Šimtą metų nebuvau čia įkėlusi kojos, o iš tikrųjų, tai visą mėnesį: niekinga ir žema… Bet nieko nepadarysi – labai sudėtinga buvo su laiku. Bet į virtuvę tai kėliau koją dažniau… Taigi, susikaupė dalykai, kuriuos reikia aprašyti…

Vaida čia kažkada paklausė apie obuolių pyragus… Manau, visi save gerbiantys namai turi savo vietinį mėgstamą obuolių pyragą. Aš obuolių pyragus kepu nuo mažens. Kažkada, kai tik į posovietinę Lietuvą atėjo mikrobangų krosnelės, tai netgi ten kažkokiu tai būdu, atsimenu, kepdavom tuos pyragus… Juk ta mikrobangė tuomet buvo TOKS stebuklas…. Žodžiu, mintį supratote, – pyragų iš obuolių yra daug ir visokiausių. Aš jau keletą metų praktikuoju labai paprastą ir, sakyčiau, visai neprastą variantą… Vakarietiškas jis toks gal labiau, vadinasi crumble arba trupininis. Atsimenu, kažką panašaus viena Vilniaus užeiga duodavo labai seniai, tai tada buvo stebuklas ir visi eidavom to pyrago valgyt…

Pasidaro labai greitai, tik svarbu pirštų miklumas čia… Ir variantų jo yra visokių, mano mėgstamiausias yra variantas su maltais migdolais, bet jų gali ir nebūti, migdolus galima keisti miltais, arba avižiniais dribsniais. Aš visada šitą pyragą darau iš akies, bet čia paskutinį kartą į savo šeimininkutės knygą užsirašiau ir matavau, ko ir kiek dedu….

Taigi – receptas.

Komentarai
  1. Oi super dalykėlis. Tik man tuos trupinius virt.kombainas padaro per minutę- sutaupau laiko:)

  2. Labai labai skanu! Esu skaičius labai panašų receptą, kur viskas „sukraunama” į sluoksniuotos tešlos „indą”. Plius į obuoliukas pilama kažkiek brendžio.

  3. Paskaičiavau kiek KCAL turi šis pyragas 🙂 Jei įdomu, tai 100 g šio pyrago turi 293 KCAL, angliavandenių 32 g, baltymų 3,3 g, riebalų 17,8 g.

  4. Vakar kepiau sita pyraga. Labai skanus,tik man,labai persaldus. Kita karta desiu apie 100gr cukraus. Nors jei obuoliai kokie ne parduotuviniai, o rimti naminiai antaniniai,tai tada gal ir gerai 150gr. cukraus.

  5. Sis pyragas yra tobulybe. Bet niekada nesutiksiu, kad jis turi buti valgomas karstas. Man jis pats skaniausias atsales.
    Tada tampa tik nuostbesnis, nebereikia nei ledu, nei grietineles. Ir kuo puikiausiai galima supjaustyti. Ir puikiai
    transportuoti. Tobulybe neturi trukumu 🙂

  6. ka tik sucepsejau su ledais 🙂 Patiko, nors labai jau abejojau, kadangi neseniai gaminau trupinini ir jau toooks saldus buvo, kad lyg ir is anksto nusiteikes mano skrandis buvo. O pagamint reikejo, nes knietejo isbandyt ir vyras zirze 😀 Super paprasta, skanu (cukraus dejau maziau ir dar pamazinciau bei ivarvinciau citrinos sulciu, nes rugstele baisiai megstu) ir idomu. Kepsiu dar. As, beje, iberiau migdolu drozliu, nes apie miltus nesu girdejus ir nesinorejo savaitgali po parduotuves nersti. Aciu uz receptuka ir labai gerai, siltai praleista laika beziurint laidele! Net mano mazoji savo namelyje gulejo ziurejo ir vis kartojo ‘Niam niam ?!?! Niam niam!!!’ 🙂

  7. Super pyragas! Labai patiko! Dejau 6 didziuliuuus antaninius obuolius ir galejau dar daugiau det, rugstele ten labai tinka. Cukraus per puse mazinau paskaicius komentarus (dejau tik rudaji, jis man atrodo maziau saldus nei baltas) ir buvo liuks, jei valgyciau su ledais dar mazinciau. Miltus naudojau viso grudo rupius + aviziniai dribsniai. Jei ne sviestas, butu netgi visai dietinis pyragas 🙂

  8. Nerealaus skonio pyragas! Valgiau ir galvojau, ar kada nors gyvenime esu valgiusi skanesnį obuolių pyragą nei šis… Neprisiminiau nė vieno 😀
    Tikrai rekomenduoju!
    Beje, vietoj maltų migdolų dėjau avižinius dribsnius – puikiai tiko 😉
    Žodžiu, atradau skaniausią obuolių pyragą 🙂 Tik būtinai reiktų dėti Antaninius rūgščius obuolius, tai recepte nurodytas cukraus kiekis yra idealus, jaučiasi obuolių rūgštelė ir malonus saldumas.
    Skanaus!

  9. labai gaila, bet man pyragas nesigavo.
    Pagal visas rekomendacijas dėjau į gerai įkaitintą orkaitę (apie 200 laipsniu, 40-50 minučių).
    Aš jau po pirmųjų 15 minučių, pamačiau, kad viršus pyrago apdegė, o vidus toks liko sulipęs ir drėgnas, visiškai netrapus. Bet nugramdžius pyrago viršų, vis vien skaniai suvalgėm su ledais.
    Tai kitam kartui, pabandysiu įdėti avižų, ir kepti žemesnėje temperatūroje. Bet tada irgi negerai, nes sviestas išsilydys, ir sušoks į vieną gumulą.
    Arba kitas variantas, man labiau priimtinesnis pakeisti orkaitę :)))

Rašyti komentarą