Laba diena! Sveikinu visus su begaliniu progresu, kai pagalvoji, kaip pasistūmėjo sumuštinio evoliucija per pastarąjį dešimtmetį visoje Lietuvoje, tai tiesiog kažkokia sumuštininė revoliucija. Šiaip sumuštiniai, be abejonės, nusipelno ne vienos knygos ir jų yra išleista daug, tikrai daug. Bet leiskite man truputį viską klasifikuoti, ir šį kartą pakalbėti apie elegantiškąjį madingajį bei hipsterišką sumuštinį, kitaip tariant brusketą.

Ar jūs atsimenate, kada pirmą kartą paragavote itališkos brusketos? Aš atsimenu, kai jas valgiau nuolatos ir visur, tai buvo sakyčiau visai neseniai, prieš devynis metus, Romoje. Kažkaip iki tol, net jei ir teko, tai nesureikšminau. Iš tiesų klasikinė brusketa yra ciabbata, pomidorai, česnakai, itin geras alyvuogių aliejus ir truputis baziliko, be abejonės neparmirštant druskos. Jų būna visokio skonio, bet kadangi dabar jau pats daržovių įsibėgėjimo metas, tai tikrai puiki proga pakalbėti būtent šia tema. Galima daryti visą brusketų fiestą, taip ir įsivažiuoju….Tereikia tik geros duonos, pageidautina ala itališkos, ar ala prancūziškos, bet ir juoda ruginė ar sumuštininė tiks, čia jau be arogancijos, tegul kiekviena išsirinks sau artimiausią, be abejonės kokybė matters, arba yra tikrai labai svarbi.

Jau esu aprašius tobuląją brusketą ir tikrai prašom, primygtinai reikalauju išmėginti. Duonos geros įsigyti tikrai paprasta šiais laikais. O ką jau ant jos uždėsim, tai jau fantazijos reikalas.

Aš dabar norėčiau tik keletą tokių lengvų patarimų:

–       spalvų įvairovė ir ryškumas, nepamirštam, kad valgom akimis;

–       aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus, čia jau imam čempionus, tokius, kurie tvoskia nupjauta žole ir kutena gomurį kartumu. Vėlgi pasirinkimas itališkų ar ispaniškų, ar šiaip europietiškų gourmet parduotuvėse yra begalinis, nueikite ir patars: Ne tik makaronai, turi įspūdingą asortimentą apdovanotų aliejų, Sapore di Italija taip pat lygiai ir Užupio krautuvė pasakys kokį rinkis…;

–       Duoną skrudinkite – ant griliaus, orkaitėje, ar skurdintuvėje, bet ne išsidžovinkite iki džiuvėsio. Kam to reikia? Kad nebūtų palaida bala ir pažliugimas, kad viliotų ir malonumą teiktų skirtingos faktūros;

–       Balansuokite: kažkas saldaus, kažkas sūraus, kažkas gaivaus, kažkas rūgštaus, ir nepamirškite kažko kreminio arba riebaus (aka alyvuogių aliejaus).

Na vat ir viskas.

Štai čia gražuolė su greitai paskrudintomis cukinijų juostelėmis, (gaiva ir daržovė), pomidoriukai (rūgštelė ir gaiva) ir melionu (saldumas) beigi mėta (aromatas),palaistyta alyvuogių aliejumi ir pabarstyta Maldon’o druska.

noname

Rašyti komentarą