8241
Beatos virtuvė

Kur skaniausi pomidorai? Kelios idėjos pomidorų salotoms

(2)

Na ir atsakykite man, jei tokie geri. Tikrai žinau, kad pomidorai žiemą, užauginti šiltnamyje be saulės, yra neskanūs. O pomidorai, užaugę mano tėčio šiltnamyje, man yra skaniausi. Štai neseniai buvau pokalbio liudininkė ir dalyvė, kur vis dėlto yra geriausias pajūris. Ar jau tikrai čia tas Baltijos yra pats geriausias? „Tu ką, Malaizijos, Maldyvų, Brazilijos, Australijos ar Tailando nematei? Tau Baltijos geriausias?“ – jau pakeltu tonu klausė draugė. Kita stoiškai laikėsi, kad Baltijos kopos ir smėlis yra nepamainomi. Čia kaip su vyru. Nebūtinai mano vyras yra pats gražiausias, stipriausias, iškalbingiausias ir linksmiausias pasaulyje, bet man jis yra pats geriausias ir brangiausias.

Štai taip ir su pomidorais. Nors rūšys, auginimo sąlygos ir klimatas sąlygoja vienokias ar kitokias skonio savybes, bet nenuneigsi, kad saulė, tai jau tikrai vienas svarbesnių faktorių.

Ši vasara savaitėmis tokia karšta, kad būtų galima ir lauke pomidorus auginti, nebūtinai šiltnamyje, ir augtų jie eilėmis, kaip Italijoje šlaituose, ten dauguma pomidorų užauga saulės kutenami ir vėjo glostomi.

Aš jau daugelį kartų girdėjau, kaip įvairūs užsienio šefai giria ir rekomenduoja San Marzano pomidorus, kurie yra labiausiai vertinami ir giriami. Žinoma, ir brangesni už kitas rūšis, bet kai ateis žiema ir gaminsite spaghetti puttanesca ar arrabbiata, verta paieškoti tų, geresnių.

Bet tai bus aktualu žiemą, o dabar reikia saujom semti ir pilnus dubenis rinkti lietuviškų pomidorų. Tik nelaikykite jų šaldytuve. Iš šaldytuvo ištrauktas pomidoras, tai kaip bučiuotis su miegančiu. Tik kambario temperatūros ar vos vos vėsesnis pomidoras atsiskleidžia visu savo salsvai rūgščiu grožiu, bet jam būtina druska. Kad pasūdytas pomidoras po valandos nepasidarytų pažliugęs ir liūdnas, druską pasilikite paskutinei minutei.

Receptų ir būdų, ką pagaminti iš pomidorų, yra begalės, o aš jums siūlau išmėginti brusketą su pomidorais žvaigždėtiems rugpjūčio vakarams. Aš mėgstu ne tik bazilikų, bet ir krapų daug dėti, juk Lietuvoje gyvenam. Brusketai, mano nuomone, nėra privaloma itališka duona (ciabatta), sėkmingai tiks ir kitokia balta duona ar prancūziškas batonas. Svarbu yra kokybiškas ir, nebijau to pasakyti, brangus alyvuogių aliejus, nes čia jo skonis tikrai jausis, ir, patikėkite, skirtumas tarp paprasto ir išskirtinio yra milžiniškas. Jei nesate įsimylėję tyro alyvuogių aliejaus kaip aš, tai nieko baisaus, aš savo meilės jums nepiršiu, bet kai rinksitės, tai prisiminkite, kad mažiau yra daugiau: nedidelis buteliukas iš specializuotos parduotuvės, būtinai tamsaus stiklo, pagardins jūsų pomidorus nepakartojamai. Dar svarbu nulupti pomidorų odeles ir išimti sėklytes. Toks pomidoras su paskrudinta duona, česnaku, bazilikais ir tyru alyvuogių aliejumi yra pats paprasčiausias, bet ir pats skaniausias vasaros užkandis. Receptas – čia.

Idėjos pomidorų salotoms

Pomidorai, aitrusis pipiras, avokadas, grietinė, kalendros, citrinų sultys

Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, dėkite avokado gabaliukus, gausiai pabarstykite kalendromis ir smulkiai supjaustytu aitriuoju pipiru. Užbaikite grietine. Lėkštėje patiekite nesumaišytus ingredientus, avokadą pašlakstykite citrinų sultimis.

Pomidorai su prancūzišku padažu

Nedidelę svogūno galvelę (arba pusę) supjaustykite kuo smulkesniais kubeliais (kaip ryžio grūdelis). Užpilkite dviem šaukštais baltojo vyno acto, šaukšteliu cukraus ir šaukšteliu garstyčių, pasūdykite. Palikite pasimarinuoti 15 minučių ar ilgiau. Tada užpilkite porą šaukštų aliejaus ir šiuo padažu palaistykite riekelėmis supjaustytus pomidorus.

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (2)
Komentarai
  1. Greta parašė:

    Laba diena,

    Iš tiesų alyvuogių aliejų yra daug ir įvairių. Kokį Jūs naudojate? Kuris yra tas pats pats pačiausias? 🙂

  2. Silvija parašė:

    Namie auginti pomidorai patys skaniausi. 🙂 O va alyvuogių aliejaus niekaip neatitaikau dar…

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.