Ir vėl, ir vėl, ir vėl… Žinote, šitas mano blog‘as jau ne kartą rašė apie silkę… Ir silkė yra gerai. Dabar vėl silkės sezonas, bet šį kartą aš norėčiau pakalbėti apie silkės tortą, gaminau aš jį praėjusių metų TV sezone, tada šis receptas keliavo į praėjusių metų Šeimos kalendorių. Ir dabar, kabėdamas sau ant virtuvės sienos, jis man primena, kad štai jau ir paskutinis mėnuo atšuoliavo, tyliai ir užtikrintai. Tas silkės tortas atsirado iš pokalbio… Mano draugė Lota papasakojo apie jį, aš ėmiau ir padariau, nes čia didelio meno nereikia, bet va forma to torto yra tokia įdomi ir naujesnė, ir tikrai silkių repertuarą labai puikiai atšviežina. Iš tiesų, tai galima dar įvairesnių variantų sugalvoti, o čia svarbiausia visų tokia nuostaba: „Kas kas??? Silkės tortas???“ O taip, mielieji, kartais silkė yra pats geriausias tortas… Taigi, šitaip aš atsisveikinu su besibaigiančiais metais, ir šis kalendorius jau keliaus į lentyną po poros savaičių. Tikiuos, kad ir jis jūsų namuose tarnavo ištikimai, ant jo rašėt ir piešėt, ir gaminot įkvėpti. Kitų metų kalendorius jau laukia manęs su visais savo gardumynais. Vienu receptu jau spėjau pasidalinti…O tas silkės tortas… Draugė Rita atnešė padarius į kursiokų kalėdinį vakarėlį, tai oi kaip žaibiškai jo neliko. Aš, tiesa, bandžiau nenusileisti ir padariau silkės tortą su avokadų kremu bei marinuotais grybukais… Radau pirkti marinuotų kelmučių, labai puikiai tiko, bet jei jų nebūtų, manau, labai gerai tiktų marinuoti agurkėliai.

Štai puslapis, iš šių metų šeimos kalendoriaus ir silkės torto nuotrauka

Taigi, apie silkės tortą: receptas kilęs iš Švedijos, tiksliau, kaip jau minėjau, mano draugė Lota apie jį papasakojo, yra labai gražus ir skanus. Esmė yra kaip sūrio pyrago. Pagrindas – juodos duonos trupiniai, viršus – daržovės ir silkė, viskas sutvirtinta varškės ir grietinės kremu su želatina. Aš gal būčiau taip pat tokį padarius, bet neturėjau visų reikiamų ingredientų, tačiau turėjau tris avokadus, tai padariau panašiu principu, tik atsisakiau varškės, o avokadus sumaliau su liesa grietine, ir įdaran dar dėjau smulkiai supjaustytų šviežių agurkų, krapų, laiškinių svogūnų ir marinuotų kelmučių… Tiesa, kadangi vienu metu dariau vidutiniškai penkis darbus ir per savo vėpliškumą pamiršau savo nuostabiajai ir sumaniajai „Electrolux“ orkaitei nustatyti laikmatį, tai ėmiau ir sudeginau duonos trupinius, nes norėjau juos paskrudinti… Kadangi jau viskas buvo paruošta ir nebegalėjau proceso kartoti iš naujo, tai žinote, ką padariau??? O gi pagrindą tiesiog išklojau juodos duonos riekėmis, tarpelius užkišau truputį mažesniais kubeliais, ir net jokio sviesto nepyliau, kaip kad dariau pirmajame silkės torte… Ir ką sau manote??? Puikiai…

Štai čia originalusis silkės torto receptas iš šių metų kalendoriaus.

O štai čia – avokadų ir silkės tortas.

Va štai tiek apie silkę…

Komentarai
  1. Silkes tortas! Nerealu 🙂 Jei liks laiko, bus ant kaledinio stalo 😉 Tas su avokadais mane labai vilioja, tokio derinio dar nesu ragavus, bet skamba gerai 🙂

Rašyti komentarą