Dar kartą sveikiname mūsų padėjėją Linutę (nuotraukoje), kuri vakar šventė savo gimtadienį!

Kaip ir sakiau, šiandien – labai nuostabi laida, kokios dar nebuvo. Dėl to, kad esu susituokusi su užsieniečiu, labai dažnai manęs klausia, ką jis mano apie lietuvišką virtuvę, ar mėgsta, ar valgo ir t. t. Lietuviška virtuvė yra labai stereopizuota, kad ji yra tik cepelinai, spirgai ir kiti riebūs dalykai. Aš šitoj laidoj noriu parodyti, kad mes turim tikrai puikių ingredientų, kuriais galima didžiuotis: grybai, visi pieno produktai, medus ir kiti.

Laidoje aš noriu parodyti, ką daryčiau, jei reiktų pristatyti lietuvišką virtuvę užsieniečiui. Manau, kad nereikia virti cepelinų, kepti bulvinių blynų. Aš neįsivaizduoju lietuviškos virtuvės be burokėlių sriubos. Kam esu virusi savo burokėlių sriubą su obuolių sultimis – draugėms, vyrui, anytai, vaikams – ji patiko visiems.

Lietuviškas varškės sūris – taip pat tikras pasididžiavimas. Jei italai į salotas deda mozarelos sūrį, o graikai – fetos, tai mes galime ant salotų užtrupinti savo varškės sūrio, pagardinti krapais, linų sėmenimis, saulėgrąžų ir moliūgų sėklomis ir turim nuostabias salotas, kurias gaminau laidoje.  Salotų užpilas taip pat gaminamas iš puikių lietuviškų ingredientų – rapsų aliejaus, medaus.

Taip pat lietuviška virtuvė neatsiejama nuo bulvių, tai aš gaminau tokius švilpikus, kurie tikrai lengvai, paprastai pagaminimi ir yra labai gardūs.

Dar lietuviai mėgta kiaulieną, todėl pasirinkau čenakus, kuriuos turbūt galima rasti kiekvienuose namuose. Čenakai – troškinys su perlinėmis kruopomis, džiovintais grybais, daržovėmis. Garantuoju, kad individualios porcijos tikrai niekas neatsisakys.

Varškės spurgos! Raskite lietuvį, kuris joms būtų abejingas. Aš esu ragavusi labai panašiai gaminamo itališko gardumyno su rikotos sūriu. Tai turiu pasakyti, kad lietuviškos varškės spurgos nė kiek joms nenusileidžia.

Lietuviško jums savaitgalio!

P. S. Nepykite, burokėlių sriubos receptas kol kas liko be nuotraukos – kaip nors ją sumedžiosiu vėliau.

Komentarai
  1. Sveiki

    Labai nusiminiau neradusi šios dienos t.y. – lapkričio 5d. kaip daryti užsieniečiui Švilpukus ir Čenakus su džiovintais grybais. Kadangi nespejau užsirašyti tai pažiūrėjau jūsų svetainėje, tačiau neradau.

  2. Čenakai šiaip yra gruzinų virtuvės patiekalas, paplitęs po Kaukazą, Moldovą, Ukrainą. Kada jis spėjo tapti tradiciniu lietuvišku valgiu, kuris reprezentuoja šalį?

  3. Labai patiko šiandieninėje laidoje rodomi Vilniaus vaizdeliai. Saulė, smagi muzika ir lengva nuotaika – super! Jei nežinočiau, kad čia Vilnius, pamanyčiau jog koks Italijos ar Prancūzijos miestas. Ačiū laidos kūrėjams už kitokį žvilgsnį į mano gimtą ir labai mylimą miestą 🙂

  4. Fono muzikėlė puiki. Ne į temą Beatos norėjau paklausti – gal žinote, kaip atrodo tarka korėjietiškoms morkoms?
    Ir dar ne į temą – o kaip su šuneliu, kai Beata Vilniuje?

  5. Miela Beata,
    čanachai (taip lituanistai pataria juos vadinti) – gruziniškos virtuvės palikimas. Jie tiek pat lietuviški, kiek ir chačapuri ar sacivi. Suprantu, kad dauguma mūsų patiekalų adaptuoti iš kitų virtuvių, bet užsieniečiui pristatyti juos kaip lietuvišką valgį aš vis dėlto nedrįsčiau.

  6. Jaukios tos Beatos laidos, nors tu ka 🙂 Mano kaimyne sake, kad ziuri sitas laidas kaip terapija, pasiziuri – ir jauku, ir ramu, ir silta, ir gera. O mano seima tai dar ir pasigamina ka nors, gal ne tiksliai pagal recepta, bet svarbu gera mintis. Bet as irgi turiu klausima-pasiulyma NE I TEMA :), kadangi cia ne viena as tokia, tai drasiau – Gal kada bus noras ir proga parodyt ziurovams kaip issikept paprasciausius kruazanus. Atrodo, kas cia tokio – kruazanas?!?! Bet kiek kepiau, nesigauna 🙁 Ar nemoku sulankstyt, ar saldyta sluoksniuota tesla is parduotuves tam netinka, ar kame cia kampas? Butu idomu pamatyt, kaip tai daroma. Aciu ir sekmes!

  7. Kiek ia moteriskiu ismintingu apsireiskia pamokyti Beata kas yra kas. Gal pradekite pvz. nuo nuosavu vaiku svietimo?

  8. Man rodos, lietuviška virtuvė yra tai ką mes valgome, mėgstame… balandėliai, koldūnai, čeburėkai ir visi kiti panašūs juk nelietuviški, bet mėgstami ir adaptuoti pagal mūsiškus produktus… Ką gi padarysi, kad ta lietuvėlė ant kryžkelės tautų, tas matyt irgi prisidėjo prie mūsų meniu. Nacionalinis produktas irgi istorija, ir istorija tęsiasi, vystosi, kinta ir tai ką mes valgome.

    Pvz vienoj skandinavijos šaly, paklausus kas yra tradicinis patiekalas, man pasakė, kad mes tokio neturim… nu va kepta kiauliena su karamelizuotom bulvėm, marinuoti raudoni kopūstai, bet nebutinai tai.. o savo tėvynes skandinavai myli labiau nei lietuviai Lietuvą…

    Kadangi, mano vyras irgi nelietuvis, einu ir aš čenachų daryt…

  9. sveika, mieloji Beata,
    o kada galima ieskoti kalendoriaus knygynuose?
    nenoriu praziopsoti, nes tai tikrai puikus dalykas, sekmingai prigijes mano virtuvej, ten juk visa mano galva.
    p.s. dekoju uz puikias laidas, linkejimas ir sekmes.

  10. Miela Beata,

    Tau reiktu kaip nors pradeti mesti savo video i Youtube. As esu ne Lietuvoje, patinka tavo laidos, bet tiesiog neimanoma per tv3play.lt paziureti. Labai stipriai stabdo.

    Lauksim nauju laidu!!:)

  11. Ačiū, Beata, kad daliniesi savo receptais. . Labai fainos Tavo laidos, vienas malonumas žiūrėt – ir naudingos ir nuotaiką pakelia!! 😉 Kuo didžiausios sėkmės Tau ir Tavo šeimai..

  12. dariau cenakus, labai neskanu buvo …, ziuriu tas laidas ir jos man labai patinka, bet ko gero sis receptukas nelietuviskam skrandziui…. 🙁

  13. Ačiū, Beata, už laidas. ..ir jaučiu begalinę nuoskaudą, kad laidos metu nerodomi receptai. Filmuojant ištartas žodis „žiupsnelis” virsta šaukšteliu, „du šaukšteliai” – trimis ar keturiais ir t.t. Mano mama (garbaus amžiaus senjora) labai myli šias laidas (ir tikrai ne ji viena tokio amžiaus), tačiau „nevartoja” interneto ir patikslinti receptų neturi galimybės. Labai apmaudu, kad šitaip skriaudžiama ši socialinė žiūrovų grupė.
    Mintyse žinau, kad toks projekto užmanymas, tačiau….. Nepamrškite ir gerbkite tuos žmones, kurie nepriklauso informacinių technologijų virtuvei.

  14. Beata, sveikinu jus su puikia laida!
    Nuoširdžiai galiu pasakyti, kad niekada nemėgau lietuviškų kulinarinių laidų. Jos man visada kvėpėdavo santa marijos prieskoniais ir panašia reklamuojama produkcija. Pirmą kartą Jūsų laidą pažiūrėjau tik todėl, kad draugas pasakė kaip puikiai ji nufilmuota (jis dirba kino srityje). Pasitikiu jo nuomone, palaikau panašias lietuviškas iniciatyvas. Žodžiu pažiūrėjusi nenusivyliau. Užbūrėte savo nuoširdumu, paslapčiomis užsirašiau keletą receptų. Labai simpatiškai nuteikėte savaitgaliui. O dėl lietuvių virtuvės reprezentavimo, pati turėjau rūpestėlių tą darydama.. teko kitoje šalyje verstis su jų turimais produktais.
    Taigi ačiū jums už puikius darbus! Keep it up!

  15. Beata, Aciu labai uz paprastus ir skanius receptus. Isvykau gyventi i Italija nemokedama nieko gaminti ir beveik kasdien ant vakarienes stalo puikavosi tavo receptai, kurie sulauke labai daug pagyru is visu italu,kurie tik paragaudavo. Teko net versti receptus i italu kalba 🙂 Labai aciu uz labai faina blog’a 🙂

  16. prasau recepto „Salotos su varškės sūriu ”

    su pagarba
    Beata
    Hamburgas

  17. rašau vien tam, kad pritarčiau andriui: reikėtų arba dėti laidas į YouTube, arba rasti sprendimą, kodėl užsienyje tv3play.lt nepakenčiamai stabdo ir kaip tai pataisyti

  18. miela beata ar negaletumete priminti to cianaku receptuko,bijau , kad neprigrybauciau ko nors ir nesugadinciau topuikaus recepto

Rašyti komentarą