8241
Beatos virtuvė

Kaip mane pakvietė pietų arba raskime laiko geram maistui

(0)

Faktas, kad turime save edukuoti, kad valgyti reikia ne prie teliko, ne mašinoje ir ne prie kriauklės atsistojus. Jau sakiau ne kartą, bet vienos moters komplimento nepamiršiu niekuomet – žmones dėl jūsų perka stalus, sakė ji. Tikrai taip. Nes pietų stalas yra svarbiausias turbūt baldas, prie jo mes kuriame tradicijas ir gyvenimą, ir atsiminimus. Štai kodėl visada giriu laiką praleistą su šeima ir draugais prie stalo. Aš ir pati turiu gerai planuoti savo dienas, kad viską spėčiau, bet laiko vakarienei su šeima visada randu, net jei ta vakarienė labai trumpa. Bet va, pietums… Hmmm, na, nebent gaunu kokį labai gražų pakvietimą, būtent taip nutiko šįsyk – prieš kelias savaites gavau labai gražų kvietimą, na, galvoju, negaliu atsisakyti. Pietų buvau pakviesta pas Prancūzijos ambasadorių. Ką veikėme? Jokios politikos, tik maistas ir pokalbiai apie jį. Prancūzai tai moka daryti ir daro puikiai, ir štai jau kelinti metai Vilniuje vyksta Good France renginys. Ta diena, kai restoranai gamina prancūzų virtuvės įkvėptą meniu yra kovo 21-oji (ir lygiadienis dar be to). Šiemet prisijungė ir dalyvauja 12 restoranų. Štai, prašau jums sąrašas, jei nuspręsite išeiti su draugais ir draugėmis: Brasserie Astorija, Café Montmartre, Ertlio namas, Salvete City, Stikliai, Šiaurės Jūra ir Žuvinė Vilniuje, Fransua Terasa Trakuose, Dia, Medžiotojų užeiga ir Monte Pacis Kaune, Navalis Klaipėdoje. Arba štai, prašau, paruošiau prancūziško įkvėpimo meniu iš mano tinklaraščio klodų…

Prancūziškos salotos būna elegantiškos ir nuosaikios. Aišku, mano mėgstamiausios yra klasikinės Nicos salotos, bet pavasaris, tai imkime ką nors lengviau. Štai, prašau, šios labai pavasaringos ir prancūziškai skambančios.

Pagrindiniam patiekalui norėtųsi kažko tokio šiek tiek solidesnio, bet vis tiek šviežio. Yra daug patiekalų su vištiena prancūziškoje virtuvėje, vaje, kiek daug. O aš siūlau vištieną su svogūnėliais, žalumynais ir žirneliais, tokia pavasarinė virta/kepta/troškinta. Žodžiu, panašumų rasite lengvai: gražu, skanu ir šiaip nerealu.

Na, pabaigai, kas gi čia jau būtų labiau prancūziška nei creme brulee….

Sudariau meniu ir taip užsinorėjau ką nors pasikviesti į svečius! O štai čia, prašau – trumpa santrauka, ką mes valgėme pas ambasadorių svečiuose (maistas meistriškai pagamintas jo virtuvės šefo): Tamsiųjų lęšių salotos su kumpio traškučiu…

Ėrienos filė su nuostabiomis daržovėmis: salierais, šparagais ir kalafiorais.

Desertui dar viena klasikos interpretacija – kriaušės virtos raudoname vyne su šokolado kremu ir sable sausainiu.

Mokykimės iš prancūzų – visada reikia rasti laiko pokalbiui ir geram maistui. Linkiu to ir jums, ir sau.

Print Friendly
Dalinkis:
Komentarai (0)

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.