8241
Beatos virtuvė

Bemėsiams pirmadieniams: nauja jaudinanti kopūsto ir saldžiosios bulvės sąjunga, taip pat aštri skaldytų žirnių sriuba iš šeštadienio laidos

(4)

Kalbant apie daržoves, tai kažkaip visai užleidau bemėsių pirmadienių skyrelį. Principo dieną ar dvi, ar net tris vengti mėsos laikausi sėkmingai, tik ne visada apie tai parašau, juk ne visada yra apie ką parašyti. Iš tiesų, ir šeštadienio laida buvo visai be mėsos, bet ne todėl, kad mėsa yra brangi ir neįsipaišė į „Taupiai ir skaniai“, tiesiog taip išėjo, nes paprastai su mėsa yra viskas aišku ir paprasta. O dabar grįžkime prie bemėsių pirmadienių. Manau, jiems puikiai tiks šeštadienį parodytas žirnių sriubos receptas, kuriuo šiandien dalinuosi.

Štai ryškioji žirnių sriuba, kaip jai patinka ant mano bubutės siuvinėtos servetėlės

 

O dabar pakalbėkime apie raugintus kopūstus ir svarbų atradimą, nes šį kartą jaučiuosi padariusi Labai Svarbų atradimą daržovių pasaulyje, todėl labai noriu pasidalinti. Apie raugintų kopūstų džiaugsmą jau rašiau ir ne kartą. Aš tikrai galiu sakyti, esu užaugusi „ant raugintų kopūstų“, mano bobutė juos raugė meistriškai, didelėse bačkose ir turėjo tokią didelę pjaustyklę, kur cečkavodavo juos. Tai rauginti kopūstai yra mano vaikystės prisiminimas – ir jų skonis, ir jų paruošimas. Tik, aišku, jų dabar yra įvairių, nėra nieko blogiau nei tie, kurie yra minkšti… Oi netikę jie niekam visai, rauginti kopūstai (bent jau mano knygose) privalo būti kieti ir gurgždėti tarp dantų. Kokia laimė, kad Rita čia, Londone, juos raugia. Rita labai puikiai palaiko tvarką ir švarą mano namuose, ir man yra geriausia diena, kai Rita ateina (diena ta – pirmadienis), o jei dar atneša raugintų kopūstų… Paskutinį kartą, tai nekukliai užsiprašiau, kad jų man atneštų – tai iš viso savaitgalis, o ne pirmadienis. Tinkamai įrūgę kopūstas, ne paslaptis, yra rūgštūs, bet tas rūgštumas yra puikiai subalansuotas. Troškinimas – labiausiai paplitęs būdas. Troškintų kopūstų receptą esu užrašiusi pirmoje knygoje ir, aišku, jis yra ir šiame tinklaraštyje. Kadangi pirmadieniai bemėsiai, tai troškinau be jokių ten šoninių, svogūnus pakeičiau porais ir tik kmynų negailėjau bei pomidorų konservuotų savo sultyse… Bet visa paslaptis štai kur: saldi bulvė. Saldi bulvė, kepta orkaitėje, yra vienas mėgstamiausių žiemos patiekalų. Tų saldžių bulvių Anglijoje rasti yra labai lengva, Lietuvoje sunkiau, bet galima, jos yra pailgos ir oranžinės, kietos, bet iškepa labai greitai (per pusvalandį), būna visai minkštos, o jau skonis… Geriau nebūna. Saldžios bulvės yra tiesioginis vertimas iš „Sweet Potato“, lietuviškas vertimas yra „batatas“. Tai daržovė, paplitusi šiltuose kraštuose, bet Britanijoje labai sėkmingai vartojama. Reikės paklausti ūkininko Povilo, ar galima būtų ją užauginti Lietuvoje? O  gal jau kas nors auginate? Pasidalinkite…Taigi, receptas – visai ne receptas, o tiesiog patarimas: raugintus troškintus kopūstus valgyti su ta orkaitėje kepta saldžia bulve. Bulvė savo saldumu puikiausiai pasitarnauja kopūstams. Ir nė vienos daržovės ir nieko daugiau čia netrūksta – nei bulvių, anei dešrelių…Va štai tokia mano rekomendacija bemėsiam pirmadieniui...

Taigi trumpai apie troškintus kopūstus skaitykite čia.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Dalinkis:
Komentarai (4)
Komentarai
  1. Margo parašė:

    Tai gal ta saldi bulve vadinamas topinambas, kuri sekmingai daug kas LT augina?

  2. Vaida parašė:

    Deja, tai ne topinambas, o ,kaip ir autorė rašo – batatas. Dvi skirtingos rūšys

  3. Regina parašė:

    Skaitydama apie kopūstų cečkavimą, prisiminiau, kad ir Beata kažkada buvo Čičkauskaitė. Taigi kopūstų smulkinimo ir rauginimo turbūt Beata negali nemėgti…

  4. Kristina parašė:

    Saldzios bulves labai skanios ir sveikesnes negu paprastosios, reikes butinai ismeginti su raugintais kopustais, kazkaip niekad nepagalvojau 🙂 O rauginti kopustai ir man daug prisiminimu kelia 🙂 Tevai patys visada raugdavo pilan statine kopustu ziemai ir nesu niekur kitur skanesniu valgius 🙂 Mama ziema daznai juos troskindavo ir dar dabar patroskina kai namo griztu 🙂

Palikite komentarą

Taip pat skaitykite:


Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.