Kartą susimąsčiau: kuris buities prietaisas labiausiai taupo mano laiką virtuvėje? Ogi orkaitė! Kodėl? Nes ji pusę darbo padaro pati, nereikia šalia stovėti ir įkalbinėti, kad maistas nepridegtų ar iš puodo anksčiau laiko neišliptų. Viens du supjaustėm, sumaišėm, pagardinom, į orkaitę šast – ir tada jau galima net Bonbon į mišką išvesti, o grįžus gardžiausias patiekalas jau paruoštas. Atrodo, kad kiekvienais metais sulaukiame vis įmantresnių orkaičių. Nežinau, ar tikrai visi tie patobulinimai būtini, bet štai šalia kitų, mums įprastų funkcijų, „Electrolux“ orkaitės „gebėjimas“ kepti garuose, manau, yra vertas dėmesio. Rytų gyventojai garų puodus naudoja jau kokius tris tūkstančius metų ir sustoti neketina, nes žino, kad sveikatai šis maisto gaminimo būdas labai tinka. Ir aš garų puodą turiu, bet prisipažinsiu – dažniau sutikdavau Naujuosius, nei jį išsitraukdavau… O tie „Electrolux“ orkaitės garai, kuriuos dar su įprastu kepimu galiu suderinti, man tikrai patinka. Štai ką pastebėjau:

Daugiau tikro skonio. Visi žinome, kad virdami nemažą dalį produkto „atiduodame“ vandeniui. Paprastai tariant, atskiedžiame skonį. Kai kas sako, kad ir įprastuose garų puoduose maistas beskonis išeina, bet gaminant šioje orkaitėje visai kitas reikalas, nes garinimą galima derinti su skrudinimu. Pavyzdžiui, orkaitėje garinau žuvį ir daržoves, o baigdama kepti kelias minutes skyriau įprastam kepimui – viskas buvo tiesiog super! Daržovės ryškios, sultingos, išsaugojusios skonį, žuvis minkšta, šiek tiek apskrudusi, bet ne perdžiūvusi, kaip kartais nutinka kepant.

Beatos virtuve_electrolux_garine orkaite_lasisa

•Laisvė rinktis. Kai reikia atšildyti žuvį ar jūrų gėrybes, renkuosi režimą, kai pusę laiko orkaitė kaitina, o kitą pusę „dirba“ garai. Jei kepu naminę duoną ar noriu iš išorės traškios, bet viduje sultingos mėsos, garo paduodu vos vos, gal ketvirtadalį gaminimo laiko. O jei daržovinė nuotaika – tinka šimtaprocentiniai garai.

Daugiau vitaminų. Čia tas atvejis, kai garinant viskas lieka ten, kur ir turi būti: ir skonis puikus, ir visos maistingosios medžiagos lieka lėkštėje. Visgi rytiečiai – ilgaamžiai, tai gal ir ne be reikalo jie garus taip vertina.

Beatos virtuve_electrolux_garine orkaite

Garinė orkaitė taupo ne tik laiką, bet ir vietą. Garai šešiskart galingesni už karštą orą, todėl maistas kepa greičiau, vienu metu gaminamų patiekalų skoniai nesusimaišo, o svarbiausia – nereikia ieškoti, kur sutalpinti daugiaaukštį garų puodą. Ir dar man patinka, kad garų režimas puikiai tinka patiekalui pašildyti, nes man atrodo, kad garai ne tik pašildo, bet ir sugrąžina maistui prarastą drėgmę.

Garai valo! Gaminti aš mėgstu, bet tikrai nesu puodų šveitimo mėgėja! Šioje orkaitėje yra funkcija, kurią įjungus garai patys viską švariai išvalo, beveik „lydekai paliepus, man panorėjus“.

Viskas labai paprasta. Nemėgstu pernelyg sudėtingų daiktų. Garinė orkaitė yra labai draugiška moterims – vienas ar du mygtukų paspaudimai ir… viskas! Nemanykite, kad turiu atskirą orkaitę garams. „Electrolux“ orkaitėje yra ir visos kitos tradicinės funkcijos: atitirpinimo, maisto pašildymo, kepimo, grilio, picos kepimo ir taip toliau.

Beatos virtuve_electrolux_garine orkaite

Manau, kad ne aš viena namie turiu tokią „Electrolux“ orkaitę, tik gal dar ne visi žinote, kaip garus įdarbinti? Štai jums paprastas, bet labai geras lašišos garuose receptas.

 

Komentarai
  1. Sveiki,

    noriu pasiteirauti ar teisingai supratau, kad orkaitė gali kepti ir su garais ir be garų ?

  2. Esu ištikima Jūsų laidų, knygų, kakavos, padažų ir visos kitos produkcijos gerbėja, bet pastaruoju metu Jūsų laidose, straipsniuose ir pan. tiek daug reklamos, kad jau darosi „neskanu” 🙁 Suprantu, kad reklama atneša pinigus ir reklamuojate tik tas prekes, įrangą ar pan., kuria tikite, bet tai tapo taip akivaizdu. Labai nemaža dalis patiekalų šio sezono laidose neapsieina be reklamuojamo produkto, ypač paskutinėje laidoje. Tikiu, kad renkate ne tik gerus atsiliepimus apie savo laidas, tai gal ši kritika bus nors kiek naudinga.

  3. nejaugi pati p. Beata parašė, kad orkaitė „draugiška moterims”, nes tik keli mygtukai? neįtikėtina 🙂
    Įgalinimas su trumpais šortais ant bet kokių šlaunų čia ir baigiasi…

  4. Super irenginys. Pati turiu ir patvirtinu, kad maistas, keptas garineje orkaiteje gardus, sveikas, sultingas… Ir… neitiketina, ber naudojant garu funkcija gal8ma iskepti puriausia pyraga kepant… 96 laipsniu temperaturoje

  5. Pritariu Simonai. „Draugiška moterims“, ha ha. Paaiskinkite man, kaip moteriai, kaip naudoti sia nepaprasta garu masina? Du mygtukai, niaaaa, rimtai?

  6. Ir aš pritariu Gintarei, reklama paėmė viršų, kiekviename naujame įraše pirmiausia juntama komercija, noras pareiklamuoti ar tai studijos veiklą, būsimą laidą ar naujausią knygą, žurnalą. Gaila, kad tai užgožė pirminį naturalumą, betarpiškumą dėl kurio, manau, dauguma ir yra Jūsų blogo skaitytojai.
    Linkiu rasti aukso vidurį

  7. Nematau nieko blogo, kad autorė nuosekliai ir kryptingai dirbdama sukūrė brendą „Beatos virtuvė”, kuris jai uždirba pinigus. Tai pasaulyje yra seniai įprasta. Džiaugiuosi ir noriu, kad Lietuvoj atsirastų kuo daugiau tokių žmonių, gebančių padaryti daugiau ir dar geriau. Iš visų „Beatos virtuvės” sukurtų produktų norėčiau išskirti kakavą, „tikrą italą” ir ledus. Tai iš tiesų kokybiški produktai, nepanašūs į kitų LT gamintojų. Puiku, kad atsiranda tokie geri dalykai, kaip Very berry, Naive, uoga uoga, oda ir dar daugelis kitų. Linkiu startuokiams gerų ir pelningų idėjų !

  8. Miela Giedre, kodel is karto toks baisus negatyvas savo vertes supratime?
    Natali negalvoja, kad cia durnes susirinko 🙂
    Natali labai pozityvus zmogus ir puikiai supranta kitus kurie nori ir stengiasi is gyvenimo paimti viska ka tik galima- gyvenimas mums duotas vienas ir rytojus gali neisausti… 🙂
    Tai negi jus, mielos moterys, siulote Beatai tunoti savo mazame pasaulelyje-dienorastyje ir nieko nedaryti… negi ir cionais jau prasimuso juodas pavydas kito zmogaus verslumui ir verzlumui…

  9. Na va, pagaliau pradėjo reikštis nuomonė Beatos gerbėjų. Aš jau seniai vis masčiau kur čia man irgi savo nuomonę išreiškus. Suprantu ir aš kad be reklamos niekur toli nenuvažiuosi, kai sukuri verslą įsibėgėji matyt ir sustoti nebeišeina. Bet ir pačios laidos nebe tokios jaukios ir šiltos. Pridėta jau šalutinių dalykų, o ne maisto gamybos. Kodėl nebuvo galima nukrypti geriau labiau į techninius maisto gamybos dalykus, kad ir mėsos rūšis tinkamas vienam ar kitam patiekalui ir pan. Aš vis laikas nuo laiko pasižiūriu senąsias-pirmąsias Beatos laidas, tai atgaiva mano sielai. Miela Beata ar Jūs pati jas vis dar peržiūrite, jos tokios mielos ir savos. Ir Jūsų knygas aš mėgstu skaityti taip kaip Jūs ir pati esate rašiusi, kad receptų knyga tai ne tik receptai, o skaitai vos ne kaip romaną. Nenutolkite nuo savo gerbėjų, raskite tą aukso vidurį ir išlikite šilta ir sava. Sėkmės

  10. Miela, Beata,
    Komentarai privertė pasisakyti 🙂 Žaviuosi Jumis ir Jūsų mokėjimu pomėgį paversti darbu, retai kam tai pavyksta… Susidomėjau Jūsų tinklaraščiu pavarčius 2 pirmąsias Jūsų knygas, pasirodžius laidai, keletą receptų išbandžiau ir savo virtuvėjė 🙂 Iš tinklaraščio tiesiog „išaugote” ir natūralu, kad keičiatės pati, keičiasi ir Jūsų veiklos pobūdis, atsirandus didesnei auditorijai, daugiau ir nuomonių. Tačiau ar sulauktumėte tiek dėmesio ir nuomonių, jei būtumėte tik kulinarinio tinklaraščio rašytoja? Manau daugeliui iš mūsų jis jau būtų tiesiog eilinė, retkarčiais atidaroma receptų knyga.
    Spinduliuojate šiluma ir charizma sėkmės Jums ir Jūsų šeimai 🙂

  11. Kaži, o kaip garinėje orkaitėje iškepti kaneles, kurioms reikia 175 C, kai ji įkaista tik iki 230 C…?

Rašyti komentarą