8241
Beatos virtuvė

Monai – tiesiai į dešimtuką

(3)

Yra keletas tokių super žmonių, kurie puikiai supranta, kas yra geras restoranas. Kartais tie žmonės visai nebūtiai būna  šefai, bet jie, be abejonės, turi mėgti gerą maistą ir būkime atviri, gerą vyną, arba šiaip mylėti žmones ir savo darbą.  Kartais tie žmonės dirba komandose ar porose. Štai, leiskite man dabar pagalvoti, kas tai per poros ir veikėjai.

Iš modernių vilnietiškų: be abejonės, tai Egidijus Lapinskas ir Arminas Darasevičius – jie žino, ko reikia, bei puikiai moka suderint ir maistą, ir atmosferą, ir tai, kas tinka ir patinka. Labai gerai  iš naujų žaidėjų scenoje atrodo Liutauras Čeprackas. Jis nesismulkina ir tiksliai žino, ko nori ir linksta į prabangesnę pusę, nei Egidijus ir Arminas, kuriems elegancija svarbu, bet labiau miestietiška. Laisva, demokratiška, nei prabangi, juoda, blizganti, į kurią lyg ir krypsta Liutauro restronai ir kulinarijos ir meno loftas (kalbu apie „Meat Steak House“ ir „Gastronomiką“). O Egidijaus ir Armino „Time“ ir „Dine“ yra tokie restoranai, kuriuos gali be drovėjimosi dėt į kokį nori didesnį miestą Europoje, ar didmiestį Amerikoje. Man jie visi patinka, labai, ir dar! Oi, na tuoj, pasakau ir nustosiu – Egidijus ir Arminas turi po daug vaikų, jei neklystu, po keturis… Tai va ir tėčiai, ir savo srities profai. Bravo. Už tokią Lietuvą mes kovojom.

O dabar, ką aš norėjau pasakyti, kad yra dar viena super pora, kurių visi restoranai yra… Na, kaip čia pasakyt tiksliau, man tikrai vieni geriausi Lietuvoje – tai šefas Vytas Samavičius ir jo žmona Kristina. Jie taip pat mažų vaikų tėvai. Vytas leido man filmuotis savo restorane „La Cle“, kuris dėl neišspręstų verslo santykių buvo uždarytas. (agentūra vieną boba sakė, bylojo, kad nuoma buvo drastiškai pakelta, pamačius la Cle sėkmę) Bet tai nieko čia tokio, visi pokyčiai visada tik į gerą, nes jei šeimininkė nebūtų išgrūdusi „La Cle“ iš patalpų, tai, matyt, nebūtų atsiradę ir du nauji, tobuli Klaipėdos restoranai: „Momo Grill“ ir „Monai“.

monai_klaipeda

Man „Monai“ yra gražiausias, jaukiausias, mieliausias restoranas, kokiame pastaruoju metu esu buvusi. Na, nieko negaliu su savimi padaryti. Ten yra viskas taip su širdim ir tokia meile padaryta! Ir kai aš, svečiuodamasi Klaipėdoje, turėjau progą ten pavakarieniauti, dar ir dar kartą pasakiau, kad Vytas yra, na, tiesiog genijus, nes jiedu kartu su Kristina sugeba sukurti tokį produktą, kuris bent jau man pataiko tiesiai į dešimtuką beigi širdį.

monai_klaipeda

Aplinka jauki ir neperkrauta tau leidžia jaustis patogiai, bet kartu ir šventiškai, o maistas… Ką jau čia ir pridurti, užtenka žvilgtelėti į virtuvėje triūsiančius (nes galinėje salėje sėdėdamas gali matyti visą virtuvę). Virėjų komanda dirba kaip, na… su kuo čia palyginus? Gal su tiesiog puikiai savo darbą išmanančiais amatininkais / profesionalais – tiksliai ir susikaupę, greitai, švariai ir tvarkingai, susikoncentravę į tai, ką daro. Akivaizdi intelektualaus priėjimo prie maisto Vyto mokykla, bet kartu ir laisvumas, ir simpatija tikram, geram skoniui. Na, ir nežinau aš daugiau Lietuvoje tokio šefo, kurio virtuvėse sukurtas maistas man tiktų labiau nei Vyto. Viskas paprasta, bet genialu, – kai piurė ir putos yra dėl to, kad turi būti, o ne dėl to, kad madinga. Ir noriu parodyti, kiek aštuoniolika būdų galima paruošti burokėlį ir kaip įdomiai jį „sukergti“ su spanguolėm ir kadagiais, nieko nereikalingo. Akivazidu, kad apgalvota ir atmesta tai, kas nieko neduoda, o susikaupta ties tuo, kas iš tiesų svarbu – įvarios daržovės tobuai iškeptos, neperkrauta lėkštė ir vienas kito neužgožiantys skoniai. Tą vakarą restoranas buvo pilnas, akivaizdu, čia ateina klaipėdiečiai švęsti gimtadienių ir jubiliejų, čia ateina pasipuošę, bet neperlenkdami lazdos…Viskas, ką valgiau, buvo nuostabu.

monai_klaipeda

Bravo, Vytai ir Kristina, štai, matote, ką galima sukurti darniai dirbant komandoje!

O aš atsiprašau, už nuotraukų skurdumą, nes nespėjau, paskutinis patiekalas kurio foto matote, buvo aštunkojis su tobulom daržovėm ir tobula biulvių piure, buvo taip sotu ir taip skanu, jauku ir gera valgyti šitą patiekalą…hmmmm

Print Friendly
Komentarai
  1. Giedre parašė:

    Nors, kaip sakoma, dėl skonio ir spalvos nesiginčijama, tačiau mano nuomonė gerokai kitokia. Aštuonkojis – taip, neblogas, neypatingas, bet minkštas (ko kiti restoranų šefai net nesugeba padaryt), užpiltas bulvių tyre (p. Beata, lietuviškai yra tyrė, ne piurė) ir padaryta košė „makalošė“ – būčiau žymiai laimingesnė kiekvieną ingridientą matant atskirai, o ne vagant košę su aštuonkojo gabaliukais. Vardant teisybės, pasakysiu, kad šis patiekalas buvo antras pagal skanumą po tuno tartaro – tunas tikrai buvo tobulas, dešimt balų. Salotos su burata – eilnės, neįpatingos – pomidoras, burata, marinuoti svogūnėlai. Tačiau mūsų vakariene visiškai sugadino ir tokio teigiamo įspūdžio kaip Jums nepaliko sterkas. Šaldytas, atlaidintas, beskonis, su nuliu prieskonių ir abejotinu garnyru. Visiškas nesusipratimas – pavadinčiau šį patiekalą. Desertų neragavome, nes juos gamina ne pats Vytas ar jo komanda, o jie tiesiog yra nuperkami. Vynas… Eilinis, parduotuvėse randamas vynas. Aplinka. Na, vakaroti ten tikrai nesinori – pavalgai ir leki kažkur, kur jaukiau ir maloniau… Bet gal to šeimininkai ir siekia….

    • Beata Nicholson parašė:

      aš tik pasidalinau savo įspūdžiais, man tikrai patiko, o buratos pomidorų ir marinuotų svogūnų salotoje, ir neišeškočiau fejerverkų, kartais reikia įsijausti, į paprastus bet labai kokybiškus ingridientus tiesiog va taip, be jokių ten orkestrų, aš kai einu į restoraną, neturiu jokių nenormalių lūkesčių, man labai svarbu su kuo aš ir ką aš veikiu, man svarbi nuotaika, ir energija…ne visų sutampa požiūriai į gyvenimą ir maistą, ne viskas visiems visada pavyksta, bet aš buvau ten ir išėjau geram jausme…. apgailestauju, kad jūs jautėtės kitaip

  2. Mėta parašė:

    Ponia Giedre, labai nerimta savo nuožiūra nusprendėti, jog desertai nėra gaminami pačiuose Monuose. Tai tik rodo jūsų nenusimanymą ir, žinoma, nepagarbą komandai, kuri stengiasi dėl kiekvieno taškelio ar lapelio jūsų lėkštėje. ☺

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.