8241
Beatos virtuvė

Apie tortą – nacionalinę vertybę ir vyrus virtuvėje

(8)

Ohoho! Tariau pamačiusi, kiek gi komentarų, like’ų ir dalijimosi sulaukė mano laidoje buvęs tortas „Medutis”! Tai tik dar sykį įrodo, kad visus mus jungia meilė lietuviškiems valgiams, toks kulinarinis genas, neduodantis ramybės, kol ant stalo netsiranda kas nors iš varškės, bulvių, silkės arba medaus. O „Medutis” po tokio jūsų dėmesio ir įvertinimo tikrai gali ramiausiai vadintis nacionaline vertybe ir tortu – karaliumi.

Beatos virtuve, lietuviskos grozybes, Medutis, medaus tortas

Taigi, panašu, kad po savaitgalio laidos per Lietuvą nuvilnijo medaus tortų banga, maloniais komentarais užliejusi ir mano feisbuko sieną. Skaičiau ir džiaugiausi, ir stebėjausi. Visų pirma, tai jei kas galvojate, kad tortai – tik moterų reikalas, tai galvokite iš naujo. Nesitikėjau ir aš, bet kai pamačiau, labai apsidžiaugiau – Medutį kepa ir vyrai! Aš net turiu įrodymą – nuotrauką, kurią atsiuntęs Marius Mikalajūnas mano feisbuke parašė: „Moterys, jeigu manote, kad vyrai nekepa „Medučių”, jūs eilinį kartą klystate. Štai manasis. Šis tortas buvo lyg sugrįžimas į vaikystę, kai mudu su mama kepdavome torta. Dabar, po keliolikos metų pertraukos, nutariau atgaivinti šią tradiciją – tik dabar jau su savo dukryte…”

MariusMikalajunas tortas Medutis Beatos virtuve

Greičiausiai, visi turime tokius valgius, kurie primena mums vaikystę ir jaukumą, ir šeimos švenčių nuotaiką. „Medutis” – vienas tokių tortų, nes turbūt nėra nė vienos Lietuvoje šeimos, kur bent vienas žmogus nėra „užaugęs ant medaus torto”. Pavyzdžiui, mano kelios draugės pasakojo, kad kone visi jų vaikiški gimtadieniai šiuo nacionaliniu skanėstu būdavo puošiami. Ir jūsų komentarai apie šį tortą tik pativirtina jų žodžius: „Mano gimtadieninis, pagal Beatą keptas. Kepuosi bent kartą metuose – vaikystės gimtadienių tortas, mama net dviaukštį padarydavo”, – po mano laidos parašė Ada Urbonaitė – Janušienė. Ir Jūratei šis tortas pats pačiausias, nes primena…kažką gero, manau, primena: „Nuostabus tortas, mano pirmasis, kai buvau 18-niolikos, net kursus lankiau, o dar raičiau rožes papuošimui, superinis! „Mano nostalgija“…

AdaJanusiene tortas Medutis Beatos virtuve

O čia, žiūrėkite, ogi puikiausias kalėdinis ar naujametinis Medutis, Širlės keptas ir atsiųstas.

Sirles medutis tortu karalius Beatos virtuve

Ir žinote, kas smagiausia? Kad nėra taip, jog visi vienodus medaus tortus štampuoja. Kiekviena šeimininkė savo giminės ar kitaip atrastų gudrybių į receptą įpina. Jei visus medučius į eilę sustatytume, tai kaip kokie antros eilės pusbroliai būtų, nes kuo tik jūs jų negardinat!

Inga Statkeviciute Medutis tortu karalius Beatos virtuve

„Vat maniškis vakar suteptas, lazdyno riešutais pabarstytas: receptas be jokių muskatų ar cinamono – senovinis! Vis bandau apeiti šaldytuvą, kad nekiltų pagunda atsipjauti iki vakaro“, – guodžiasi Inga Jasinskienė, o Živilės Bagdonienės „Medutis“ jau visiškai kitoks: „O man medutis skaniausias ne su grietine, o su grietinėle ir spanguolių uogiene. Pasaka! Ir į tešlą niekad nededu jokių imbierų ir gvazdikėlių… Kažkodėl man nepatinka ta meduolinė tešla.”

KristinaPrakeliene Medutis tortu karalius Beatos virtuve

Žodžiu, nuvilnijo per Lievtuą ištisa medaus tortų banga – su citrina, be želatinos, su grietine ir su grietinėle, su sulietais lakštais ir be jų. Saldus tas gyvenimas, kai šalyje tortų karalius – „Medutis“ klesti. Tai jei netyčia kažkaip dar nesate patys bandę jo pasigaminti, tikrai pats laikas! O pabaigai, toks juokas, – feisbuke Rūta Vilkienė parašė, kad jos teta „Medutį” vadindavo „Pensininku”, tik niekaip nesugavojo, kodėl, tai kita ponia, nežinia, juokais ar rimtai paaiškino: „Todėl, kad daugelis pensininkų dantų nebeturi, o „Medutis” yra minkštas tortas”! Cha cha!

Tai va, „Medutis” ir mažiems, ir dideliems, ir su dantimis, ir be jų!

 

Print Friendly
Komentarai
  1. Aurelija parašė:

    Klausimas Beatai, kaip ekspertei 🙂 mano medaus tortas daromas, tešlą maišant puode, kuris laikomas karštame vandenyje, maišant laikoma apie 10 min, tešla sutrištėja iki košiojomos tešlos konsistencijos. Koks skirtumas susidaro tarp gaminamos taip tešlos ir jūsų varianto (atvėsinant tešlą). Gal esati tai bandžiusi?:)
    Ačiū iš anksto 🙂

  2. Rasa parašė:

    Gaila kad aš niekada nemėgau ir nemėgstu Medučio 🙁

  3. Lora parašė:

    Dra galima priprasti 🙂

  4. ne parašė:

    ne, Medutis ne man. Man – Napoleona prasyciau

  5. Julija parašė:

    Miela Beata, „meducio banga“ nuvilnijo ne tik per Lietuva. Ir Skotijoje vakar buvo iskeptas sis nuostabus tortas. Valgom visi ir labai labai giriam. Aciu uz recepta!

  6. Marija parašė:

    Jungiuos ir as is Norvegijos i ta gausu buri kepusiu po savaitgalines laidos. Pries keleta metu kepiau, sakiau ir dabar iskepsiu. Tai pavyko puikiai, siandien sveciai ivertino. O sunus savo gimtadienini torta valge ir prase dar 🙂 Aciu, Beata, uz priminta skanu torta! 😉

  7. Ingrida M. parašė:

    Man Medutis tortų tortas Nr.1. Tai pirmas tortas, kurį aš kepiau ir pavyko iš pirmo karto :). Reiks pabandyti Beata ir Jūsų receptuką

Palikite komentarą



Mūsų draugai:
Visos teisės priklauso Beatai Nicholson. | Pagaminta beLEDO.