Mano draugė švedė Lotta, kai atvažiuoja į Londoną (anksčiau čia ir gyveno, dabar pasitraukė į kaimą), visada eina į švediškų maisto produktų parduotuvę ir perka tokias spec. bandeles su cinamonu. Ir aš jų esu nusipirkus kažkada, nes, ypač anksčiau, dažnai praeidavau pro tą švedų parduotuvę. Tos bandelės pasirodo yra tikras švediškas dalykas. Lotta jų nusiperka daug ir užšaldo savo milžiniškam Miele šaldytuve. Kai atvažiuoja svečiai (neseniai aš buvau svečias), atšildo bandelių ir vaišina su arbata. Tiesą sakant, bandelės tos man pasirodė labai lietuviškos 🙂 na tokios klasikinės, geros su cinamonu…. tokios, kur primena vaikystę, tik daug geresnės. Taigi, pastarąjį kartą, kai svečiavausi pas Lotta, paprašiau recepto. Lotta atsivertė storą švedišką kulinarinę knygą ir man išvertė, kaip ir kas… aš išbandžiau ir dabar turiu kalną bandelių…. Reikės užšaldyt….. arba suvalgyt 🙂
Tos bandelės būtinai yra su kardamonu (šviežiai maltu) ir pabarstytos tokiu ypatingu perliniu cukrumi, aš to perlinio cukraus neturiu ir nežinau, iš kur gauti, taigi, pabaigoje jas pabarsčiau rudu cukrumi. Kitas dalykas, originalus receptas reikalauja šviežių mielių, aš jų, deja, neturėjau, tai naudojau džiovintas mieles. Ir dar, bandelės paprastai kepamos popierinėse formelėse. (bet jei nėra, tai nebūtina, manau).
Bandelių receptas čia

 

Komentarai
  1. Laaabai skanios bandelės, o receptas tai super koks geras. Prisipažinsiu, kad bijau mielinių kepinių kaip velnias kryžiaus, bet labai norėčiau minkštų, purių mielinių bandelių su varške. Gal turite kas receptą? 😉

  2. Pabandžiau ir aš šias bandeles. Na priskirčiau prie nepavykusiu kepinių. Nemoku aš cinamono bandelių kepti ir gana ;/ O taip norėčiau minkštų, ir su tokiu „šlapiu” įdaru. O aš kiek bebandžiau, tai pas mane toks sausas cinamonas lieka.
    Ką darau ne taip? Jau bandžiau ir su daug sviesto, ir su daug cukraus. Rezultatas vis tiek toks pats!
    p.s. beje šitam recepte man sudėtinga buvo „ant tešlos lakšto užtepti sviesto”. Nu kaip jį tepti ant tokios minštos, mielinės tešlos? tai aš tokį patirpintą, minkštą tepliojau…

  3. Labai uzsimaniau pagaminti tas bandeles, bet su tais miltais kazkaip neaisku man…siaip tai pas mus Lietuvoj ant visu miltu rasosi skaiciukai, kurie irgi nusako miltu kokybe bei miltu malima.
    Yprastiniai miltai yra 550D, duonai daug kas naudoja rupesnius miltus 812D, dar yra labiau kepiniams, pyragams skirti miltai – extra arba karaliski – 405D.
    Gal kartais ir ant anglisku pakuociu rasosi tokie skaiciukai?
    Bandysiu su paprastais miltais, bet siaip butu idomu, kas ten per spec miltai pas jus UK:)

  4. Nuostabios nuostabios nuostabios bandelės !
    Pirmą kartą kepiau mielines bandeles, tad nerimavau, kaip išeis, bet, pasirodo, be reikalo jaudinaus 🙂
    Nepaisant keliu smulkiu klaidelių ( pamiršau tešlos lakštą patept sviestu ir pačias bandeles suformavau kiek per dideles, ko pasėkoje, kai iškilo 3 kartą, jos vos tilpo skardoje), esu labai jomis patenkinta 🙂
    Didžiuojuosi savimi ir didelis dėkui Beatai už puikų receptuką 🙂

  5. :)) sviestą, aišku, kad ištirpinti reikia.. o kaip dar kitaip galima jį užtepti? :))
    puikios puikiausios bandelės… kiek kartų kepiau – tiek suvalgydavau PER DAUG, nei reikėtų.. nes tiesiog pačios prašosi į burną… 🙂 nežinau, nesu labai patyrusi šeimininkė, bet man šitos bandelės kažkaip visada puikiausiai išeina..

  6. gal ir keistokas klausimėlis, bet, sako kvailas tas, kuris neklausia.. 🙂
    dėl bandelių užšaldymo: ar į šaldiklį reikia dėti jau iškeptas bandeles, ar suformuotas, bet dar nekeptas (ir kepti atšildžius)?

  7. Va tik istraukiau is orkaites bandeles 🙂 neuzilgo paragausim 🙂 esu kepusi bandeles su cinamonu bet sis receptas sudomino kad ieina kardamonas. Nuostabaus skonio gavosi 🙂 super… Beje tesla dariau duonkepeje ir viskas gavosi puikiai 🙂 aciu Beata uz recepta 😉

  8. Aš bandelių įdarą sumaišau (sviestą, cukrų, cinamoną) ir tada tepu. Tepasi neypač lengvai, bet labai norint viskas pavyksta. Nors cinamono nelabai mėgstu, bet šitas bandeles labai labai… Mielės su cinamonu puikiausias derinys 🙂

  9. aš dažnai kepu mielinius pyragus, bandeles, picą ir t. t. Saldiems kepiniams naudoju miltus Ekstra, tie miltai taip pat puikiai tinka biskvitams. Sakyčiau, net ne miltai, o miltų milteliai (pudra).

  10. Labai megstu as ir mano seimyna sias bulkutes. Mes gyvenam Svedijoje, ir galiu pasakyti, kad skaniausios sios bulkutes man yra IKEA kavinukej. Jos ten visad sviezios ir tokios dregnos, nesausos. Tai vat norejau Beatos paklausti, ka reikia daryti, kad ir namie gautusi nesausos sios bulkutes, nes pas mane jos visad perdziuve 🙁 nors atrodo kepu tikrai neilgai. Ir dar … kai mokinausi Lietuvoje mokykloje, kepdavo panasias bulkutes su cukruotum pavirsiumi. Kaip padaryti ta cukruota pavirsiu? Kiek pati bandziau, tai dazniausiai tas cukrus istirpsta. Gal reikia kazkokio specialaus cukraus?

  11. Apsiverksiu… ne bandeles o spurgos… kodel jos taip issipute? per daug kociojau ar mieliu per daug… ir tokios trapios… vos ne sluoksniuotos… o tas ydaras tik per sonus isbego ir nesigavo niekas…. 🙁

  12. Del sausu bandedliu…kazkada esu bandziusi mielines bandeles keptii – piene (i kepimo inda ipilant pieno su sviestu ir cukrumi) tada jos tikrai dregnos, gardzios ir bandeliu sonai tarsi karameliniai mmmmm… ar Beata turi panasiu receptu?

  13. Kokios nerealios bandelės… mmmmm….
    Vakar kepiau, gaila tik per ilgai palaikiau orkаitėje, tai tokios šiek tiek padžiūvusios gavosi, norėtųsi daugiau drėgnumo. Bet tešla gavosi pasakiška, pati save nustebinau :)) Todėl bandysiu dar, nes tai yra būtent TOS bandelės, kurias valgyčiau… valgyčiau…. ir valgyčiau…. ir valgyčiau :))
    Ačiū Beata už receptą!

  14. Labas Beata, kaip iskepti sias bandeles kad jos butu tokioos slapios ir saldzios? Kaip anksciau mosiutes kepdavo jos tokios saldzios budavo ir labai slapios, labai noreciau jas pagaminti savo vyrui nes jos jo megstamiausios bet gavosi labai sausos…

  15. Jau įsivaizduoju, kokia gera knyga 🙂 Norėsiu! Egle, kaip visada vkiass skaniai atrodo, net vidurnaktį paskaičius tavo receptus, valgyt užsimanau ir jau žinau, ką gaminsiu ryt. Ačiū tau už įkvėpimą gaminti 😉

  16. Sveiki, norejau paklausti ar bandelems gaminti tinka tik sviestas ar galima ir kepiniu margarina naudoti?

  17. Beata,
    Ačiū už puikų impulsą norui suktis virtuvėje. Tai vis sūnaus užgaida suvalgyti bandelių su cinamonu privertė panaršyti internetą, nes dar vasarą pasiruoštą (beje, irgi šį) receptą pro langą išpūtė vėjas…
    Nesu iš kepėjų, profių ir pan., ypač kas liečia mielinę tešlą, bet šio recepto šedevrai (I partija buvo ištraukta iš orkaitės vos prieš 15 minučių) dar karšti dingo iš lėkštės. O antrosios skardos bandelės jau per orkaitės stiklą pasidalintos…Trauksim už poros minučių 🙂
    Pirmas bandymas pavyko, ir visa tai Jūsų nuoseklaus instruktažo dėka :). Tiesa, truputį teko paimprovizuoti, nes kardamono ir rudojo cukraus neturėjau (skonis be abejonės būtų dar neapsakomas), teko lietuvišką baltąjį vartoti…
    Dar kartą ačiū 🙂

  18. Bandeles kepsiu pirmą kartą gyvenime, tad norėjau pasitikslinti. Parašyta tešlą iškočioti 2-3cm storumo, gal čia kokia klaida ir turėtų būti mm? Kažkaip 3cm skamba labai storai, ar susisuks toks storas blynas į bandelę? Ir kai išsipūs ar nebus sluoksniai 5cm, tai visa bandele apie 15 pločio. Nuotraukose irgi atrodo, kad sluoksniai plonesni, gal tik apie 1 cm.. Labai prašau atsakykit, visai pasimetusi esu kepėja

  19. O jeigu popierines formeles pakeisčiau silikoninėmis? 🙂 reiks šiandieną kepti, taip skaniai skamba, net seilė tįsta :))

  20. Isbandziau recepta. Kepiau su tikrom mielem. Klausimas. Ar ju neperdaug??? Iskepus net nosi riecia nuo mieliu… tikrai minkstos ir purios ( kepiau piene, nes nukietinau tesla). Bet skonis per „mielinis”….

  21. Ką tik iškepiau bandeles, gavosi puikios! Tešla tiesiog tobulai iškilo, miltų buvo kaip tik, nelipo prie rankų, o tešla buvo drėgna ir elastinga, lengva minkyti ir kočioti. Visas procesas – vienas malonumas. Pagaminau pusę porcijos, tai gavosi dvylika vidutinio dydžio bandelių, nei perdaug, nei per mažai. Kardamono neturėjau, reiks bandyt dar kartą, įdomu koks skonis su kardamonu, jei jau ir be jo bandelės tobulos!

Rašyti komentarą