8241
Beatos virtuvė

Pageidavimų koncertas: pyragas su kriaušėm ir mėlynu sūriu

(3)

Pageidavimų koncertas. Šitaip gal galėčiau pradėti šį įrašą. Kalbuosi internetiniu būdu su miela drauge: “Beata, kaip iškepti pyragą su kriaušėm ir mėlynu (pelėsiniu) sūriu?? Vakar buvau draugės gimtadienyje, tai tokio buvo, labai skanu, pagalvojau, kad ir aš,  nepatyrusi šeimininkė galėčiau iškepti…”. Lyg tai aš būčiau kokia tai enciklopedija arba žinynas, kuriame sudėti visi pasaulio receptai. (aišku, malonu, kad klausia ir praneša apie dalykus labai). Aš greitai nuėjau pas poną Googlą, ten žiūriu – gi pilna gadynė tų pyragų visokiom formom ir apsireiškimais, nežinia, kas pirmas pradėjo, bet dalykas yra toks: yra mėlynas sūris, kurio yra aibė visa aibiausia rūšių, žinomiausi turbūt būtų: rokforas, gorgonzola ir stiltonas  – ypač tiems, kas gyvena Anglijoje. Nes Stiltonas yra angliškas pasididžiavimas, jų mėlynasis sūris, kuriuo prieš Kalėdas yra užverčiamos parduotuvės ir visi kampai. Gardus jis, aštrokas (aišku, priklauso nuo rūšies išlaikymo ir t.t.), stipraus skonio. Jis, šalia kitų sūrių arba vienas kartu su krekeriais ir visokiais chutney, ir vynuogėmis, ir datulėmis, keliauja ant sūrių lentos, ir – ant stalo po Kalėdų vakarienės (ir nebūtinai tik šia proga). Aš dariau kažkada tokias užkandėles: tą mėlyną sūrį truputį sumaišiau su cream cheese, o kitą variantą su lydytu sūreliu. Kremą – ant duonos skrituliukų, ant viršaus dėjau kriaušę arba vynuogę… O va prieš dvi dienas iš viso naujieną dar man negirdėtą ragavau, vietinėje vaikiškų rūbų parduotuvėje (rūbai iš Skandinavijos, labai gražūs ir ne pigūs) vyko Kalėdinis renginys, karštas vynas, sausainiai, nuolaidos. Aš visai netyčia užsukau, bet ten šalia tų labai skanių, saldžių, plonų švediškų imbierinių – pipirinių sausainių, buvo padėtas toks padažėlis: padarytas iš kreminio sūrio ir mėlynojo sūrio, netikėtas (man, bet ne skandinavam) ,  bet labai malonus derinys. Tai tiek apie tą mėlyną sūrį. Lietuvoje tikrai galima rasti visur kur pirkti, va aš paskutinį kartą kai buvau Vilniuje, Užupio krautuvėje, pirkau labai gardžių sūrių, (vieną mėlyną taip pat)  tai jei eisite pro šalį – būtinai užsukite, visokių gėrybių yra ir patarimų gausite kas su kuo. Taigi, o dabar grįškime prie tų kriaušių ir mėlyno sūrio pyrago. Derinys girdėtas, įprastas ir paplitęs, bet galbūt labiau salotų pavyzdžiu. Aišku, kas puikiai tinka vasarą, labai gerai pritaikoma ir žiemą… Aš savo draugei nusiunčiau keletą linkų, sakau, pabandyk, kaip ten sako daryt, arba palauk, aš pabandysiu artimiausiu metu. Ir pabandžiau, ir puikiai  viskas pavyko. Štai netgi tokia komedija buvo: ateina Tomas į virtuvę, žiūri – kepa tas pyragas orkaitėj, – tai hmmm… man pačiam vakarienę darytis???? Atseit, kas orkaitėje kepta, tai jau čia ne jam, o man, nes kepa kokia nors nesąmonė… Paskui aš tik vieną mažą gabaliuką spėjau paragaut, nes visą likusią dalį surijo jis, nors ir buvo pavalgęs vakarienę…Ir sakė: oi, neblogas neblogas… Tikrai neblogas, tikrai labai labai paprastas, bet neprastas pyragėlis….

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (3)
Komentarai
  1. indre parašė:

    pabandziau pyraga, labai gerai gavosi, tik surio padauginau, tai praktiskai isejo tesla ir suris, kriausiu nelabai jautesi, bet vistiek buvo labai skanu:) aciu Tau labai

  2. Lina parašė:

    Ka tik suvalgiau visa gabala sio skanaus,neprasto,pyragelio. Tik perskaicusi recepta zinojau,kad gaminsiu. Tikrai verta pabandyti tiems,kas megsta melynaji suri. Labai skanu. As nedejau pistaciju, bet tai ne kiek nepagadino recepto.
    Aciu uz puiku receptuka,Beata.

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.