8241
Beatos virtuvė

Bulvė mūsų širdyje ir ant stalo

(12)

Kokia čia paslaptis – bulvė mums, lietuviams, tarsi kokia mylima giminaitė arba tiesiog maistas, be kurio jaučiame nepilnatvę. Aš pati bulves visada labai mėgau ir draugams dar labai seniai, kai studijavome ir studentavome, keptų bulvių balius nė sykį dariau.

Beatos virtuvė - cepelinai, bulvės

Bulvės grožis – jos paprastume. Tokia ji švelni ir rami, kad net kūdikio maistui tinka, kuris tik pradeda tą maistą atrasti. O kur dar bulvių košė, simpatiškai priglundanti prie bet kokios mėsos ar daržovės. Na ir, žinoma, – bulvė su lupena, kaip koks lobis folijoje, labai susijusi su vasara ir grilio sezonu. Na, bet cepelinų tai vis tiek niekas nepralenks!

Beatos virtuvė - tobula laida, cepelinai

Jau iš to, kaip „tobula laida” (nes apie cepelinus) džiaugėsi mūsų režisierius ir kaip nuotaikingai į didžkukulius atsiliepėte jūs – aišku, kad bulvė visada liks savotiška stalo primadona. Ir, pasirodo, labai daug kam visai nebaisu, neva nulipdyti cepeliną – tai labai ilgas, sunkus, virtuvės rakandų ir agregatų ir begalės laiko reikalaujantis reikalas. Nes gi tikrai, pavyzdžiui, studentiškiems cepelinams jokios tarkos nereikalingos, tik noras valgyti skaniai. Štai, ką rašo feisbuke Beatos virtuvės draugai ir kokių nuotraukų siunčia:

O mūsų šeimyną kaip tik vyras nusprendė šiandien palepinti cepelinais su iš Lietuvos atgabentomis bulvėmis (gyvename Airijoje)… Laukiame su mažyliais pietų, niam niam…” Čia, beje, rašo lietuvė Kristina Rastauskienė, šiuo metu Airijoje gyvenanti. Aišku, kad mūsų bulvei joks atstumas nebaisus ir net gyvendamas svetur, karts nuo karto gali viską padaryti, net bulvių į lagaminą įsidėti, kad tik pajustum vaikystės ar močiutės patiekalų skonį. O štai Virginija Naikauskaitė – Dargenienė nepabijojo eksperimentuoti, dėl kol labai džiaugiuosi, nes kuo daugiau eksperimentų, tuo daugiau atradimų!

Buvo skanu skanu, ir dideliems, ir mažiems skanu. Mes įdarui dėjome virtą mėsytę su prieskoniais (išvirėme, sumalėme). Pirmą kartą tokius darėme – gal patiks ir jums.”

Ir, žinoma, daug meilės cepelinams išsakytos ant mano laidos sienos prieš laidą ir po jos pasklido: „Tikrai tobula laida, nes cepelinai mėgstamiausi!”, „Aš šį savaitgalį virsiu cepelinus čekams ir šaltibarščius darysiu. Jaučiuosi prisidėjusi prie akcijos, – sėkmės Jums, o dar labiau, man…”, „Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad galima pasigaminti keptus cepelinus, čia man staigmena, būtinai išbandysiu.”

O vakar štai tokią žinutę gavau – skaičiau ir negalėjau patikėti!!! Daiva man rašo: „Sveiki, noriu padėkoti Jums už kuriamas Beatos virtuvės laidas. Šiandien mano penkiolikametis sūnus nustebino mane išvirdamas cepelinus. Kai jo paklausiau iš kur tu moki (aš asmeniškai nė karto jų nesu gaminusi), atsakė, kad Beatos laida išmokė:) Dar kartą tariu dėkingumo žodžius. Sėkmės Jums ir Jūsų laidai.“  

Nenusakomai džiaugiuosi, nes įkvėpimas pagavo ir vadinamuosius cepelinų naujokus! Ir jau daug daug žmonių pajuto, kaip maistas gali jungti ir džiuginti. Tikiuosi, nepamiršote, kad šį savaitgalį paskelbiau konkursą ir visi, išvirę ar iškepę cepelinus pirmą kartą dar iki antradienio gali man atsiųsti svarių įrodymų (geriausia, – nuotrauką ar/ir istoriją) į mano dėželę – beatai@beatosvirtuve.lt Nugalėtojo lauks pora dėžių mineralinio vandens „Vytautas“. Štai, kokių gražuolių jau mačiau savo pašto dėžėj:

Beatos virtuvė - cepelinai

Beatos virtuvė - cepelinai

Beatos virtuvė - cepelinai

Dar toks svarbus ir įdomus dalykas – ruošdamasi laidai, kalbėjau su patyrusiais agronomais, tai jie visko daug pripasakojo. Pasirodo, bulvės kaip kokie gyvūnai, nes visai ne į rūšis skirstomos, bet į veisles. Ir žinoma, kad vienos veislės labiau tinka visokiems didžkukuliams ir kugeliams, kitos – kūdikių košytėms, o trečios skrudinimui, kad traški plutelė gomurį džiugintų. Ir dar jos visos turi be galo gražius mergaitiškus vardus: Laura, Aistė, Nida ir visokių kitokių, nevisai lietuviškų.

Beatos virtuvė - bulvių veislės, cepelinai

Taigi, – VINETA. Bulvė – Lietuvos karalienė, nors ir atkeliavo iš Vokietijos. Tokia tinginių bulvė, nes jei tik nepamiršit pasodinti, tai beveik nieko galit nebedaryti ir užaugs. Drūta bulvė, bet ne didžiausia gražuolė – gali ir gumbuota būti. Gelsvas jos vidus, nes genetiškai į ją įskiepytas vitaminas A. Žodžiu, bulvė pamaitinanti ne tik pilvus, bet ir plaukus bei nagus. Puikiai tinka cepelinams ir virimui.

Bulvė LAURA (oi, kiek daug aš turiu draugių šiuo gražiu vardu!) labai gero charakterio – ji labai gražiai skrunda aliejuje. Tai, jei kepsit bulves – rinktitės šią gražuolę raudona luobele ir lygia oda. Krakmolo Lauroje daugiau, tai visi cepelinai sulips pukiai. Ir dar labai ji ypatinga, nes saldoka, tai kūdikiai ir vaikai, gavę iš šios bulvės sutrintą košę, šypsosis ir patenkinti bus labai.

Dvi ankstyvos bulvikių veislės PRESTO ir SPIEŠKA – čia tos puikiosios, kurias, jau pačioje pavasario pabaigoje ar vasaros pradžioje taip smagu pačirškinti ant sviestuko! Net burnoje saldu, kaip tas kvapas ir skonis šviežios bulvės išsiilgtas būna. Presto dar ir nusivalo pačios – tereikia jas suberti į pintinę ir po tekančiu vandeniu pakratyti. Pamatysite, kaip plona luobelė pradings ir bulvė visame gražume bus pasirengusi į keptuvę šokti. Spieška, man dar sakė, labai tinka pirmiesiems bulviniams blynams, bet cepelinams tos naujo bulvių sezono pranašės tinka nelabai.

AISTĖ – Lietuvoje išvesta veislė. Apie ją reiktų žinoti, kad ji greitai suverdanti ir sukrentanti, o ekspertai sako, kad Aistė labai tinka kūdikiams ir jau labai garbaus amžiaus senoliams, nes ją labai paprasta kramtyti – minkšta minkštutėlė išverda! Kita bulvė lietuvė – NIDA. Kaip mūsų visų mylima tikroji Nida, labai graži: lygia luobele, smulkiomis akutėmis, apvalutė. Joje taip pat yra vitamino A ir iš jos galite daryti bet kokius bulvinius patiekalus, visi skanūs ir sėkmingi bus.

SANTE – gana ankstyvos bulvės, pasižyminčios stambumu. Vieno kąsnio sante nerasite tikrai. Karotino joje mažai, bet skonis – puikus, todėl drąsiai rekomenduoju šias bulves ir blynams, ir bulvių košei, ir skrudinimui. Tik nelaikykite jos ant saulės ar skersvėjyje – tai bulvės jautruolės.

MĖLYNAKĖ – taip pavadintų bulvių aš radau Vilniaus turguje, tačiau ekspertai sako, kad tokios veislės iš tiesų nėra. Toks užrašas dažniausiai slepia Hannibal veislės bulves, kurios pavadintos rusų poeto ir rašytojo Aleksandro Sergejevičiaus Puškino prosenelio garbei, o tas prosenelis gilinosi į bulvių veisles ir buvo selekcininkas. Bulvės šios labai skanios, puikiai limpančios ir bent jau turguje man sakė, kad pačios tinkamiausios cepelinams lipdyti.

Print Friendly
Komentarai
  1. Karolina parašė:

    Va ir papriestarausiu Is spieskos fantastiski cepelinai gaunas – ir skonis ir laikosi puikiai verdant 🙂 o tos geltonos bulves tikrai neskanios :/ tik gaila kad spieskos sunku gauti o tu geltonu pilna 🙁

  2. ana parašė:

    as taip pat ikvepta Jusu laidos gaminau cepelinus is olandiskos veisles“Melody“ bulviu.Kadangi gyvenu kaime,ukininkaujam ekologiskai(sertifik.kasmet),tai cepelinai is sios veisles taip pat labai skanus,bulves turi labai daug krakmolo.Bet as noriu paprasyt patarimo,ka skanaus galima pagamint is ropes,juoduju ridiku ir japonisku ridiku(daikonu),nes nemazai uzaugo ju.Labai zaviuosi JUMIS BEATA

    • Beata Nicholson parašė:

      Miela Ana, o gal jus jei ūkininkaujate turite jų parduoti? tų ropių ir ridikų? Daikonai ir juodieji labai puikiausiai tinka visoms salotoms,ir kitas dalykas tai tiesiog traktuokite ir morkas ir tuos ridikus kaip šakninę daržovę, tinka sriubom, apkepam, ar tiesiog supjaustyti ir ketpuvėje pasikepti kaip kokias bulves ypač ropės bus puikiai

      • ana parašė:

        Laba diena,kadangi mes ukininkaujam Rietavo kraste,nuo Vilniaus 300 km.,laikom keturias melziamas karves ir tiek pat prieauglio,o darzoves pagrinde bulves,tai ridiku pardavimui daug neturime.Dukros dalinasi su bendradarbiais,bet as noreciau Jums,Beata padovanot kokia deze,gal pavyks.Sekmes

  3. SigitaZ parašė:

    Jei yra galimybė visada renkuosi bulves „Laura“, man jos tokios saldžios, turi skonį ir spalva graži (nuluotos) – geltona 🙂

  4. Indrė parašė:

    Be mairūno ir mėtos, privalote išbandyti varškėje peletrūną. Derinys vertas 10 balų. Mūsų šeimoje visada cepelinai su varške gardinta peletrūnu ir mėta 🙂

  5. Vesta parašė:

    O as norėčiau paklausti, kurios angliškos bulves labiausiai tinka cepelinams? 🙂

    • Beata Nicholson parašė:

      Rinkitės rooster, arba raudona odele, dar baking potatotes tos didelės visai nieko, netinka mažos bulvytės….ieškokite pavadinimuose kad būtų bulvė all around good, kad ir p
      Iš esmės trukumas angliškų bulvių kai kurių veislių yra krakmolo trukumas, ir didelis vandens kiekis, tai reiškia, kad daugiau bulvių reikės norint padaryt cepelinus, bet jei pridėsite papildomai krakmolo viskas pavyks, net ir iš lietuviškų gaminant reikia dabar pridėti papildomai krakmolo sakyčiau kilogramui po šaukštą…ir į vandenį kuriame virsite nepamirštkite krakmolo idėti

      • Vesta parašė:

        Aciu Beata Jums labai 🙂 o koks gi tas stebuklingas santykis tarp virtu bulvių ir žaliu? Kiek kartu esu cia dariusi, tai cepelinai gaudavosi „guminiai“.

  6. Laura parašė:

    Ačiū už naudingą informaciją pasirenkant bulvių veisles. Tačiau būčiau dėkinga iki negaliu 🙂 jei parašytumėte kur galima įsigyti virtoms buvėms smulkinti skirtą prietaisą (naudojote studentiškų cepelinų gamybos procese) – idealus daiktas kūdikio tyrelei sutrinti! Ačiū 🙂

  7. karuzo parašė:

    Hanibal“ bulves pas mus vadinamos „Amerikankom“ tai svelnios ,pailgos bulves su rausvomis-melsvomis akutemis. labia skanios,lengvai tarkuojamos bulves.

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.