Spausdinti

Kai nemoki prancūziškai, tai negali pasimaivyti normaliai, kad esi labai kietas virtuvėje… Nes net ir kiaušinienė prancūziškai pavadinta iš karto sutaurėja ? Jau pavasaris – ir šilta, ir smagu, ir greitai visokie troškiniai pasitrauks iš valgiaraščio pagarbiai užleisdami vietą salotom ir bbq mėsom… Taigi, jautiena raudonam vyne arba jautiena burgundiškai, arba beef bourguignon

Svarbiausia čia yra kantrybė ir laikas, nes dalykas turi bent kokias kelias valandas lėtai troškintis… Jei neturit laiko, tai geriau neprasidėt…

Yra dar toks triukas – iš sviestinio popieriaus iškirpti tokį savotišką dangtį, kurį įdėti į puodą virš mėsos. Padeda išlaikyti drėgmę…Kantriai laukite… arba nelaukite, o veikite ką nors, kol mėsa lėtai troškinasi.

Po poros valandų patikrinkite, kaip sekasi troškiniui. Jei mėsa netirpsta burnoje, tai dar palikt reikia ją orkaitėje… Labai skanu su daržovių koše (morkos, salierai, bulvės).

Jautiena raudonam vyne/beef bourguignon

0
komentarai
24
Porcijos
6 asm.

Reikės:

Jautienos (veršienos, jei labiau patinka)
Raudono sauso vyno (gali tekti supilti ir visą butelį, vynas privalo būti geras, toks, kokį su malonumu gertumėt patys)
Miltų porą šaukštų
Morkų
Kelių svogūnų
Kelių skiltelių česnako
10 pievagrybių
2 šaukštų pomidorų pastos
Aliejaus, čiobrelio, lauro lapo, pipirų, druskos
Kaip gaminti?

Gaminimas

1

Mėsą supjaustom gabaliukais, truputėlį apvoliojam miltuose su druska ir pipirais. Puodą statom ant viryklės ir įkaitinam riebalus (aš naudoju žąsies taukus dėl skonio, bet kai nėra tų žąsies taukų, tai tinka ir aliejus) ir per keletą kartų apkepam mėsą gerai, kad gražiai apskrustų. Pusę kilogramo mėsos pavyks apkepti per du-tris kartus…. Aišku, riebalai taškysis ir miltai trauksis prie dugno, bet nepanikuokit… Apkepusią mėsą sudėti į lėkštę pailsėti…

2

Tada tuose pačiuose riebaluose apkepinkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus. Svogūnų išskirta drėgmė padės nuo dugno atšokti prikepusiems miltams.

3

Svogūnams suminkštėjus, dėkite kitas pjaustytas daržoves: saliero stiebą, morkas (2-3), grybus (pjaustyti nebūtina, nebent per pusę).

4

Į puodą sudėkite atgal mėsą, įdėkite prieskonių: druskos, pipirų, čiobrelio (šviežio geriausia), lauro lapą ir jautienos sultinio kubelį. Taip pat pomidorų pastos, viską dar pamaišykite ir supilkite vyną. Vynas turi apsemti viską gražiai ir ant stiprios ugnies leiskite vynui gerokai paburbuliuoti (kad išgaruotų alkoholis).

5

Uždenkite dangtį ir – į orkaitę 160 C  2–3 valandoms.

Ingredientai
Patarimas

Svarbiausia, mano manymu, yra turėti tinkamą puodą. Geriausiai tinka sunkus metalinis (špižinis) puodas, kurį ramiu veidu galima statyti į orkaitę kelioms valandoms. Jei neturite puodo be plastmasinių papuošimų (rankenų ir t. t.), tai galima bandyti troškinti ant viryklės, bet… negarantuoju, kad rezultatas bus toks pats.

Beata
Receptą sugalvojo
Beata Nicholson
Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Daugiau autorės receptų
Komentarai
  1. Sveika, Beata,
    Jau kelis kartus gaminau ir ryt vel darysiu, bet vis dvejoju, ar galima duoti vaikams, kai tiek vyno supilam. Ar gali patiekalus su vynu valgyti nesciosios, maitinancios, vaikai – ka sako kulinarijos mokyklose?:-) Turbut alkoholio jau nebelieka, nugaruoja?

  2. Sveika, Beata,
    Jau kelis kartus gaminau ir ryt vel darysiu, bet vis dvejoju, ar galima duoti vaikams, kai tiek vyno supilam. Ar gali patiekalus su vynu valgyti nesciosios, maitinancios, vaikai – ka sako kulinarijos mokyklose?:-) Turbut alkoholio jau nebelieka, nugaruoja?

  3. Esu bandžiusi gaminti šią jautieną pagal Julia Child, ten šiek tiek daugiau žaidimo – pvz. mėsą reikia nusausinti servetėle. Pabandžiau šiandien pagaminti pagal Beatos receptą, bet dariau avieną, nes maniškis mėgsta. Tai galiu pasakyti, kad tobula gavosi.
    Ir dar – aš prieš gaminimo pabaigą įpilu su vandeniu sumaišytų miltų, kad padažas būtų neskystas, o toks tirštesnis.

  4. Miela Beata, būtų konkrečiau jeigu įdėtum bent orientacinius kitų produktų kiekius (kiek jautienos, kiek morkų kurios jeigu padaugini yra linkusios duoti patiekalui saldumo).
    O šiaip – užskaitau receptuką, šiandien trečią kartą darau (aliejaus prisitaško iki pat sienų ;>>>)

  5. Labai skanu! Tik kadangi laukiuosi vietoj vyno pyliau suktini ir pomidorus savo sultyse- nuostabiai gavosi!!!

  6. Fantastinis kvapas po namus pasklido! Jau valandėlę troškinasi,einu ruošti daržoves košei. Nuostabūs šventiniai pietūs!

  7. Nuostabus patiekalas tiek sventiniam sekmadieniui, tiek romantiskai vakarienei, tiek vestuviu metinems! Mano vyrui noris po tokios vakarienes is naujo man pasipirst 😉

  8. Fantastika. Praejo dvi valandos, paragavau, niam niam niam. Laukiu vyro griztant. Aciu,Beata

  9. Pradejau daryt ekspromtu, ir nepaskaicius recepto jautiena apkepiau ant aliejaus ir ipyliau vyno.. tada pagalvojau kad eksperimentuot bijau 😀 ir netycia radau sita recepta, tai nupyliau sultis (dabar galvoju kad reikejo palikti, buciau panaudojus paciam gale gamybos). Apkepta jautiena nusausinau ir miltuose apvoliojus dar apkepiau, kadangi darzoves jau buvau apkepusi pries tai tai beliko sudeti kartu su jautiena,apkepti ir pasauti i orkaite. Laukiau laukiau ir po 2.5 valandos isjungiau, mesa nepasakyciau kad tirpo birnoje, bet nebuvo ta gumine neikandama (del to jautienos praktiskai nepirkdavau, nes nemokedavau paruosti). Siaip viskas liuks tik visgi ant galo pritruko skysciu, viskas isgaravo, nors uzdengus troskinau.. bandysiu dar kelis kartus, gal ranka igusti turi. Beje mano vaikams patiko (1m ir 2m), o patiekiau su grikiais, labai tiko 🙂

  10. labai geras, patikrintas ir uztikrintas receptas. Labai svarbu pasirinkti tinkama vyna…visada renkuoi prancuziska bordo. Dziaugiuosi receptu- tai mano ziemos sezono savaitgalio patieklas 🙂

Rašyti komentarą