Beatos virtuvė
burokeliu_sriuba

Burokėlių sriuba

(49)
Mylimas vyras turi tris lysves sodo gale, kur įgyvendina savo daržininko svajones. Kadangi taip ūkininkauja tik pirmi metai, tai tose lysvėse toks meniškas chaosas. Išretink morkas, sakau, – „why? i leave them to fight amongs themselves“ tai va, taip ir klesti darvinizmas tose lysvėse, bet vistiek užauga, agurkas užaugo jau vienas, cukinijų keletas, morkos viena kita, pora svogūnų, česnako galva – vis kas nors atkeliauja pas mane į virtuvę Bet svarbiausia yra tai, kad užaugo burokėliai… jei viskas gerai, tai derlius bus jų kokie visi penkiolika. Vakar buvo atnešti trys, didumo kaip geras vaiko kumštis. Pats norėjo virti sriubą, bet aš tingėjau aiškinti kaip, tai išviriau pati. Ir tik dar kartą pasitvirtinau sau tai, ką jau seniai žinojau. Raudonieji burokėliai yra dievų (ir lietuvių) maistas..

Reikės:
mėsos

vištienos arba daržovių sultinio (gali būti kubeliai, gali būti milteliai, gali būti naturalus, išvirtas kaip pasirinksite taip bus gerai)
burokėlių
morkų
saliero stiebo
pomidoro
svogūno
druskos, pipirų, lauro lapo, krapų, petražolių
cukraus šaukštelio ir raudono vyno acto

sriubai išvirti didelio mokslo ir meno nereikia, viskas paprasta – tik pjaustai ir meti į puodą. Sriuba su mėsa būna daug skanesnė, bet aišku ir be mėsos viskas įmanoma.. aš dariau su kiaulienos kukuliais. žodžiu, puode užvirinu vandenį, įdedu vištienos sultinio kubelių, lauro lapą, pipirų, tada sumažinu ugnį iki minimalios ir dedu nedidelius mėsos kukulius (malta kiauliena, druska, pipirai ir kiaušinis). Juos pradžioje bent dešimt minučių apvirti ant nedidelės ugnies ir nugriebti ant viršaus iškilusias putas, nes jei to nepadarysit, tai tos putos pasivers į tokius siūlelius ir visai nepuoš sriubos. …
Burokėlius supjaustau šiaudeliais ir dedu į verdantį vandenį kur jau apvirė mėsa. dar supjaustom pomidorą ir vėl į tą patį puodą. Keptuvėje ant aliejaus pakepinu svogūną, kai tas suminkštėja, dedam morkas ir smulkintą saliero stiebą, keletą minučių pakepinam ir verčiam į puodą su burokėliais. leidžiam pavirti dešimt minučių, kol suminkštės daržovės, tada pilam vieną arba du šaukštus raudono vyno acto ir dedam mažą šaukštelį cukraus. (aišku šitie kiekiai priklauso nuo puodo dydžio) žinau, kad į sriubą cukraus gal ir nereikėtų dėti, nes ir taip prisivalgom to cukraus iki soties, bet burokėlių sriubai cukrus tikrai nemaišo, nes jis iš esmės neužsaldina sriubos, o tik pabrėžia natūralų jaunų burokėlių saldumą…
pabaigai – gera sauja petražolių ar krapų, dosnus šaukštas grietinės ir – sveiki atvykę į burokėlių dangų…
Print Friendly
Dalinkis:
Komentarai (49)
Komentarai
  1. Anonymous sako:

    Beatulia,
    Sveikinu su aukstais reitingais! Buvom siandien ukininku turgelyje Vilniuj – pirkom daug ka ir dar burokeliu. Virsim rytoj sriuba. Iskart pagalvojau apie tavo blog'a, ale neprisiminiau adreso, tai ivedziau i google "burokeliu sriuba" – tu stovi pirmoj vietoj!
    Monika J.

  2. Anonymous sako:

    Vaje, kas deda lauro lapą iš pradžių? Reikia griežtai ne anksčiau kaip penkios minutės iki virimo pabaigos, antraip lauro kvapas išsidūksta, o lieka tik neaiškios kilmės kartumas

  3. cukrus netrukdo sako:

    o mano mociute sakydavo kad cukraus galima deti i visas sriubas,isskyrus raugintu kopustu.Beje -ji buvo puiki kulinare

    • Agnė sako:

      O mano tėtis ir į raugintų kopūstų sriuba įberia šaukštą cukraus, jo nuomone, tai padeda sriubytei atsiskleisti visokiausiomis spalvomis :) )

  4. [...] jau ryte pasidžiaugiau, kad jau iš anksto sugalvojau, kad iš Beatos pasiūlymų man rinksiuosi burokėlių sriubą. Dar akimirką abejojau dėl lazanijos, bet mano šaunusis ketvertukas būtų mane su visa lazanija [...]

  5. Jurga sako:

    Fainas sitas receptas, liuks. Man patinka, kad burokeliai ne tarkuojami, o siudeliais pjaustomi, kaip mano mama daro :) Tiesa, mano mama gamina ne su kukuliais, o su rukytais pakeptais lasinukais, bet man butent variantas su kukulaiciais patinka. As tik dazniausiai su naturaliu sultiniu verdu, na ir kartais bulviu imetu, nes mano vyriskis bulvinis :) labai aciu uz saunu recepta ;)

  6. Marius sako:

    Na reikia pabandyt, kaip tik begsiu igyvendint sita svajone db :) Paziuresim kas per skonis :)

  7. vica sako:

    Beatos , beveik visi receptai, riebūs, tukinantys, produktai nederinami. Man, tarkim laikantis sveikos mitybos įpročių, labai mažai kas tinka. Beatos receptai tinka tik kaimui ir neišsilavinusiems žmonėms . Na, kad ir kažkokie „švilpikai“ .Kas gi čia per maistas virtos bulvės? Ir dar su riebiais padažais.Fe

    • lauksiu jūsų pasiūlymų ir receptų miestui ir išsilavinusiems žmonėms

    • Krystė sako:

      O kokias bulves valgo išsilavinę miestiečiai? :)

      P.S. Labai ačiū Beatai už jaukią laidą.

    • Vaida sako:

      Vien iš sakinių struktūros, skyrybos bei kalbos kultūros galima daryti išvadas apie komentaro autoriaus sugebėjimus. Ir tik draugiškas patarimas gerb.Vica – nepamirškit, jog ne tik „švarus kūnas“ yra svarbu, daug svarbiau – švari siela. Manau, kad pagarba kitam žmogui yra viena iš sveikos dvasinės būklės požymių.

    • Tomas sako:

      kad darytum sriuba pagal tave zmogus turi but issilavines?

    • Agnė sako:

      :) :)
      Ką valgo išsilavinę žmonės?
      Gal p. Vicai tiks toks aprašymas:
      „Iš lėto traiškytų trintuve, pusgilėje vagoje augintų, bulvyčių kepinukai su Lietuvos pakraščio paukščio kiaušinio vidumi ir Ukrainoje nuo olos nukrapstytos druskos poskoniu??? “

      BULVINIAI BLYNAI

    • sandra sako:

      nekreipkite demesio,cia tik pasireiske is bado mirstanti,dietos besilaikanti poniute.Kuriai pikta,kad mes visi sotus,ir laimingi.Mums tinka visi Beatos patiekalai.O jei jums kas netinka,pasilaikykite poniute savo nuomone sau!

  8. Jūratė sako:

    O aš kaip tik labai džiaugiuosi, kad Beatos receptai skirti paprastiems, bet ne prastiems žmonėms. Iš šiandien būtinai bandysim burokėlių sriubytę, greičiau darbo pabaiga :)

  9. Rima sako:

    Ieskojau cigonisku burokeliu sriubos recepto, bet neradau :( butinai pameginsiu jusu receptuka, skaniai atrodo leksteje, gal jie giminingi :)

  10. Rima sako:

    tikiuosi nebus didele klaida naudoti vietoje raudonojo vyno acto paprasta, o petrazoles ir krapus gal galima ir dziovintus deti?

  11. nica sako:

    Puiki laida, nuostabi vedancioji, nuostabus receptai. O tie kurie nori maitintis sveikai ir suderinta maista tegul iesko receptus pagal save, o as megstu tai kas skanu paprasta ir primena vaikyste, kai mamos patiekalai buvo ir yra patys gardziausi. Niekada nesilaikiau jokiu dietu ir sveiku mitybu ir dabar budama apie 50 metu sveriu tik 60 kg ir esu sveika. Todel isitikinusi kad Beatos kulinarines laidos manes nenutukins o tik dar labiau paskatins skaniai ir daug gaminti, mano vyras tuo atsidziaugti negali. Beata jums nuosirdziausi linkejimai.

  12. labai puikiai :) sako:

    Verda puode kaip tik ši sriubytė :] kvepia visa virtuvė. Nekantrauju paskanauti , nes labai mėgstu burokėlių sriubas , bet iki šiol skanios nepavykdavo pasigaminti :} Visi man Beatos receptukai labai patinka :]

  13. Staselė sako:

    Eikit sau…. Kiekvienas burokėlių sriubą gamina savaip.O aš kaip tik dabar ją verdu.Tai niuansų yra labai daug.Puikiai dera jau į pabaigą įdėti raugintų kopūstų.Gausis kažkas panašaus į ukrainietiškus barščius.galima pjaustyti ir šviežių kopūstų- tada norėsis valgyt be galo…. O šiaip skaniausią burokėlių sriubą valgydavau vaikystėje- be galo skaidrią… bulvikės baltos ir labai gaiviai rugštu.Tėtis visus prieskonius dėdavo dideliais gabaliukais ir išvirus dailiai išgriebdavo… Grįžus iš mokyklos sėsdavau prie stalo ir pasigėrėdama žiūrėdavai kaip lėkštės viduryje pagarbiai pūpso grietinė.Tada duonos riekę i dantis ir pirmyn.Mėsa būdavo išgriebiama atskirai dar nesudėjus burokėlių ir būtinai dideliu gabalu.Man jos neprireikdavo- pilvas pilnas kaipmat.Labai liūdna,bet man taip nesigauna.

    • Ryba sako:

      Koks puikus komentaras, gaila, kad pagalvoju apie dabartinius vaikus, kurie NIEKO nevalgo ir niekas jiems neskanu, nosis vis suraukta :( Iskepiau nuostabiu prancuzisku skrebuciu, aciu Beatai, kad primine si puiku paprasta patiekala – atsiprasau, miestieciams nepatartina, balta duona :P Ir tiek netiko….
      Na NIEKO gal per stipru, gi kazkaip vis tiek auga, tai valgo, bet kiek jau prireikia ka nors ikisti i burna, kartais norisi viska trenkti i kriaukle ir palaikyti kelias dienas badu – kaip Beata rase savo kalendoriuje, tuomet viskas skanu butu, kaip po maudyniu vasara juroje :)
      O del artimuju gamintu patiekalu – tai turbut kazkas yra su atmintimi ir praeitimi, kazkas magisko, ka visada prisiminsime, ir kas niekada taip nebesigaus – man tai mociutes kiausiniene ir cirviniai blynai, musuose margablyniais vadinti… Ir koks ten buvo magiskas ingridientas, kaimiski kiausiniai, kaimiskas oras ar mociutes meiles slakelis, niekada nesuzinosiu… kazin, ar koks is mano patiekalu kada nors liks kieno atminty…

  14. Jūratė sako:

    Miela Beata mes lb ziurime jusų laidas ir isbandome jusu receptus ,kaip tik šiandien gaminome švilpikus ir puikiai pavyko ,mano šeima liko patenkinta patiekalu ačiū tau uz nuosirdu bendravima ir įdomes laidas ,lauksime tavo laidu ir naujajame cezone iki malonaus:-)

  15. Beatai sako:

    Visada ziuriu beatos virtuve,sauni mergaite

  16. saunuole Beata sako:

    virsim sia sriubyte, tik desim dziovintu grybuku papildomai ir bulvyciu – labai megstu bulves sriubytese! negaminu daznai, bet ikvepimui vis atsiverciu Beatos puslapi;) pvz. Tiramisu pyragas buvo super!!!:)

  17. Laaaaabai geras receptas sako:

    Laaaaabai laaaaabai skanus barsciu receptas.
    As vietoj mesos kukuliuku kiaulienos sonkauliuku imeciau isvirt… Dar idejau dziovintu, bet jau vandenyj atmirkusiu baravyku (beje ir vandens, kuriame grybai mirko ipyliau), puse litro svieziu burokeliu sulciu ir truputis kapoto cili pries baigiant virt. O prie sriubos jei kam patinka, svieziu cesnakiuku su druska ir duonyte. Sriuba buvo pasaka!
    Isivaizduokit vyrui sriuba netgi labiau uz mano uosvienes ukrainieties verdamus orginalius barscius patiko!

  18. violeta sako:

    Šiandien pirmą kart išdrįsau pamėginti išvirti burokėlių sriubą, ir puikiai pavyko :) Ačiū Beatai už nuostabų receptuką ir už puikias laidas :D

  19. Lina sako:

    Labai ačiū Beatai už šia sriubyte, jau virsiu antra karta, vis viriau savaip ir vis kazkas ne taip:)) o kai išviriau pagal jūsų receptuka tai net vyras isgyre, sakė taip skaniai dar nevalgiau:)

  20. Staska sako:

    Beata, virtuvės fėja,
    Ačiū Tau už šį receptuką, burokėlių sriuba gavosi fantastiška!

  21. jusu receptu megeja sako:

    Na tiesiog tobula sriubike! Mano vaikas dvi lekstes sukapoja ir dar praso. SUPER! Sekmes ir toliau kuriant puikius receptus!

  22. Julija sako:

    Beatos paprasti ir aiskus receptai gelbeja isalkusius!:)))
    Bandysiu nustebinti savo itala vyra dangiska burokeliu sriuba:)

  23. Agne sako:

    brokeliu sriuba yra skaniause bet as pati gerai dar nemoku ju isvirt

  24. Gintare sako:

    Puikus receptas, labai skanu, 10/10 :)

  25. Simona sako:

    Omg, pati skaniausia sriuba! Šiandien išbandžiau,likau apsipatenkinus.:D Gaila,kad Saliero neturėjau,nors ir be jo sriubytė paaasakiškai skani,bet tikiu,kad įdėjus saliero ji tik dar skanesnė. 10/10. Nė nebandykit nedėt vyno acto,jis viską tik dar labiau paskanina!

  26. Mimi sako:

    Laba diena Beata! Jusu receptai puikus! Mano mama (virtuves meistre) uzsienyje tai seimyna tenka paciai maitinti. Jusu receptai man tiesiog issigelbejimas! Viskas taip aiskiai parasyta ir lengva, tiesiog SUPER!

  27. A sako:

    Super Beata jusu receptai! Kiek bandzius- labai skaniai viskas iseina, ypac sventems! Linkejimai is Cikagos!

  28. Edita sako:

    Labai labai gardus receptas! Isbandziau – geresnes burokeliu sriubos iki siol neragavau! Beje, as dar idedu dziovintu grybu, kuriuos 10 min. karstame vandenyje stiklineje atmirkau…Grybus truputi pasmulkinu ir i sriuba, o grybu vandeni taip pat i sriuba. Gal kam taip pat butu idomu pabandyti, jei kas spejo rudeni grybu susidziovinti…
    Kaip smagu, kad Jus savo virtuves paslaptimis su kitais dalinates, ponia Beata! Aciu Jums uz tai!

  29. Mindaugas sako:

    Ačiū tau Beta už skana recepta. Tik aš juos viriau be petražolių , ir su paprastu actu. Mėsai naudojau troškintos jautienos koncerva , dar svogunu laiškus kartu kepinau su svogūnu . Ir šlakelis mano kraujo buvo labai skanu sake maniškė dar kartelis nuoširdus Ačiū tau Beta.

  30. Lina sako:

    Puiku! Labai geras receptas. Aš vengė tarė, mėsos nenaudoju, pakeičiau skysti daržovių bulijonu ir vietoj acto ėmiau citrinos sultis. Ačiū!

  31. Lina sako:

    Beata, užsukau tik kartą ir rimtam. Aš pati verdu visada natūraliai, be skonio stipriklių ir sriubos pavyksta puikiai. Niekada net negalvojau, kad kažkas dar naudoja tuos sultio kubelius iki kol netyčia, kartu atostogaujant su draugais, paaiškėjo, kad sultinio kubelis kitiems – geriausias KASDIENINIS draugas!! verda visai šeimai, verda vaikams ir net visai mažuliukams – ir meta tą nelemtą KŪBELĮ ar net ne vieną į puodą.. „Taigi Beatos receptas toks“ – atkirto man, kai aš nedrąsiai paklausiau, ar tikrai į tą verdamą sriubą būtina mesti sultinio kubelį – juk visi valgysim, vaikai irgi! žmonės į mane žiūrėjo tarytum būčiau nusileidusi iš kosmoso, nes, pasirodo, jų pagrindinė kulinarinė žvaigžė tą KŪBELĮ mini kone kas antrame recepte, be jokios gėdos jie minimi net receptų knygose: dėkit dėkit, bus skaniau, viliokiškai lengvu tonu dėstote savo mieluose kulinariniuose užrašuose. Kad skanu – tai FAKTAS, nes tas e621 tam ir sutvertas, kad būtų skanu. Be to dar e621 sukelia vaikų hiperaktyvumą, migreninius galvos skausmus, Vartojant E621 skonio receptoriai praranda jautrumą, todėl dažnai jį vartojančiam žmogui maistas be papildo ima atrodyti beskonis, taip pat e621 sukelia NEGRĮŽTAMUS smegenų ir akies tinklainės pakitimus, sukelia alergijas, širdies ritmo padažnėjimus, o taip pat jis sustiprina alkio ir skonio pojūčius. Dėl to valgant net itin prastos kokybes maistą, pasidaro nepaprastai skanu ir norisi dar. Niekaip nesuprantu motyvo, KODĖL, miela Beata, tu vis mini tuos kubelius savo receptuose? Negi tas maistas, kurį gamini, be kubelio bus nebeskanus? Kam tada iš viso užsiminti apie kubelį??? Juk lengva ranka jį įrašydama tarsi uždegi žalią šviesą: skaitytoja gauna PASĄMONINGĄ signalą, kad viskas gerai su tuo kubeliu, va, net šaunioji Beata jį leidžia naudoti ir pati naudoja!!! (produktų sąraše dar dar pamini, kad „galima kubelį mest, galima natūralų sultini t.t.., o štai jau recepto dėstyme be skrupulų meti į puodą „vištienos sultinio kubelį“. Pasakysiu tiesiai šviesiai – įmesk tuos du kūbelius ir jau praktiškai nebesvarbu, ar dar ką nors į tą sriubos puodą mesi. gali kad ir ryžius ten kartu išvirt ir bus puiki sriuba. Aš tikrai NUOŠIRDŽIAI nesprantu, argi jūs tikrai be tų kubelių skaniai nepagamintumėt? Kodėl aš kasdien išverdu vis kitą sriubą be kubelių ir dar nebuvo taip, kad nepavyktų. Kodėl tu, didelė virėja ir kulinarė, negali pamokyti Lietuvos moterų, kad jos netručytų savo šeimų ir ypač savo mažų vaikų su tais kubeliais!! kaip tik šalia recepto galėtum savo lengvu meiliu stiliumi užsiminti, kad „mielosios, tik padėkite į šoną tuos sveikatą žalojančius ir priklausomybę keliančius sultinio kubelius, juk sriuba ir taip puiki!“ Man pavyzdžiui apskritai sriuba yra skystas auksas: visa ta kvapų ir skonių visuma, daržovytės (mano atveju jos beveik visos iš nuosavo daržo) – viskas sriuboje yra taip gera, šildo ir stiprina kūną, jauti, kad ten sudėti sveiki ir kūną tausojantys produktai! Neįsivaizduoju, koks jausmas, kai išverdi sriubą su sultinio kubeliu – juk tada žinai, kad valgai nuodą, ir organizmui naudos iš tokios sriubos kaip ir nebėra. O dėl skanumo tai galima ir bulvių traškučių pakelį suvalgyt: nė virt nereiks, o skanumo receptoriai pamaloninti liks ir e621 porcija gauta ;)

    • oi Lina Lina, nei jus mano knygas skaitote, nei blogą nes jei būtumėte skaitę tai butumėtę matę ir girdėję, kad aš tikrai ne advokatauju sultinio kubeliams, naudoju naturalų ir be jūsų minėtų siaubingų E621,
      Ačiū už jūsų energiją kurią sudėjote į aprašymą, manau kad jis tikrai labai informatyvus ir padės pasiklydusiems ar nežinantiems…..Kiekvienas yra savo gyvenimo šeimininkas, ir nusprendžia kaip nori. Aš nesu iš tų kurie smerkia, moko auklėja, ar gasdina…. O dėl sultinio, aš naudojų puikų šviecarišką sultinį kai jo reikia…Šis receptas parašytas pries 6 metus…beje ir ten parašyta: galite naudoti ir naturaliai išvirtą sultinį…. Džiaugiuosi, kad taip rūpinatės kitų gerove, o šiaip visuomet pasisakau už naturalius dalykus….AČIŪ už jūsų tikrai išsamų komentarą!!!
      TIKRAI JIS PUIKUS, BRAVO

    • Uoga sako:

      Lina, puikus komentaras!! O mano pastebejimas butu toks: „Burokeliu sriuba“ … Pirmas ingredientas – Mesos!… Tai gal ir rasyti pavadinima reiketu – „Mesos ir burokeliu sriuba“ arba “ Mesos kukuliu ir burokeliu sriuba“… Gal jau laikas daiktus vadinti tikraisiais vardais :D

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.