26. Anzelika sako:

    Del neiskilusiu pyrageliu gali buti kaltos ir prastos orkaites.

  27. ina sako:

    ATsiprasau Beata,bet turiu ikelti sita nuoroda (nors nenoriu pas jus reklamuoti kito tinklalapio) bet cia parodyta kepimo eiga su nuotraukoms ,manau daugeliui tai pades. Tik keista ,kad taip skiriasi ingridientai ….vistiek as pagal jusu darysiu :) http://skanusgyvenimas.blogspot.com/2012/02/plikyti-pyragaiciai-profitroliai.html

  28. Vilma Maciuliene sako:

    gavosi pasakiskai skanus, grazus, issipute ir kremas lb skanus gavosi, tik dejau gerus 5 saukstus cukraus i krema nes norejau saldumo daugiau. Labai issamus receptas. Didelis ACIU Beatai uz toki gera recepta.

  29. Gabija sako:

    noriu paklausti, ar grietinės būtinai reikia dėti į kremą?

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.