8241
Beatos virtuvė

Penktadienio reikalai: receptai ir ingridientų sąrašas rytojui

(7)

Jau dalinausi naujiena, kad mano laida keliauja į šeštadienį ir bus rodoma 17.40 val., kai jau būsite grįžę iš lauko ir parduotuvių ar pietų pas močiutę.

Mes savo namuose neseniai perstatėm sofas taip, kad jų būtų kuo daugiau. Tiksliau, sutempėm visas sofas į vieną kambarį ir dabar jų turime tiek, kad visi galime maloniai gulėti. Turiu pripažinti, kad televizorius man yra prabanga ir malonumas, kuriuo mėgaujuosi po truputį, bet iki galo. Mano vaikai jau ūgtelėję, tad dabar mes pradedam atrasti malonumą kartu pasižiūrėti filmą ar kokią nors TV programą… Ne, ilgai kiurksoti prie televizoriaus nesinori, bet kas su saiku – visada gerai. Tai gi, tikiuosi naujas mano laidos laikas šeštadienio vakare pataikys į jūsų šeimos ritmą.

O aš jums pristatau dabar tokią naują rubriką. Kol laida bus rodoma šeštadienį, penktadienį parašysiu, kokių jums produktų reikės, kad šeštadienį pasižiūrėję laidą iš karto galėtumėte pradėti gaminti. Laidos recepus taip pat patalpinsiu šiame puslapyje. Jau anksčiau buvau pagalvojusi, kad būtų gerai prieš laidą paskelbti ingredientų sarašą, o galutinai apsisprendžiau, kai to paprašė viena maloni ponia vieno susitikimo su skaitytojais metu. Jūs pageidaujat – aš išpildau. Nes man nėra nieko geriau, kaip laimingi ir viskuo patenkinti blogo skaitytojai ir TV žiūrovai… Ha ha pradėjau kalbėti, kaip kokia kandidatė…

Taigi, šį šeštadienį išsvajota mano laida apie koldūnus. Į laidą atvažiavo ponia Vita iš Viduklės. Viduklė, kaip žinia, nuo seno garsėjo savo koldūnais ir šiais metais netgi surengė koldūnų šventę ir pastatė paminklą koldūnų gamintojai… Štai kaip. Kartu su Vida, kuri koldūnus gamina ne vienerius metus ir tikrai yra labiau patyrusi šioje srityje nei aš ar jūs, atvažiavo ir Viduklės seniūnas. Jo entuziazmas mane užkrėtė, aš netgi gavau dovanų knygą apie tą kraštą. Labai užsinorėjau ir aš nuvykti į koldūnų šventę…

Koldūnus kaip Viduklėje mane mokiusi gaminti ponia Vita ir Viduklės seniūnas, kuris užkūrė koldūnų šventę Viduklėje

Laidoje Vita papasakos, kas ir kaip ten su tais koldūnais, kaip paruošti tešlą, kaip kočioti, kaip  įdarą paruošti. Man ši laida viena įsimintiniausių, nors man tuos mažučiukus koldūniukus raityti pradžioje sekėsi vangiai, bet kai pirmą kartą padariau taip, kaip reikia, tai mano laimei nebuvo ribų. Tiesa, jei nepavyks padaryti tokių mažučiukų, tai darykite taip, kaip mokate, šiek tiek didesnius, bet, patikėkite, naminiai koldūnai yra gėris, grožis ir taika.

Kitas koldūnų laidos svečias bus Martynas Levickis, kuriuo aš nepaliauju žavėtis. Jis toks, na, toks talentingas, mandagus, žinantis, ko nori, ramus, užtikrintas, malonus ir toks tikras, o dar ir gerą humoro jausmą turi beigi akordeoną valdo, kaip koks dievaitis… Taigi, svajonių jaunikis ne kitaip. (Išleiskime jau Marijoną Mikutavičių į užtarnautą poilsį ir žvejybą).

 

Štai kaip puikiai Martynas Jiaozi vynioja

 

Martynas žinokite gyoza/ jaoudzi koldūnus raitė puikiausiai. Rytų kinų ir japonų virtuvės įkvėpti koldūnai šiek tiek kitokio raitymo nei paprastieji, tad nebus joks nusikaltimas, jei iš pirmo karto nepagausite, kaip juos raityti. Aš du kartus ėjau pas kiną mokytis ir vis tiek nemoku. Čia jau dalykas, kurį tik tūkstančių koldūnų užraitymas padeda įvaldyti. Tešla buvo tokia pati, kaip ir Viduklės koldūnų, bet va rezultatas visai kitoks, ir be jokios grietinės ar spirgučių. Koldūnai  paplitę viso pasaulio virtuvėse. Neabejoju, kad tam laisvai būtų galima skirti visą laidų ciklą. Žodžiu, visa tiesa apie koldūnus jau šį šeštadienį.O dabar žadėtas ingridientų sąrašas.

Jums reikės:

  • miltų (jei gaminsite dviejų rūšių koldūnus tai 1kg)
  • kiaušinių
  • maltos kiaulienos (riebesnės) 400g
  • svogūno
  • padažui tradicinių dalykų:
  • šoninės ar lašinių
  • svogūno
  • grietinės

Jei norėsite gaminti Rytietiškus keptus ir paskui garuose išvirtus koldūnus su kiaulienos ir krevečių įdaru, jums reiktų namuose turėti:

  • miltų
  • įdarui kiaulienos 300-400g
  • krevečių 200g (tinka šaldytos didelės)
  • laiškinių svogūnų pundelį
  • imbierą
  • kepintų sezamų aliejaus (2 šaukštų)
  • sojos padažo
  • 1 kiaušinį

Vilgalui/ padažui paruošti reikės:

  • aitriosios paprikos
  • sojos padažo (rinkitės kokybišką ir brangesnį, skirtumas tikrai yra)
  • citrinos sulčių
  • žalios kalendros
  • šaukšto skrudintų sezamų aliejaus

Jei dar apims įkvėpimas pasidaryti ir koldūnų su moliūgų ir bulvių įdaru, tai reikės virtų ir sutrintų bulvių, kepto ir sutrinto moliūgo, muskato riešuto ir mairūno, o padažui sviesto ir šalavijo…

Štai čia pasižiūrėkite, kaip aš kažkada seniai seniai prieš ketverius metus esu aprašiusi kalakutienos kukulius ir koldūnus.

O aš išvažiuoju išsvajotų atostogų toli toli į Ameriką, aplankyti savo mylimos puseserės Rositos, kuri man kartais parašo į blogą puikių reportažų ir impresijų, taip pat lankysiu draugę Laurą, kuri man suorganizavo susitikimą su lietuvių bendruomene Lietuvos ambasadoje. Laura sako – atvažiuoji, reikia surinkti lėšų mūsų mokyklai (savaitgalio lietuviškai mokyklai). Aš visada palaikau tokias idėjas, taigi, kitą penktadienį Lietuvos ambasadoje Vašingtone bus susitikimas. Būtinai iš šios kelionės parvešiu daug įspūdžių ir reportažų, ir naujų skonių. Laukiu nesulaukiu…

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (7)
Komentarai
  1. Natali parašė:

    Miela Beata, linkiu puikios ir geros bei labai turiningos kelionės už jūrų… marių… vandenynų…, o mums dovanų- nuostabių įspūdžių ir krūvos nuotraukų bei galybės receptų bloge…

  2. Irma parašė:

    Miela Beata,kaip nusivyliau nauju laiku, vienu žodžiu jūsų laidos tik miesto žmogui žiūrėti,o kas gyvena kaime apie tuos niekam nė motais………

  3. Evelina parašė:

    Miela Irma, visuomet laidą galima pasižiūrėti norimu laiku internete…

  4. Raminta parašė:

    Dazniausiai ir as nespeju paziuret laidos, bet kokia cia beda, yra TV3play, galiu ziuret kada tik noriu, ka ir padarau. Manau siais laikais ir kaime turi zmones kompiuterius ir internetus. Aciu Beata uz laidas, gal koki savaitgali ir pribres reikalas koldunu pasidaryt, labai jau jie skaniai atrodo!

  5. Darius Lileikis parašė:

    Gerb Beata , tai kur mano komentaras ?

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.