8241
Beatos virtuvė

Moliūgų sriuba

(88)
Reikės:
  • 1 vidutinio dydžio moliūgo (kaip vaikiško kamuoliuko)
  • 2-3 svogūnų
  • 4 skiltelių česnako
  • 2 saliero stiebų
  • alyvuogių aliejaus
  • čiobrelio, šalavijo (jei yra)
  • pipirų, druskos
  • vištienos arba daržovių sultinio
  • grietinėles arba pieno

Reikia kuo greičiausiai sudėti viską apie moliūgą, nes paskui bus jau nebemadinga ir vėlu 🙂 jau net šiandien buvo parduotuvėj didžiausia nuolaida ant moliūgėno…. aš jau nebepirkau, nes toks vaizdas, kad tik moliūgus ir valgom… arba saldžias bulves… jau tuoj valgytojai mano pradės reikalaut skundų ir skandalų knygos…

Į geriausių sriubų dešimtuką kartu su šaltibarščiais, burokėlių ir pomidorų sriuba, be abejo, privaloma įrašyti ir moliūgų sriubą. Vėlgi gaminimo būdų įvairiausių, aš iš vaikystės atsimenu puikią moliūgų sriubą su rimtais gabalėliais saldaus moliūgo, tais laikais apie trintas sriubas niekas net negirdėjo… dabar moliūgų sriubą dažniausia galima aptikti trintą ir labai paprastą, su vos vienu kitu svogūnu ir dar kokia daržove, kuri sultiny virė praturtinta.
Moliūgų sriuba gali būti labai lėkšta ir neįspūdinga, o gali būti taip iš kojų verčianti, kad nieko daugiau nesinorės…. bet net ir nelabai pavykusi moliūgo sriuba turi tokį, taip vadinamą šiltos antklodės efektą – jauku iš šilta jos pavalgius būna…

Aš visada ją virdavau per daug nežaisdama, bet va pastarąjį kartą, gavus patarimą iš Sauliaus ). Jis žmogus, mokslus baigęs ir knygą enciklopedinę apie virtuvės mokslą ir dalykus, kuri prie mano lovos guli ir mane spokso, jau du kartus perskaitęs, taigi, žino, ką sako. Žodžiu, gerb. moliūgą iškepiau orkaitėje prieš jam tampant sriuba. Rezultatas puikus, nes moliūgas kažkoks dar labiau susikoncentravęs ir sustiprėjęs sriuboje tampa… O kad jau visai būtų shik i blesk, dar padariau ir skrebučių su parmezanu

Verdam sriubą:

Moliūgą nulupti, supjaustyti riekėmis, svogūną nulupti ir ketvirčiuoti, česnako skilteles nulupti, bet nepjaustyti. Tada moliūgą, svogūną, česnako skilteles, salierą sudėti į skardą, užpilti keletu šaukštu aliejaus, pabarstyt druska ir pipirais, čiobreliais, viską rankom sumaišyti ir dėti į karštą orkaitę, kepti apie valandą, kol suminkštės.
Tada jau visą iškepusį ir suminkštėjusį moliūgą, kartu su svogūnais ir salierais, ir česnakais, dėti į puodą, ir užpilti vištienos sultiniu tiek, kad apsemtų. Pavirti dešimt minučių, išimti salierą ir čiobrelio stagarus, tada belieka tik sriubą sutrinti su spec. mikseriu ir įpilti grietinėlės arba, jei sriuba tirštoka, įpilti pieno… užvirti ir valgyti.
O skrebučius tai dar lengviau padaryt. Duoną supjaustyti kvadratėliais, ištiesti skardoje, palaisyti alyvų aliejumi ir užtarkuoti parmezano, kepti orkaitėje, kai jau vienas šonas apskrus, tada pamaišyti, dar užtarkuoti parmezano ir baigti kepti.

Print Friendly, PDF & Email

ĮVERTINKITE
1 riestainis2 riestainiai3 riestainiai4 riestainiai5 riestainiai (2 balsai, vidurkis: 5,00 iš 5)
Loading...
Dalinkis:
Komentarai (88)
Komentarai
  1. Moliūgų sriuba parašė:

    tapo mūsų mėgstamiausia. Iš draugų ir vyro sulaukiau daug pagyrų 🙂

  2. […] keptą vištą, tada panaudojęs vištos liekanas puikiam sultiniui, sutuoktinis išvirė puikios moliūgų sriubos. Aš keletą dienų vis gaminau brokolių ir visokių žalumų trintą sriubą. Ir šiaip sriubų […]

    • Aušra parašė:

      Receptukas atrodo superinis.. bet toks klausimas iškilo.. ką būtų galima įdėti vietoje saliero stiebų? Pasirodo porų vietoj salierų nusipirkau.. 🙂 Dėkui 😉

  3. Pagaliau parašė:

    Pagaliau. Uzsispyrusi sia sriuba gaminu 4a karta (nes grazi nuotrauka knygoje). Ir laikiausi recepturos, ir moliugas butternut, ir kvepia (kol zalias), bet nea – beskone ir beskone. Siandien ant savo butternut orkaiteje uzlasinau medaus ir – .. NOW we are talking. (Heaven… I’m in heaven,
    And my heart beats so that I can hardly speak, rimtai).
    Dabar jau tikrai atitinka nuotrauka ir ta patrauklu aprasyma (tiesa sakant, del kurio ir pirkau knyga.) Uch, kaip dziaugiuosi! O ta medu pasufleravo kiti Beatos receptai.
    Aciu Beata;
    Amzinai Tavo –
    P.S. atsiprasau, kad be LT raidziu, siuo metu negaliu. As rastinga, prisiekiu

  4. Anula parašė:

    Netikėjau, kad man gausis, juolab, kad moliūgą gaminau pirmą kartą gyvenime (galit patikėti?).. Bet sriuba gavosi fantastiška! Tiesa, aš dariau dvigubą porciją ir pagal receptą išėjo 4 svogūnai. Iškepiau aš 4, bet į sriubą drįsau įdėti tik 2 🙂 Manau, kad 4 svogūnų man būtų per daug, juolab, kad ir taip gerai jautėsi jų skonis ( svogūnai vidutinio dydžio).
    Ir skrebučius dariau – tik neturėjau parmezano, tai suėjo paprastas fermentinis sūris ir gavosi super 🙂
    Ačiū už receptą!

  5. Aušra parašė:

    Tiesą pasakius,nelabai ir mėgau moliūgų sriubą….Man tas keistas saldumas,kažkokio skonio vis trūkdavo jose…tad pati niekad ir nesiryžau jos virti. Bet įbruko man mama savo išaugintą moliūgą..sako jau ekologiškesnio ir būti negalėjo:) Kadangi turiu dukrytę,tad nutariau paieškoti sriubos receptuko iš šios daržovės…Ir ką Jūs manote – ogi skaniausia, šilčiausia,aksominė sriubytė gavosi.Net negaliu patikėti,kad aš sukapojau diiiidžiausią dubenėlį sriubos… Tikrai ačiū už receptuką.

  6. klausimas parašė:

    Hm, gal aš čia viena nesusipratusi, bet ar reikia iš moliūgo pašalinti minkštimą su sėklomis? Kituose receptuose mini, kad reikia, o Beata tik nulupti parašiusi (gal čia savaime aišku?). Ar galite patikslinti? 🙂 Ačiū.

  7. Viktoras parašė:

    kiek laipsnių turi būti įkaitinta orkaitė?

  8. Egle parašė:

    Gavosi super 🙂 dariau irgi pirmą kartą, tik vietoj skrebučiu pas mane buvo svieste kepintos kretetes ir lukstentos moliugu seklos. Pakepinta prancuziska batona su sviestu ir zolelem pateikiau salia.

  9. Erika parašė:

    Na ką.. gaminau, nors šiaip jau ne virtuvinė aš (man nepriklauso, vyras virėjas), sekėsi kaip ir neblogai… Bet kodėl niekas nesakėt, kad vienu momentu reikia labai saugotis: kai sublenderiuota sriuba pastatoma atgal ant ugnies ir iš šaldytuvo traukiamas pienas/grietinėlė, sriuba tampa tiesiog šaudančiu vulkanu! Žodžiu ji taškosi į visas puses, aš bandau puodą nuo ugnies patraukt, bet sriuba taip ir taikosi mane pašauti.. ir puodas slysta iš rankų.. krenta ant žemės išlaistydamas beveik visą sriubą! Sienos, grindys moliūginės.. Na, kitą kartą tai jau žinosiu =) Bet jūs visi kiti iš pirmo karto žinokit: reikia saugotis moliūginių vulkanų!=)

  10. moliugelis parašė:

    tai va..pagaminau sia sriubyte gavosi viskas puikiai ir skaniai tik padauginau pipiru tai per astru nepataikiau :(((

  11. su imbieru parašė:

    moliugu sriuba be grietineles ir imbiero – ne sriuba, o sutrintas troskinys.
    pameginkit pora gabaleliu imbiero idet, pavirt ir sutrint viska
    ir dar plaktos riebios grietineles ant virsaus ikrest (kad i sriuba grietineles pilama savaime aisku) – mmm…
    myliu moliuga

    • Giedrė parašė:

      čia tai geeeras!!! Skaitau ir kvatoju, taip ir matau tą veiksmą:) Iš tiesų, Beata, taip išeitų, kad pateikdama receptus, turėtum ir visas galimas bėdas numatyti:) Tada gautųsi ne receptai, o vaistų šalutinio poveikio išdėstymas. Bet aprašymas žavus. Ačiū, mergaitės 😉

  12. Gabrielė parašė:

    Sriubytė gavosi tiesiog super! Labai ačiū už receptą! 🙂

  13. Agne parašė:

    Sveika Beata,
    Visu pirma dekoju uz puikius receptukus, esu nemazai ju isbandziusi, visi tikrai puikus:) Aciu!
    Noreciau paklausti, ar darzoves neprades skrusti, ar net degti orkaiteje, ar nereikia niekuo uzdengti, tarkim dangciu ar folija??? Labai aciu uz atsakyma:)

  14. Sirena parašė:

    Sveika , Beata katik pagaminau sia nuostabia moliugu sriubyte gavosi idialiai , lb dekoju uz recepta net nesitikejau tokio skonio.. o kadangi esame astresnio maisto gerbejai su vyru tai siektiek ibarsciau daugiau pipiru ir gavosi tokia macni aitri sriubyte !! tikrai gaminsiu dar karta !

  15. Jolanta parašė:

    dariau gal 10 karta, kaip visada super… as ne virtuvine… gaminu tik is interneto ir Beatos knygu. Sita sriuba vienintele kuria valgau trinta. Vienas vienintelis dalykas kuriuo ja papildziau gamindama 5 karta, tai darydama vistienos buljona, sublenderiuoti palieku puse vistienos file (krutineles) ir idedu sauksta ekologisko darzoviu sultinio. tada jokiu prieskoniu netruksta, sriuba tiesiog tobula 🙂

  16. aurelija parašė:

    Labai ačiū už skanų receptą,Jūsų receptai paprasti,bet ne prasti,man jie ptas tas,nes esu ne kokia virėja ,bet jų dėka tampu geresnė.:)))

  17. Sigita parašė:

    Pries darant sita sriubyte, iskilo klausimelis del saliero.. Pararasyta, kad ji isgriebti.. Ir jei teisingai suprantu, isgriebus ju kartu su sriubyte netrinti? Ar kazka as maisau?

  18. PAPILDYMAS parašė:

    O AS SIA JUSU SKANIA SRIUBA DAR PAPILDZIAU LESIAIS IR LENGVAI RYKYTA LASISA.IRGI SUPER SKONIS BUVO.NET DRAUGE ,KURI NEVALGO SRIUBU,SUSVEITE 2PORCIJAS.

  19. Tina parašė:

    As sita sriuba bandziau virti zepter puode, kadangi ten sriuba verdasi atvirkstiniu budu, pradzioj sudedam darzoves ir jas troskinam, kepam ir tik pacioj pabaigoj piliam sultini ir jo reikiama kieki,as paprasciausiai viska troskinau tam paciam puode, ir sriubyte gavosi tikrai labai skani 🙂 butu smagu daugiau rp kaip gaminti, su zepter 🙂 Aciu uz skanu moliugu sriubos receptuka 🙂

  20. Ruta parašė:

    Labai skaniai gavosi -aciu Beatai . Neturėjau vištienos ar daržovių sultinio, naudojau ekologiška jautienos. Grietinėle naudojau mažo riebumo 7 procentu Prisma prekybos centre pirkau suomiska, skani ir nebrangi.

  21. Marija parašė:

    Gaminau du kartus. Gavosi nepakatojamai 🙂 antra karta vietoj grietineles ir pieno pyliau kokosu piena. Tobulai skanu 🙂

  22. Emmylou parašė:

    Ei, o aš tai viską apkepinu puode storu dugnu ir užpilu sultiniu. Bet, sakiau, įdomumo dėlei, mėginsiu skardoj kokį kartą…

    • Giedrė parašė:

      siūlyčiau salierą vistik išgriebti, nes paskui veliasi sriuboje saliero plaušai, pabandžiau, įsitikinau

  23. Agne parašė:

    O kaip daryt jei moliugas saldytas?

  24. Miglė parašė:

    Labai ačiū už puikų receptą ;]
    Ką tik baigiau gaminti, labai skaniai gavosi, patiko tiek mamai, tiek tėčiui, tiek man pačiai ;]
    Tikrai verta gaišti nemažai laiko ir plauti kalną indų, nes sriuba super 🙂

  25. Laura parašė:

    Nuostabaus skonio sriuba:) Lengva,paprasta,greita ir labai skanu!

  26. Evelina parašė:

    Buvau seniai nurasius moliugu sriuba, nes visada budavo per saldi, bet sioje greiciausiai salieras numusa ta salduma. Pridejau dar bulvyciu ir sumaliau su viskuo – salierais ir zolelem. Nereali sriuba, aciu 🙂

  27. Laura parašė:

    nepakartojamas skonis sriubos,labai paprasta pagaminti ir nereikia tiek laiko gaisti virtuveje…labai labai skani sriubyte,aciu uz puiku recepta

  28. vaida parašė:

    Gal galite patarkti kiek mazdaug kepti orkaiteje darzoves? Ir ar pora isimti kaip ir saliera? Ar sublenderiuoti kartu? Aciu!

    • Agnė parašė:

      kad čia kaip tik beveik nėra, ką plauti 🙂 į skardą dedasi kepimo popierius, ji lieka švari. o kiekvienam patiekalui reikia pjaustymo lentelės ir peilio, o sriubai puodo. na, bent man teko plauti tik lentelę ir peilį.. 🙂 o paskui dar lėkštes.

  29. Agnė parašė:

    aš laukiu rezultato.. tik saliero neturėjau, o ir nemėgstu jų, bet gal nieko netrūks 🙂

  30. raasike parašė:

    Labai labai skani sriuba, gal daržoves ir per ilgai palaikiau orkaitėje, bet galutinis rezultatas superinis!

  31. Simona parašė:

    Nu ką… Kiek viriau moliūgų sriubyčių neteko taip apsivalgyt,kaip šios. Labai skani sriubytė! Įtraukta nuo šiol į mano „favorites“,kaip ir nuostabioji Beatos „Burokėlių sriubytė“..Kažkas pasakiško. 🙂

  32. vilma parašė:

    gal kas parasytu, kiek grietineles pilasi ir kokio riebumo?

  33. Aušra parašė:

    Paprasta ir labai skanu. Negalvojau, kad taip puikiai gausis. Super!

  34. vilmante parašė:

    Beata, aciu labai, superine sriuba! Sakyciau kitokia nei visos, labai savita, bet gera. Mano partneris italas, isrankus maistui, bet sriuba kirto net ausys linko:-)) dekui

  35. Rasa parašė:

    Labai skani sriubytė. aš savo nuožiūra dar morkos įdėjau. vėsiems orams-puiki šiluma kūnui:)

  36. Dange parašė:

    Si sriuba stebuklinga! Maniskis vakar sake suvalge visa ir man nepaliko tam kad isvirciau dar 🙂 tiesa sakant laikui begant improvizuoju: viena karta imbiero idedu, kita karta kario, kai salta-ciliuko 🙂 su skrebuciais ivairiai… Kartais krutonais, kita karta skrudintas batonas su prieskoniniu sviestu (sviestas, cesnakas, ivarios zoleles), suris ir viska i orkaite kol suris issilydys, dar bandziau sluoksniuotos teslos kvadratelius aptepti plaktu kiausiniu, pabarstyti smulkintu cesnaku bei kmynais, ant virsaus surio ir i orkaite kol issipus 🙂 aciu Beata, uz pradzia fantazijoms 🙂

  37. Kristina parašė:

    o jeigu moliugas yra ne pjaustytas o isskaptuotas (juk galva reikalinga, kad su zvakute ant stalo pastatytume:) ) tada galima irgi tas smulkias drozles kepinti orkaiteje?

  38. kriste parašė:

    Butinai reikia to saliero, nes viriau sia sriuba be ir su salieru, taigi su – fantastika! 🙂 Nesitikejau, kad taip gali subalansuoti ta moliugo salduma, jo tiesiog neliko. Super!

  39. Viktorija Kiseliene parašė:

    Sriuba superinė!!!! Ačiū už greitą ir labai skanų receptą 🙂

  40. Domantas parašė:

    Beata, kiek teko matyti, moliūgų sriubos receptų ne vienas ir ne du. Šis rexeptas geras ir sriuba gavosi skani, tik vietoj imbiero antrąjį kartą aš naudojau gerus kario prieskonius. Galima ir brokolius naudoti su jais irgi skanu. 🙂

  41. Jolita parašė:

    Superine sriubyte

  42. vaidaali parašė:

    Sveiki, sakykit, Beata, ar šiai sriubai galima naudoti šaldytą moliūgą? Ar su juo skonis nebus prastesnis?

  43. Erika parašė:

    Labai skani!
    Mano sūnus išvis nevalgo sriubų.. Bet ši moliūgų yra išimtis 🙂 Valgo, ir dar prašo :))

  44. Justina parašė:

    Puikus receptas, tikrai labai geras skonis 🙂 tik aš bijodama, kad mano turimo moliugėno bus per mažai, dėjau papildomai porą bulvių ir porą morkų 🙂

  45. bri parašė:

    Slo ar būtų įmanoma, kazkaip alsieiti be orkaitės? 🙂

  46. Ingrid parašė:

    Super sriuba, tuoj valgysim 🙂
    Aš dar šiek tiek kokosų pieno įpyliau, neatsispyriau kažką nuo savęs pridėti 😀
    Ai dar ant skrebučių muskato užtarkavau…
    Ačiū už receptą 🙂

  47. Vistyte parašė:

    O jei su vistiena,ja mazais gabaleliais isvirta deti ar sublenderiuoti kartu su viskuo?

  48. Petro parašė:

    Stai del ko zmonems kumpiai auga :)) Receptas perkrautas. As esu uz gryna, lengva vegetariska moliugu sriuba.

  49. Ernesta parašė:

    Gaminau ,nu begalo skanu

  50. Dovilė parašė:

    Laba diena, Norėjau pasiteirauti nežinau ar buvo klausta ar ne 🙂 bet norėjau paklausti jeigu gavosi truputį saldoka moliugų sriuba, ka tada daryti? Nes pas man ne vien tik moliugas dėjosi, bet ir morka, salieras, bulvė.

  51. Sigita parašė:

    ilgai dvejojau del moliugusriubos ir vakar pirma kart isbadziau. Nuostabi sriuba! Tik vietoj skrebuciu sudejau labai mazais gabaleliais isdalinta ir su paprikos milteliais kepta kalafiora! skanumelis 🙂

  52. Karolina parašė:

    Dangisko skonio sriuba!!! Einu gamint ja antra karta jau

  53. Kamile parašė:

    Labas Beata,
    Labai noriu isvirti moliugu sriuba. Taciau, mano moliugas, kad nesuputu, buvo supjaustytas ir uzsaldytas gabaleliais. Ir klausimas tame ar saldyta moliuga dar kisti i orkaite ar jau nebe(manau, kad jis sutes atitirpes)? Aciu uz atsakyma!

  54. Lena parašė:

    Manes laukiadidelis

  55. Lena parašė:

    Manes lakia darbe didelis isbandymas isvirt trinta veganiska moliugu sriuba ,tikiuos pasiseks

  56. Greta parašė:

    Aš dar dedu džiovintų baravykų. Gaunasi T-O-B-U-L-A ačiū už receptą

  57. Milda parašė:

    Sveiki, Beata,

    Dariau vakar šią Jūsų sriubą pagal receptą, gavosi tikrai skaniai, tačiau sriuba ne oranžinė, kaip Jūsų nuotraukoje, tačiau tokios blėkios, žalsvai gelsvos spalvos, na žodžiunė iš tolo nepanašu į oranžinę. Gal pienas galėjo turėti įtakos? Dėjau viską, kas parašyta, salierus išgriebiau. Moliūgą naudojau Didįjį (lot. Cucurbita maxima).

    Ačiū už patarimus!

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Milda, spalva skirias nes moliūgas didelis, o ne sviestinis..sviestinis turi ypač stiprų pigmentą ir graži gaunas, o tie didieji nesukaupia tiek ir tokia labiau vandeninga ir išblyškus spalva.

  58. Giedrė parašė:

    Dėkoju už puikią mintį visas daržoves su moliūgėliu pakepinti, anksčiau viską virdavau nekepus 🙂 tai skonis toks tikrai kitoks buvo 🙂 o dbr aš išvis mirštu kaip man skanu :)begalo dievinu moliūgą, o jau sriubos skanumas ,)

  59. Reda parašė:

    Rudeni uzderejus moliugams nezinojau ka su jais daryti, bet radau si recepta… Dabar verdu sia sriuba ir megaujames jos skoniu visa seima. Labai gardu. Puodas greitai istusteja.

  60. Jurgita parašė:

    Laba diena,

    O galima vietoj čiobrelio naudoti kitas žoleles pavyzdžiui kalendrą arba raudonėlį, ar tai nepagadins skonio?

    Ačiū už atsakymą.

  61. Alina parašė:

    As dar bulves 2-3 isverdu ir dadedu, super gaunasi

  62. danute parašė:

    Aciu, nuostabaus skonio ir aromato sriuba,!

  63. Erika parašė:

    Ash taip pat dedu išvirta morka labai tinka ir tikrai be proto skanu!!

  64. Laima parašė:

    As jokiu sriubu nemėgstu, bet verdu vyrui.Tam ka paduosi,viska suvalgys.Kad saves neapsisunkint,tai as puode,kuriame virs sriuba,ant sviesto pakepinu svogunus,paskui sudedu kubeliais pjaustyta moliuga,vanduo,megstamo bulijono kubeliai,truputi musketo riesuto itarkuoju.Jokio pieno ar grietineles . Anukams skanu su makaronais.Isverdu mazus graziu figure liu makaronus,uzpilu moliugu sriubyte.Valgo ir sypsosi.

Palikite komentarą

26097


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.