Man Palanga yra šventas miestas. Na tikrai, ką norite, tą varykite ant jos, bet net su visais savo trūkumais Palanga vis tiek turi vieną didelį privalumą – ji yra nuosava sava, ir čia, o ne kur kitur, praėjo vaikystės atostogos. Kur dar visi kiti, jau ir jaunystės smagumai ir pirma žurnalistinė patirtis, kai buvau „Vakarinės Palangos“ praktikantė? Tai va, Palanga yra Palanga, ir nors kartą metuose ten nulekiu būtinai. Šį kartą trumpam su Izabele ir mūsų mažuoju.

Štai vaikštom su Hariuku, Izabelės paprašiau nufotografuoti.

Tai kur valgyti? Tikrai vietų yra daug, bet aš tik trumpai apie ten kur buvau.
Paprastai niekada nenuvilianti vieta pavalgymui yra „Vandenis“. Ir sriuba, ir salotos, kokios geros buvo, su lęšiais ir burokėliais bei morkomis. Gražiai atrodo tos morkos, iškeptos su burokais, bet aš gal jas mieliau kepčiau visas cielas orkaitėje, bet čia jokiu būdu ne tų salotų trūkumas, o privalumas.

Štai skaniosios su feta, lešiais ir daržovėmis

Tai mama salotas, o dukra? CEPELINĄ. Ir tas cepelinas rimto dydžio ir tikrai skanus, toks tikras. Truputį pilkas, o tai yra vis tiek gero cepelino požymis, ir vienas tas cepelinas su tona grietinės ir spirgučių kainavo padorius 3,5 euro. Cepelino nufotografuot nespėjom,toks geras buvo ir valgytoja tokia alkana. 

Visa laimė, kad gatvėje galima ne tik ledų nusipirkti (kai kurių kainos pvz., 2 eurai), o va, „Rigas Eksellence” fabrikiniai ledai (sakau fabrikiniai, nes gaminti dideliame fabrike, o ne mažuose ledų aparatuose kaip Italijoje, kaip yra gaminami mano ledai) 1,2 euro už burbuliūkštį.

Skriejam Basanavičiaus gatve: 

Bet yra ir kukurūzų, tai super nuostabus saldumynas – daržovė iš gamtos. Kaina 2,5 euro, net nesinori versti į litus, nes tai beveik 9 litai… Aš jau buvau benustembanti, bet Izabelė mane sutramdė: „mama, čia ne Vilnius, čia žmonės užsidirbti gali tik 2 mėnesius per metus, todėl tokios kainos“, – paaiškinta man buvo.

Tai nusiraminau ir nekritikuoju, nes noriu, kad pasisektų ir kad visi galėtų užsidirbti. Tik va taip būna, kad kai per daug nori užsidirbti, tai nieko nebeuždirbi, nes tokie jau tie dėsniai ir ekonomika. Tai va, klausimas, kaip nustatytą tą kainą? Ar geriau brangiai ir mažiau, ar pigiai ir daugiau? Klausimas be atsakymo. Aišku, kai kurie dalykai yra brangūs, nes jie tiesiog brangiai kainuoja. Jei kalbėtume apie restoranus, tai jų įrengimas, tada visi darbuotojai, o kur dar mokesčiai ir visos kitos išlaidos. Tai dabar apie naują restoraną Palangoje, kuris visai ne palangiškas, ir aš paskaičiau šen ir ten, paklausiau draugės rekomendacijos ir nuėjau.

va sėdžiu laiminga gražiam restorane

Manau neretai Lietuvoje kažkodėl yra sunkumai su pavadinimais. Daug tokių, pavyzdžiui, kaip kokia Fidžindruva arba Gelara, Gintrita, ir t.t., kai pavadinimas sukurpiamas iš, tarkim, savininkų vardų… Arba kitas kraštutinumas – angliški pavadinimai, kurių tūlas lietuvis negali ištarti, tai pavyzdžiui The Owls…(niekada nebuvau bet girdėjau tokia vieta buvo atsidarius Gedimino pr ir dabar jau užsidarė)  Na, ir dar galima būtų ilgai šia tema kalbėtis, bet dabar eikime prie Palangos restorano, kuriame maloniai pavakarieniavome, pavadinimo.

4” jis vadinasi. Lakoniška, bet kodėl „4” – nesupratau, nes adresas nėra keturi, tai vis tiek turbūt yra kažkoks užmanymas ? Nes jų puslapis yra 4Palanga, o FB yra 4kopa, tai iki galo ir nesupratau kaip ten yra. Prie pavadinimų kabinėtis nereikia, bet pvz  gal galima buvo pavadinti Vytauto Bistro (nes Vytauto gatvėje), tai tada man būtų aišku, dabar spėju, kad gal įkūrėjai yra keturi? o gal ten kažkur yra ta 4 kopa?  Vieta yra toliau nuo epicentro (aka Basanavičiaus gatvės), bet prie kitos arterijos – Vytauto gatvės, kur kažkada buvo boulingas (antrame aukšte). Jame buvau prieš ketverius metus, o už kampo ten parduotuvė ir biblioteka priešais. Restoranas viduje tikrai gražus moderniškas ir jaukus. Aišku, ne savaitgalis buvo, tai mes buvom vienos su Izabele ir Hariu. 

Izabelei iš karto buvo pasiūlyti blyneliai su klevų sirupu, morengais ir braškėmis, to dalyko meniu nėra, bet čia specialiai vaikams padaro.

Su mumis atėjo paplepėti šefo padėjėjas Valdas, aš su juo buvau mačiusis mano Kulinarijos studijoje, nes ten jis ateidavo su vienos mokyklos vyresnių klasių moksleiviais maisto kultūros pamokai. Valdas labai malonus, kaip ir padavėjai, labai išmaniai apie vyną ir maistą pasakojo. Haris nusprendė atsibusti ir užsiprašė ant rankų, tai pradėjo krykštauti taip sugraudindamas jautriąją padavėją…Va, kaip miela. Tikrai atmosfera labai draugiška. O maistas? Meniu lakoniškas, kaip ir būna moderniuose restoranuose, aišku, nei cepelinų, nei keptos duonos čia nebuvo ir nebus. Izabelė išsirinko triušį, o aš aštuonkojį, dar pasiėmėme daržovių ir bulvyčių.

Štai elegantiška vaiko vakarienės lėkštė – triušis.

Aštuonkojis sėdėjo ant salotų, su pomidoriukais, marinuotais svogūniukais, keptomis bulvytėmis ir garstyčių – medaus padažu. Aštuonkojis minkštas ir gardus, gerai apskrudintas ant keptuvės. Žodžiu, puikus patiekalas. Izabelės lėkštėje pastarnokų piurė, gausiai špinatų ir du triušio ballotine, tai yra suktinukai, labai minkštučiai ir apsukti šonine ir paskrudinti gražiai. Daržovės pradžiugino, nes įvairiausių spalvų kalafiorai ir brokoliai, ir net šparagai, viskas tobulai išvirta, ne pervirta, bulvės taip pat gražiai apskrudintos, tik man truputį tą daržovių džiaugsmą gadino saldūs padažai ir prie daržovių, ir prie bulvyčių. Nes pakeptos svieste su medumi, meškos svajonė. Tai siūlyčiau virtuvei tą saldumą nuimti, nes kai žmonės užsisako daržovių, tai nori džiaugtis jų natūraliu skoniu ir jam atsiskleisti padeda nebent sviestas ir druska, o medaus ar garstyčių daržovėms nereikia. O šiaip tai maloni, moderni vieta. Nueikite, jei norite smart vakarienės. Tiesa, kainos (kaip ir reikėtų tikėtis) vilnietiškos, ir suprantu, kodėl aukštos… Aštuonkojis 18 eur., triušis – 16 eurų… Oi, jei norite piktintis kainomis, tai skaitykite mano rašinėlį iš naujo. Tegyvuoja ir klesti naujos vietos Palangoje. 

Aš dar labai norėčiau šią vasarą vėl pabūti nors truputi Palangoje, kur eiti valgyti? Jei turite rekomendaciją prašau pasidalinkite, ačiū. Gerų atostogų visiems linkiu, ir kaip rašė Paulius Jurkevičius mano vasaros žurnale – vasara dirba jūsų skonio receptoriai, tai geriausias laikas pažadinti savyje gourmet.

Komentarai
  1. Atostogavom ir mes Palangoje, valgyt eidavom į Vandenį. Nieko geriau neradom:) skanu, gražiai pateikta, kaina priimtina. Tiesa, aplankėm Šventojoje Šiaudinę pastogę su triušiukais ant stogo, tai mažąjai labai patiko 🙂 maistas taip skanus ir gražus buvo 🙂

  2. Na mes tai visada einam tobulų barščių pas „Ukrainiečius”, o ir visa kita ten dažniausiai nenuvilia, bet toli gražu ne gourmet potyriai 😀

  3. Kai busite Palangoje siulau uzeiti i apetit priesais grojanti fontana taip pat vytauto gatveje tikrai puiki vieta skanus maistas.

  4. Ukrainietiška virtuvė! Prieš 10 metų su vyru ten dirbome padavėjais, kiekvienais metais nuvažiuojam bent dienelei į Palangą, kad galėtume pasimėgauti barščiais su česnakinėmis bandelėmis (tokių niekur nesu ragavusi – žiemą sušildo iki pačių kojų pirštelių, o vasarą užpildo energijos visai dienai), mano mylimu įdarytu baklažnu ir kiaulienos troškiniu, kuris vyrui visad sukelia nostalgiją:)))) šeip visas jų meniu yra tikrai puikus, daug daržovių, prieskoninių žolelių, maistas sotus ir gardus- kaip pas mamą:) ech net dabar seilė nutyso…

  5. siulyčiau nueiti i restorana Onore (Amberton viešbutis) ir butinai paragauti ju firminio deserto vazonėlyje… jis nepakartojamas:) tiek vaizdas tiek skonis.

  6. Puikus maistas ir jauki aplinka restorane ONORĖ Amberton green apartments viešbutyje šalia bažnyčios.

  7. Kainos tikrai didziules! Vandenyje maistas manes nesuzavejo, keista, kad kazkas cia rase „nerado, kur geriau”, ar tikrai cia geriausia, ka siulo Palanga??? Mes buvom trumpam ir griztant is parko Vandenis buvo pirma kavine, kuria pamatem… Mano vyras ne lietuvos butinai norejo ir koldunu ir blyneliu, kai jeigu butu viena porcija uzsisakes, kai butu net neuzkandes! Koldunus galetu ir patys daryti, o dabar… sausi, susitrauke, suvalgem kaip snack su rankom… tiesa, zuviene buvo labai skani! O kzkoks ten kepsnys ir cepelinai irgi kaip viena karta panaudoti…. 🙁

  8. Kaip keista kad taip giria Vandeni..esam buve ir buvo taip blogai kad niekad negryztam. Makaronai plauke aloejuj plius su plauku 🙁
    Labiausiai patinka giriami Ukrainieciai,barsciai nuostabus!!!
    Dar siulau i A-petit uzsukt,niekad nenuvyle.

  9. A-petit būtinai.
    Vytauto gatvėje take-away Skani pica.
    I LOVE PALANGA LRT Opus terasoje šeštadieniais Vilkų sūriai iš Plungės rajono, o bare Vilkmergės IPA tik po 2 Eur.
    Tiek pastebėta per lietingą savaitgalį.

  10. Apetit nusivaziaves buvo ne sezono metu, tikiuosi dabar pasitaise. Dar gera ir patikrinta Lietuvos ryto kavine Basanaviciaus g.,paprastas naminis maistas ir seimininkas rupinasi kiekvienu, ne karta klause ar viskas tiki patiko.

  11. Šilelis nuostabus, ten tokių kainų kaip 4 nerasit, o maistas superinis. Gintaro gatvej jis yra.

  12. Tikrai skanu, didelės porcijos ir gražiai patiekta restorane Senoji Hansa. 🙂 valgiau ten ne karta, kazkaip ne kart neapsirikau. Labai labai man svarbu pateikimas, kad skoningai atrodytu, o ten atrodo butent taip 🙂

  13. A-petit – nuostabi vieta ir dieviškai skanus maistas. Kainos tikrai padorios, Beata labai rekomenduoju!

  14. „Šilelis” tikrai super, picos tobulos, užkandžiai, pagrindiniai patiekalai neatsilieka, intriguoja kokteilių pavadinimai, skonis taip pat 🙂 Personalas taip pat super, paslaugūs, malonūs padavėjai, jautiesi laukiamas.
    P.s. pagrinde renkasi jaunimas, ypač vakarais, bet dėl tooookių skanių picų verta apsilankyti kiekvienam 🙂

  15. Atsinaujinęs baras Farfalle Vytauto gatvėj. Picos geresnės nei Šilelyje. Desertas keptas krosnyje super. Ir maisto nereikia laukti daugiau nei valandą kaip kad Apetit’e lauki… O padavėjai tai tokie nuoširdūs!!! Tikrai puiki vieta.

  16. Farfalle Vytauto g. Labai puiki vieta. Ziauriai easy. Paragaukite ju firmines picos su lasisa ir krevetemis! Ziauriai jega. Tikrai Beata rekomenduojame su seima nueiti ten kur ir pasitiks tave siltai ir pamaitins skaniai ir laukti nereikia ilgai. Sukasi kaip bitutes virtuveje.

  17. Man super „kablys: jūra, kultūra.” Šią vasarą kainų nežinau, bet prieš kelis metus atradusi, tas vasaras labai džiaugiausi. Jaunatviškas, gal kiek hipsteriškas, įdomiu interjeru. Man labai įsiminė salotos. Nors, jei vasara ir toliau su rudens kelnėmis vaikščios, tai nelabai norėsis salotų 🙂

  18. Farfalle Vytauto g. Pieniski kokteiliai nerealus! Valgeme juoda burgeri su lasisa ir gerem burokeliu vyna (kaip tik ant renginio uztaikem) . Sake siaip to vyno nera bet tam vakaruj buvo priruose. Muzika toks lengvas dziaziukas, ir dar afigenas prosecco pas juos

  19. Vaidilutė (Vėsuma) Ronžės 5 būtinai! Ir su vaikais patogu, erdviau nei Šilelyje ir šiaip nereali vieta. Čia už Kerpės. A-petit, Šilelis, Kablyje picos nuvylė, nors atrodė nerealiai, bet visas sūris ėmė ir nuslinko nuo pado :-/. Smagu, kad šiose kavinėse kainos ir kokybės santykis labai mielas akims, piniginei ir skrandžiui 🙂

  20. Ilgai laukėme progos užsukti į OLDMAN, Jūratės g., šalia Ronžės. Puiki aplinka, gera muzika, malonus personalas, vyručiai virtuvėje ir už baro… Patiekalai pateikiami kaip meno šedevrai ir stebinantys savo gardumu… Užsukite, nesigailėsite…

Rašyti komentarą