8241
Beatos virtuvė

Miltų ABC

(41)

Jau, mačiau, ir Lietuvoje išleista garsioji knyga „Kviečių pilvas“. Aš jos neskaičiau, bet esu skaičiusi užtektinai kitos literatūros, kuri gąsdina visomis blogybėmis, kurias sukelia balti miltai. Štai neseniai filmavome laidą su „Kvieskite daktarą“ laidos vedėju ir gydytoju Alvydu Unikausku ir jis taip pat nepagyrė baltų kvietinių miltų. Bet kaip ten bebūtų, tik iš jų galima iškepti balčiausią, gražiausią pyragą ir traškią duoną. Aš manau, kad duona ir pyragai svarbi mūsų mitybos dalis, bet ne esminė. Ir tikrai turėtume daugiau naudoti pilnagrūdžių miltų… Iš esmės, viską, ką kepame su baltais miltais: pyragus (ypač obuolių ir moliūgų), sausainius ir duoną, puikiai galėtume padaryti iš pilno grūdo miltų. Bet, žinoma, skirtingi miltai turi skirtingą vietą mūsų gyvenime. Yra priežastis, kodėl kviečių miltai yra labiausiai naudojami konditerijoje ir duonos kepime, – tai pagrindinė jų savybė, kurios neturi jokie kiti miltai – toks ypatingas baltymas gliutenas. Tiksliau, kai kvietiniai miltai reaguoja su vandeniu ir juos minkant susidaro ilgos gliuteno juostos. Jos labai tamprios, tvirtos, elastingos ir sudaro tokią į kempinę panašią struktūrą, kurioje įsiterpia oras, ir taip kepinys pasidaro purus ir iškilęs. Dabar gana populiaru atsisakyti baltų miltų kepinių. Be abejonės, tik miltais, balta duona bei makaronais misti tikrai nėra labai naudinga, bet faktas, kad kviečiuose ir kitose grūdinėse kultūrose yra daug mums naudingų mikroelementų. Apie kvietinius, ruginius ir net dabar populiarėjančius ir tikrai naudingus speltos miltus galėsite paskaityti čia. Juk svarbu žinoti, ką valgai…

Beatos virtuve - miltai

Kvietiniai miltai Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, populiariausi. Būtent iš jų pagaminami beveik du trečdaliai mūsų valgių. Po malimo šiuose miltuose nelieka nei sėlenų, nei grūdo gemalo, tik krakmolingoji grūdo dalis: „Jokios naudos žmogaus kūnui iš šitų miltų, tik kad skaniai pavalgai, – pasakoja Šlyninkos malūnininkas Stasys. – o štai razavi miltai (vieno malimo) – daug sveikesni. Juose yra ir vitaminų, ir mineralų, ir skaidulų.“ Čia gana juokinga, nes žmonija gana ilgai mokėsi miltus malti taip, kad jie būtų kuo baltesni. O kai pagaliau išmoko, suprato, kad gražu, balta, bet….visiškai jokios naudos nėra. Jei kada pirksite miltus Italijoje ar iš Italijos – atkreipkite dėmesį, kas parašyta ant pakuotės – miltai sumalti iš minkštesnių kviečių rūšių ir tinkamesni duonai ir pyragams bus su užrašu „Farina“. Kietesnių kviečių miltai naudojami darant naminius makaronus ir picas, ant tokių miltų bus parašyta „Semolina“. Tik nebandykite iešoti šių užrašų ant lietuviškų miltų. Jų nebus. Tačiau bus parašyta, ar miltai aukščiausios rūšies (tinkamiausi sniego baltumo ir purumo pyragams, bet turi mažiausiai pelenų, vadinasi – ir naudingųjų medžiagų, mineralų) ar pirmos (jos dalelės kiek stambesnės, miltuose daugiau likę luobelės, tinka duonai kepti), ar antros rūšies (joje likę daugiau naudingų medžiagų, bet vargu, ar pavyks iškepti „orinį“ pyragą, todėl šiuos miltus dažnai maišo su aukščiausios rūšies.)

Beatos virtuve - Pyragu diena, Renata Sakalyte

Laukinė kviečių „giminaitė“ yra spelta (laukiniai kviečiai). Tyrimais nustatyta, kad speltos glitimas yra mažiau alergizuojantis, nei kviečių glitimas. Tai jei esate alergiški kviečiams, paragaukite speltos – gali būti, kad šis grūdas bus draugiškas ir sveikas. Čia odė speltai nesibaigia, nes joje, sakoma, yra beveik visų žmogaus organizmui būtinų vitaminų ir medžiagų, be to, jos kaupiasi ne tik grūdų apvalkaluose (kaip kitų kviečių), bet visuose speltos sluoksniuose. Tai kaip šį grūdą bemaltume, vis tiek jo naudingumas niekur neišdulkės. Iš speltos išsikepsite duonos, pyragų, picų, bandelių, blyneliais, virtinukais ir makaronais.

Ruginiai miltai. Būtent iš šių miltų keptą duoną valgo malūnininkas Stasys, kad būtų stiprus ir galėtų visus sunkius grūdų maišus per dieną nešioti. Nes ruginiuose miltuose yra ir vitamino B, ir magnio, ir kalio ir kitų naudingumų. Beje, ilgą laiką ruginius miltus naudojo tik didelės kepyklos, kad keptų juodą duoną. O dabar tokių miltų rasi ne pas vieną virtuvės gaspadinę (ir mano spintelėje jų yra), nes viskas iš jų labai puikiai pavyksta: ir duona naminė, ir blynai sveikuolių, ir blynai bei sausainiai. Jei norite, kad ruginiai miltai būtų kiek švelnesni, dairykitės sijotų – tokiuose mažiau luobelės dalelių ir kepiniai bus glotnesnės tekstūros. Kepiniai iš ruginių miltų ilgai išlieka švieži, o iš šių miltų kepta duona turi storą plutą – tai jos išskirtinis bruožas. Tik, jei kepsite kažką su ruginiais miltais, nepamirškite, – jiems reikia daugiau vandens negu kvietiniams.

Beatos virtuve - miltai Slyninkos maliunas

Miežiniai miltai. Jei kviečius dietologai bara už mažą naudą ir didelį poveikį figūrai bei sveikatai, miežius jie giria, nes jie gerai veikia kraujagysles, mažina cholesterino kiekį kraujyje ir net, sako, padeda būti sveikiems, nes turi vadinamųjų betagliukanų. Aš apie miežius visada žinojau tik tai, kad tai pigesnės kruopos ir kad pyragai geriau sekasi iš kitų miltų. Bet niekas netrukdo sumaišyti miežius su trupučiu kviečių ar speltos arba visai nemaišyti, bet iškepti labai sveikuoliškų blynų arba košę gerą rytinę išvirti.

Grikiai ir grikių miltai  – vieni sveikiausių produktų! Beje, grikių miltus galima susimalti ir namuose (geriau iš grūstų grikių, tačiau galima naudoti ir kruopas). Užpilkite grikius vandeniu, pamaišykite ir išrankiokite viską, kas išplauks į paviršių. Vandenį nupilkite ir procedūrą pakartokite iš naujo. Tada kruopas išdžiovinkite, sumalkite kavamale, o gautus miltus persijokite. Nuo kvietinių miltų grikių miltai skiriasi rupumu, be to, juose nėra glitimo. Todėl kažką iškepti vien iš grikių miltų nepavyks. Išgelbės kviečiai – maišykite santykiu 4:1 (daugiau grikių), įberkite saulėgrąžų ar skaldytų riešutų. Iš tokių miltų iškepsite puikaus aromato ir skonio duoną. Dar kaip „tvirtiklį“ galite panaudoti tarkuotą moliūgą ar morką – bus labai skanūs blynai. Avižiniai ir sorų miltai taip pat labiau tiks kepiniams, jei juos sumaišysite su trupučiu kvietinių miltų.

Blynų miltų (kaip ir mažų dramblių) – nebūna. Jei matote parduotuvėje pakuotę su tokiu užrašu, vadinasi prieš jūsų akis – miltų ir puriklio (jų būna skirtingų) mišinys. Siūlau įdėmiai paskaityti pakuotę ir įsitikinti, kad joje tai, ką norite valgyti.

Ryžių miltai. Dabar jie ir pas mus labai jau populiarūs, nes lengvai virškinasi, mažai alergizuoja, anot gydytojų, ir tinka pirmosioms kūdikių košelėms. Ryžių miltuose daug baltymų ir krakmolo, be to yra natrio, kalio, magnio ir B grupės vitaminų. Duona ir kiti kepiniai iš ryžių miltų yra traškūs ir gardūs, tik patariu nepamiršti, kad ryžiai labai „geria“ vandenį, todėl nepagailėkite tešlai vandens ir kiaušinių.

Miltai iš kukurūzų. Ši rūšis, pasak ekspertų, turtinga ląsteliena, todėl padeda organizmui neužsiteršti cholesterinu ir atsikratyti riebalų. Šių miltų gaminius lengva virškinti, todėl jie puikiai tiks silpnesnio žarnyno valgytojams ir net sergantiems mažakraujyste. Ir net kai dietos laikotės, šių miltų galima valgyti, nes jie sotūs ir mažai kaloringi.

Visi sutaria, kad naudingiausi sveikatai viso grūdo miltai. Čia, tokie, kurie gaunami sumalus visą pilną grūdą (luobelę, endospermą, aleurono sluoksnį ir gemalą). Gi tie mažiau sveiki dažniausiai malami tik iš grūdo endospermo. Tai aritmetika paprasta – malam dalį grūdo – nieko naudingo negaunam, bet pyragas baltesnis būna, malam visą grūdą – gauname gerokai naudingesnius miltus su skaidulomis, vitaminais ir kitais biologiškai aktyviais junginiais.

Beatos virtuvė. Alyvuogių aliejaus ir obuolių pyragas

Dar pabaigai, papasakosiu, ką malūnininkas Stasys sakė, kaip bet kokius miltus laikyti, kad jokie vabaliukai juose nesiveistų. Pasirodo, veisiasi jie, nes jau būna tų vabaliukų užuomazgų pačiame grūdo viduje ir jei toks grūdas šiltai į hermetinį indą suguldomas ir į spintelę nevėdinamą pastatomas – tai rojus ten tiems gyviams, o miltams – viso gero. Tad jei norite ilgai gerus miltus turėti – dėkite į šaldytuvą arba laikykite vėdinamuose, popieriniuose maišeliuose.

Print Friendly, PDF & Email
Komentarai
  1. Alma parašė:

    Laikiau popieriniuose maiseliuose, maniau kaip negrazu ir netvarkinga. Tai pagaliau Ikejoj nusipirkau tokius dailius stiklainius ir supilsciau ten miltus. Ir vel blogai? Saldytuve vietos nera tai gal I balkona nesti? 🙁

  2. Lina parašė:

    Gal žinote, kur šalia Klaipėdos įsigyti galima ūkininkų miltų, kad be baliklių ir kitų „gėrių“, kur parduotuviniuose miltuose būna? Gal irgi yra koks geras malūninkas pajūry, kuris parduotų savo miltukų?

  3. Mindaugas parašė:

    Laba diena, kokie miltai tinkamiausi makaronams ?

  4. Inga parašė:

    Laba diena,

    siandien issiaiskinome, kad vaikas alergiskas kvieciams. Prasau patarkite, kurie kiti miltai geriausia tinka saldiesiems gaminiams? (keksams, obuoliu pyragui, sausainiams).

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Inga, grikių, avižų ir miežiniai miltai, kukurūzų bei ryžių miltai, bulvių krakmolas tinka taip pat. Aišku, nėra tokio pat atitikmens kvietiniams miltams ir jų skoniui kepiniuose, bet bandykite, ekspermentuokite. Sekmės

  5. Ieva parašė:

    Laba diena,

    Beata, kadangi gyvenote UK, turbūt teko gilintis į tenykščių produktų etiketes. Gal galėtumėte pasakyti, koks būtų lietuviškas white bread flourr atitikmuo? Įsivaizduoju, kad tai turėtų būti kažkas kito nei įprastieji kvietiniai/ all-pupose/ plain miltai?
    Ačiū už atsakymą;)

  6. Aurelija parašė:

    Skaiciau ta knyga ‘kvieciu pilvas’. Man baisu,kad tos blogybes gali buti tiesa. Kai nustojau valgyt duonos gaminius ir kviecius,mane nustoja berti pulingais spuogais,inkstirais. Blogiausia,kad tie miltai ir kaip autorius raso,sukelia priklausomybe. Pameginkit jus ju nevalgyt,ar pakeist ryziu miltais,pamatysite kaip sunku!

    • Sandra parašė:

      O taip, aš irgi jau atsisakiau grūdinių produktų, ir atrodo, kad tiek maisto atkrenta (nes dar ir pieno produktu nevartoju, nes suaugusio zmogaus kunas pieno NETOLERUOJA)… Dabar galvoju gal pilno grudo gaminius grazinti..

      • Aurelija parašė:

        As verciau rauginto pieno pr. neatsisakysiu. O ryziu ar kukuruzu miltu gaminius retkarciais. 🙂 Tikrai jauciu kazkoki pagerejima, daugiau energijos, kai nevalgau kvieciu, rugiu gaminiu…Kai pavalgau ju dabar, norisi prigulti ant lovos viduri dienos :)) Energija slopsta. Bet sunkiau prisitaikyti be ju tikrai 🙂 Bet kai pagalvoji apie sveikata ir visus tuos baubus, infarktus, artritus, ka raso knygos autorius, manau verta.

      • :) parašė:

        O kas jums sake, kad suaugusio zmogus pieno netoleruoja? Kudikio toleruoja, o suaugusio ne ? Pabadaukite 7-10 dienu (detaliu nezinau), kol organizmas issivalys, o paskui pieno dieta. Pamatysite, kaip toleruoja ta piena. Pas jus dabar yra problemu, kad netoleruoja.

        Atsisakiau baltu miltu, bulviu, cukraus, bet valgau riebesni maista, o svoris krenta. Idomu kada stabilizuosis ?

        • Kristina parašė:

          o as valgau maziau ir tai tik ka turiu ir ko noriu ir svoris stabilizavos,net i dzinsus telpu kai sveriau 8 kg maziau,pilvas sumazejo apvalejantis nuo krutines,o svori rodo ta pati net kai buvau priaugus

  7. Aurelija parašė:

    Del to labai noreciau, kad ir Beata paskelbtu cia kuo daugiau kepiniu receptu be glitimo arba bent jau su kitokiais miltais 🙂 Ir is paprastu produktu 🙂

  8. Ieva parašė:

    Aš šiuo metu bandau atsisakyt maisto su glitimu, kartu jau atsisakiau pieno produktų. Beata, būtų smagu kad įkeltumėt kokių nors receptų be glitimo ir pieno produktų. Būčiau labai dėkinga 🙂

  9. svetlana parašė:

    Sveiki. Turiu tokį klausimą ar galima kur nors nusipirkti miltų ar jų mišinio kur mažai angliavandenių. Ačiū.

  10. Iren parašė:

    Geriausias būdas apsiginti nuo kirminukų , kada atidarau bet kokių birių produktų poką ,supilų į laikimui indą ir idedu česnako nuluptą skiltelę ,arba jeigu didesnis česnakas ,papjaustau griežinėlius ,kvapo praktiškai nelieka nuo česnakėlio,jeigu ilgiau būna,česnakas sudžiūna ..Duodu 100 procentų ,jokių kirminų .

  11. Tėja parašė:

    Manau ne vienai sukels šypsnį mano komentaras. O yra taip: kuris laikas produktus atsirenku su švytuokle ( svareliu). Ir ką jūs manot, šiandien pirmą kartą nusipirkau tuos išgirtus SPELTOS miltus, tai švytuoklė rodo, kad su jais kažkas netvarkoj. Ko ten įmaišyta, nežinau, bet kad nėra geri, tai aišku. Kepu duoną iš ruginių pilno grūdo, įmaišau ir kvietinių pilno grūdo , šie miltai geri pagal mano svarelį. O kas su speltos, tai klaustukas. Na nemirsim, žinoma. Daug yra produktų kur rodo, kad netinkami naudojimui, bet ir ne nuodai.

  12. Gitana parašė:

    Labukas.Man blogai jau seniai.Nuovargis,depresija,nu vienu zodziu sirdis baladojasi ir plaukai slenka ir t……Kokiu tik tyrimu nedariau.Sako viskas tvarkoj,gydytojai skescioja rankomis.Draugas atvaziavo i svecius is Airijos ir sako man ,kad cia viskas pas tave del glitimo !!!! Jam taip buvo tai jis tyrimus daresi Vilniuje Grybo klinikoje.Sako tu pabandyk 2-vi savaites nevalgyt ir paziurek kaip jausies.Nu ka as pabandziau ir ka jus galvojat.Pradejau geriau miegot ,nuotaika pagerejo,jegu atsirado,nors pries tai jausdavausi labai pavargusi.Bet paskui dar pabandziau pirkt produktus be laktozes ( pieno produktai ) ir dar geriau pradejau jaustis.Bet labai sunku nes produktu be glitemo nuvejes i svecius negausi,kainos ju gan dideles.O kaip pradejau vel viska naudot tai ir vel pradejau blogai jaustis….

    • Beata Nicholson parašė:

      Gitana, yra tokia knyga „Kepiniai be glitimo“, pavartykit, gal jums pravers. Jei jau yra tikra alergija glitimui, tai niekaip kitaip – tik jo nevalgyti, matyt.

  13. Auksiukas parašė:

    Beata man patinka tavo TV laida !!!

  14. Estera parašė:

    Labas vakaras, kokiems patiekalams tinka patentų miltai? Gal galima iš šių miltų gaminti biskvitus, tortus, bandeles, batonus?

  15. Edita parašė:

    Sveiki, noreciau paneikti, kad vien tik is grikiu miltu nieko neiskepsi. Kadangi pati vengiu vartot glitima, kepdama vyrui bananinius keksiukus, (is kvietiniu miltu) sumasciau ismeginti keleta skanestu pasidaryt sau.(tik grikiu miltai) Gavos kuo puriausi ir nuostabiausi keksiukai! Grikiu prieskoni priduoda stipru, manes tai neerzina, kitiems gal nepatiktu. svarbiausia, viskas (y)

  16. Greta parašė:

    Sveiki, gal patarsit kokius miltus naudot, kad pasidaryt bagels? Ziinau, kad uzsienyje tai strong/bread flour, bet as abejoju, kad tie „miltai duonai“ musu parduotuvese yra tas pats 🙂 kurie musiskiai geriausiai atitiktu?
    Dekui!

  17. Jekaterina parašė:

    Laba diena gal zinot kur galeciau nusipirkti kietuju kvieciu grudu, man reikiai taliskam piragui „pastiera“

  18. Birutė parašė:

    Labas vakaras. Jūsų laidas žiūriu su didžiausiu malonumu,o čia pirmą kart patekau. Ieškojau ko nors apie viso grūdo miltus. Jau daug metų kepu duoną su kefyru,bet iš baltų kvietinių miltų. O paskutinį kart nusipirkau viso grūdo. Viską dariau kaip visad,bet duona gavosi kažkokia „sunki“,vidus nedakepęs. Gal su tais miltais reikėjo tešlą paraugint ar bent ilgiau palaikyt prieš kepant? O gal tie miltai tinka su raugu? Gal galit patart?:)

  19. Rima parašė:

    Sveika.Noreciau paklausti ar naudojate kokoso miltus kepiniams?Aciu

  20. Danutė parašė:

    Sveika Beata! Norejau paklausti kur Londone galima nusipirkti Speltos miltų? Ar išvis jų čia yra? Kaip jie vadinasi? O gal Speltos miltu ieškoti tik lietuviškose Londono parduotuvesr?
    Ačiū.

  21. Arune parašė:

    As neatsisakiau miltu, as atsisakiau miltu su glitimu ir tiek uzteko, kad priesdiabetine bukle liktu praeityje. Dietologe leido saikingai vartoti pilno grudo miltus, bet vis tiek, tai yra miltai su glitimu. Ir to glitimo yra kur kas daugiau juodoj duonoj, o ne baltam batone. Ir butent glitimas man slopino sotumo jausma, delko vis tekdavo kovoti su svoriu.

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.